Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fchris82

    csendes tag

    Sziasztok!

    Házfelújításban vagyok, és szeretném a teljes világítási rendszert okosítani. Cél:
    - A lámpákat lehessen egyesével is kapcsolgatni kapacitív, érintéses kapcsolóval. Beleértve a fényerő állítást is, ugyanis mindenhova állítható fényerejű világítást szeretnék.
    - Bizonyos helyeken este 10-kor a fényerő automatikusan csökkenjen mondjuk 50%-kal.
    - A közlekedőben és a lépcsőnél mozgásérzékelős működés lenne

    Mivel az egész épület teljesen újra lesz kábelezve, arra gondoltam, hogy ketté választanám az egész rendszert, és lenne egy kis feszültségű vezérlő rendszer a kapcsolókhoz, és a világításhoz menne a nagy feszültségű kábelezés, külön. Ahogy nézem, ha I2C kommunikácót használok, akkor végig tudok húzni egy 4 eres "kommunikációs kábelt", és arra fel tudom fűzni az összes kapcsolót. Azt gondolnám, hogy egy Arduinóval el tudom vezérelni az egészet, egy I2C bus limitje 127 eszköz. Vagy akár ezt rá tudnám kötni egy HA-t futtató Raspberry PI-ra.

    Az az érzésem, hogy túlgondoltam ezt a dolgot. :D Ehhez nekem kell egyedileg megcsinálnom a villanykapcsolókat, amik "adatot" küldenek, hogy melyik lett megnyomva és mi az utasítás. Abban sem vagyok biztos, hogy érdemes-e ennyire ragaszkodnom a fizikai villanykapcsolókhoz, de ellenérzésem van attól, hogy a telefonommal vacakoljak, ha meg vendég jön, akkor ő se legyen gondban, hogy a konyhában ne csak egy helyen tudja kapcsolni a lámpát. Így 3 olyan világítás van, amit 3 külön helyen is lehetne kapcsolni, amit a hagyományos rendszerben elég macerás végigkábelezni, pláne a lépcsőnél, ahol lent is, fent is kellene tudni kapcsolni + a mozgásérzékelő. Ezen problémák megoldása sokkal egyszerűbbnek tűnik nekem (egyelőre), ha szétválasztom a vezérlést és az üzemeltetést.

    Az okos kapcsolókkal az a problémám, hogy a fényerő állítósoknál egyesek panaszkodnak, hogy zizeg működés közben. Ha a dimmelés nem a kapcsolónál történik, akkor az érintett szoba teljesen hangtalan lesz, minden vezérlés mehet egyetlen "dobozba".

    Érdekelne a véleményetek az elképzelésről, pláne, akinek van már tapasztalata. Vagy jobb ötlet. 2 napja kezdtem csak el belemászni a témába, még eléggé csapong az agyam a különböző lehetőségek között, ezért is kérek itt segítséget, hogy ne találjam fel újra a kereket, ha nem muszáj. :F :R

Új hozzászólás Aktív témák