Új hozzászólás Aktív témák

  • lazsi

    tag

    válasz kiliti #20682 üzenetére

    De ezen a képen ugyebár pár fok a hőmérséklet különbség a piros meg a sárga között, ellentétben a korábbi képpel, ahol majdnem 100 fok volt. Amúgy ezen az ábrán látható különbség simán kijön az árnyékhatásból:
    Az alsó panelok alsó felén nem folyik áram az árnyék miatt és a teljes sztring áram a felső cellasorokon folyik át, emiatt melegebb az az alsó panelsor felső fele.
    A felső panelok telibe kapják a napot, ezért a rajtuk átfolyó sztring áram el tud oszlani az alsó és felső fél felé 1/2 arányban, emiatt kisebb a panel belső ellenállása miatti hődisszipáció. A felső panelok ezért hűvősebbek mint az alsó panelok felső része.
    Na meg ugye az inverter mppt keresője próbálgatja tolni fel az áramerősséget ami ugye az alsó paneleken ütközik korlátba, a felsőkön nem, ezért az is az alsó panelek árnyékmentes felét melegíti.
    Amúgy ha ez a szituáció sok órán át fenn áll, hogy csak az alsó panelok alja árnyékos, akkor ide érdemes lehet optimalizálókat rakni az alsó panelokra. Mert ilyenkor ugye vagy levágják az alsó panelokat a bypass diódák (hőkép alapján nem ez történik) vagy a sztringfeszültség esik felére, ami eredményeképpen a felső panelek is csak kb 55-60%-on működnek, a rendszer meg az árnyékmentes teljesítményének kb 55%-án (ez nagyobb mintha a bypass diódák nyitnának, emiatt sem azt csinálja az inverter). Ha lennének az alsó paneleken optimalizálók, akkor meg 75%-on menne.

Új hozzászólás Aktív témák