Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FecoGee

    őstag

    válasz FecoGee #29522 üzenetére

    Végzett is a villanyszerelő, tényleg a fi relé mögé volt kötve az inverter. Átkötötte elé és most már termel lenyomott relé mellett is.

    Tegnap sokat olvastam a témában és találtam pár érdekességet.

    "For domestic installations, the RCD/RCBO must feature 30mA tripping current. This current is overly sensitive for solar systems. In addition, the 30mA threshold is the protection upper limit, for most RCD/RCBO manufacturers could trigger at 15mA or 16mA.
    PV arrays and rooftop (especially metal roofing) are good conductors, and they could form a capacitor between the solar array and the earth. This capacitor will result in leakage current which is quite common in solar systems. For some weather conditions, such as rainy and cloudy days, this common-mode capacitor will be increased and will cause a higher leakage current. This could trigger the RCD/RCBO."

    A Solaredge egyébként 100 vagy 300mA "A" vagy adott esetben "B" relét ajánl ahogy itt többször volt már szó erről (hogy B-s kell), attól függ mekkora a teljesítménye az inverternek.

    Találtam egy francia tanulmányt is, amely kimutatta, hogy az inverter akár 39mA szivárgást is produkálhat, amely bőven több, mint amire leold a 30 mA relé (15-16 mA).

    "The simulations show that for a 3 kWp PV system using a transformerless inverter, the leakage current could reach 39 mA (Table I and Fig. 4), according to the hypothesis defined."

    Annak is utánanéztem, hogy a klíma indulásakor feltöltődik a kondenzátor amelynek van föld kapcsolata, és ebben az állapotban ez is zavarhatja a relét, a mögötte lévő "zajok" összeadódnak.

    Kíváncsi vagyok, beszámolok majd a fejleményekről.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák