Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HollywoodBoy

    tag

    Sziasztok!
    Bekötötték nemrég a Telekom-os Pro optikai netet és eddig boldogan üzemeltettem a PPPoE passtrough-t használva a saját Asus RT-AX58U routeremmel.
    Aztán mikor tesztelgettem a kapott sticket akkor esett le a tantusz, hogy ez bizony csak az ONT saját hálózatára teszi elérhetővé az LTE hálózatot optika kimaradás esetén. A saját routerem ezzel mit sem tud kezdeni, mivel hiába kap egy helyi IP-t az ONT-tól, ha net kimaradás van attól még a PPPoE kapcsolat marad érvényben.
    Láttam a Telekom-os topic-ban korábban felmerült már ilyen téma (1 konkrét esetet találtam), de ott a fórumtársnak egy Mikrotik routere volt és arra ezt a javaslatot kapta. Az én Asus routerem esetén kicsit másak a lehetőségek mint egy Mikrotik esetében, de azért próbálkoztam valami megoldást eszközölni.
    Jelenleg az a setup, hogy az ONT LAN1 portja van összekötve a saját routerem WAN portjával. Továbbá összekötöttem az ONT LAN2 portját a saját routerem LAN4 portjával és beállítottam egy WAN failovert erre a LAN4-re. Ha erre a másodlagos WAN-ra automatikus IP kérést állítok be, akkor azt mondja, hogy valami nem okés az ONT DHCP szerverével és ezért nem kap címet. De ha az ONT oldalán nézem, ott listázza, hogy kapott címet - de ténylegesen nincs internet.
    Továbbmentem, és kapott egy manuális IP-t. Ezzel csatlakozik is és nem írja, hogy gond lenne az internettel - legalábbis a saját routerem szerint -, de ilyenkor meg az ONT nem listázza mint ami csatlakozva van. És természetesen nincs is internet.
    Van ötletetek, hogy miként lehetne életre kelteni ezt a speciális setupot? Egyáltalán lehetséges? Ugye alapvetően ha jól értem ez a dual-WAN arra van kitalálva, hogy 2 külön eszközről jövő internet kapcsolat között tud váltani ha szükséges. De ebben a speciális esetben amit próbálok beállítani, 1 szolgáltatói eszközről jönne az elsődleges WAN (PPPoE passtrough) és a másodlagos WAN is ugyan arról az eszközről (LAN-on keresztül ha az LTE működésbe lépett).

  • HollywoodBoy

    tag

    válasz jerry311 #68492 üzenetére

    Igen, jól tippelsz ugyanabban az alhálózatban hagytam őket. De most a próba kedvéért külön szedtem és így is ugyan az a helyzet. Sőt a saját routeren levő eszközöket amúgy ilyenkor egyből elérhetővé teszi az ONT-on is. Rendesen látszanak az ONT felületén mint csatlakoztatott eszközök a LAN2-n keresztül (ki is írja a saját router subnetje szerinti címeket). Ha nagyobb teret engedek az ONT-on a DHCP-nek, és csatlakoztatok valamit a saját routeremhez akkor van hogy a saját nem is oszt neki címet, hanem az ONT-tól kap egyet az Ő alhálozatán. Ez így semmiképp nem jó, mert látom pl. a NAS-om tűzfalán, hogy amíg az ONT nem lát rá, addig óránként van 1-1 blokkolt csatlakozás, de amin rá lát, ez óránként több ezerre nő.
    Szóval elengedem ezt a módszert és megpróbálok utánajárni, hogy ha felteszem az Asuswrt-Merlin-t a routeremre akkor saját scripttel megtudom-e oldani, hogy folyamatosan figyelve legyen a WAN kapcsolat és ha valami gond van, akkor módosítsa a WAN interface-t PPPoE-ről DHCP-re, és átállás után is legyen folyamatos monitoring a kapcsolatra, mert ha elmegy a net - ami azt jelenti elvileg, hogy visszajött az optikai és az LTE hálózatot dobta az ONT - akkor módosítsa vissza PPPoE-re a kapcsolatot.

Új hozzászólás Aktív témák