Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz FMarci #47918 üzenetére

    Gyanús volt, hogy ilyesmi a kiindulópont. Túllengett az inga, ami termesztés emberi reakció, de ha megengeded, akkor hozzáfűznék néhány fizikai és empirikus meglátásomat, ha már a tervezővel nem állt módodban egyeztetni.
    1. Az olyan felsőlégúti problémákat, mint amit említettél is, általában a nagy légcsere(légtömörség hiánya), túlfűtés, hőhidas szerkezet hármas dugóhúzóján keresztül kialakuló száraz levegő, penész, magas porkoncentracio provokálják ki. Ez a jól megépített épületekben atfordul túl magas páratartalommá légtechnika nélkül és nagyjából szabályozott páratartalommá légtechnikával. (túl lehet szelloztetni itt is, de be lehet avatkozni)
    2. Az ember komfortérzetében 40-42%-ot nyom a latba a sugárzásos hőleadás. Erre gyakorol nagyon negatív hatást egy hőhidas szerkezet okozta sugárzási aszimmetria és alapból a hideg felületek felé történő hőleadás. Ezek mind eltűnnek egy manapság középsz.rul elkészült új házban is. Egy passzivházban meg nem téma már ilyesmi. Statikus egyenletes hőmérsékletű felületek vesznek körül - az ablakot is beleértve.
    3. Annyira megnöveltük már a termikus burok és a belső válaszfalak hőátbocsatasa közti szakadékot, hogy már esélytelen új házakban kamrát fenntartani. Hőleadók nélkül se fog soha 18-19°C alá menni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a helyiségek közt se lehet 1-3°C-nál nagyobb különbséget elérni akármilyen hőleadók esetén is. Kis túlzással ablakon kidobott pénz ezzel foglalkozni. Egy korszerű házban a fűtés már egyszerűen egy unalmas téma, mert nem kihívás és kivitelezéskor is egész nehéz elcseszni.
    4. Hűtés abban az esetben lehet nem unalmas, amennyiben a könnyű szerkezet, nagy nyílászárók, árnyékolás hiánya hármasból legalább kettő fennáll. Esetleg a nem a házzal együttműködő user ráadásként. A födémet ezért kérdeztem, mert ha monolit lenne akkor még ennyire se érdekes mindez.
    5. Ellenben, ami meg régen nem volt probléma és manapság lett: a légtömör épületekben feldúsuló CO2 VOC és egyéb nem kívánatos anyagok. 2óránként kellene 0-24 ablakot tarogatni, hogy megfelelő legyen a levegőminőség ezen paramétereket illetoen. Szerény velemenyem szerint nem szabadna már legtechnika nélkül házat építeni.
    Szóval ha lenne olyan amibe még át tudnád csoportosítani ezeket az összegeket, akkor javasolnám megfontolni.

    ps.: bocsánat, ha ezek közül semmi nem volt újdonság számodra.

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

Új hozzászólás Aktív témák