Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz Wlac #11557 üzenetére

    A legtöbb mai TV még mindig 10/100 LAN-t hasznal kabeles halozaton. (igen, szerintem is szégyen, fillérb@szas). Elvben ugyan annak is elégnek kellene lennie, de nem az. Gondolom csak kipipalando tétel a gyartonal mint felszereltség.
    Aki komolyan gondolja az otthoni filmezést jo minöségben belsö halozaton elfelejti a TV-k beépitett "smart" funkcioit és hasznal vmi külsö eszközt. Sajnos ez van. Mar kerestem, de nem talalok olyan "TV"-t, ami lényegében csak egy jo kijelzö, hogy ne is kelljen megfizetni ezeket a "szolgaltatasokat".

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    válasz bonat #11570 üzenetére

    Igen, szoftveresen van némi lemaradasa, bar azért közel sem évek. Inkabb a valaszték kevéske. Mondjuk én bugokat személyesen nem tapasztaltam, mikor kezelnem kellett. Alapvetö dolgokra vannak szoftverek, akinek az elég, akkor jo aron kap jo vasat. De többet nem érdemes varni töle (pl egy Plex szervernek az I3-as 4 fiokosa sztem nem rossz vétel vmi 700€ körül!)

    Csak hogy on is legyen: Most épp QuTS hero-t tesztelem. Még korai lenne komoly véleményt mondani rola, de ha valaki gondolkozik ezzel az OS-el futo QNAP-on annak igyekszem majd összeszedni a tapasztalatokat.

    [ Szerkesztve ]

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    válasz cigam #11572 üzenetére

    Nem feltétlenül beszamolora gondoltam, csak itt nem olvastam senkit, aki hasznalt volna QuTS hero-t, én meg gondoltam kiprobalom, ugy is csere éretté valt az egyik régi NAS-om (egy Asustor AS6204-et gondoltam lecserélni), és ha mar ugy is, akkor gondoltam miért ne teszteljem egyböl ezt. Igy egy TVS-h874-re valtottam, és mivel az meg alapbol ezt az OS-t ajanlja, gondoltam miért ne probaljam ki.
    Igy elsöre: (hasznaltam korabban QTS-t, de csak régebbi verziokat, igy lehet, hogy sok esetben az Asustor rendszeréhez fogom hasonlitani, hisz azt cserélem)
    - Ugyan azokkal a HDD-kkel, amiket az Asustor-ban hasznaltam btrfs-en zfs-en valamivel kevesebb a felhasznalhato hely. Nem nagy az eltérés, de azért kevesebb. Még nem tudom, hogy ez a btrfs-zfs különbségneknek, vagy valami masnak köszönhetö, de megkockaztatom, hogy a zfs foglal valamivel több helyet
    -van ugye fajlrendszer szinten tömörités. Még nem végeztem mélyrehato teszteket, de van egy olyan érzésem, hogy bekapcsolt allapotban olyan egyharmadaval csökken az irasi sebesség, ami azért nem kevés. Nyilvan ha viszont ezzel helyet nyersz, az szamithat. Egyel¨re a nagy, média fajlokat tartalmazo köteteken kikapcsoltam, csak a sok kis fajl-t tartalmazon hagytam bekapcsolva. Majd késöbb alaposabban letesztelem
    - van ugyancsak fajrendszerszinted deduplication. Még nincs mért tapasztalatom rola.
    - WORM tamogatott
    - a Pool Over-provisioning még tesztelés alatt teljesitmény terén (egyelöre csak HDD-k vannak benne).

    Kicsit szokni kell a "tarhely menedzsementet", mert a zfs-el lényegében minden megosztott könyvtar lényegében egy "kötet" (volume)-ként viselkedik. Persze ha akarod, akkor statikus vagy dinamikus kvota illetve tarhelykezeléssel.
    Nem tudom, hogy csak nem talaltam meg eddig, de meglepett, hogy mondjuk egy RAID1-ben létrehozott pool-ba tehetek ugyan uj merevlemezeket, ezzel kibövitve azt, de nem tudom konvertalni a RAID1-et mondjuk RAID5-be. (Azért ez az Asustoron minden gond nélkül lehetséges volt (nyilvan csak "felfelé" iranyba, de lehetett). Igy lényegében a valtashoz ujra létre kellett hoznom a pool-t, most mar RAID5-ben.

    Maga a NAS egyébként eddig jonak tünik, megfelelöen gyorsnak is (hosszu tavra tervezek vele :) ). Kicsit mintha kisebb lenne az App kinalat, mint az Asustor-é, bar az alapvetö dolgok nyilvan megvannak.

    Most igy hirtelen ennyi, majd ha tudok, irok még ezt-azt;

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    válasz morfondőr #11575 üzenetére

    Igen, én is igy kezdtem neki, mint a videoban. Csakhogy mikor gondoltam, hogy letesztelem, hogy a rendszer pool-hoz hozzadok egy harmadik HDD-t (mint mondtam, csak tesztelni akartam a funkctiot), rögtön felajanlja, hogy beillesztem, de pirosan kiemelte, hogy csak a pool korabbi RAID szintje valaszthato, a RAID tipus legördülö inaktiv marad (tehat ez esetben RAID1-hez adtam (volna) egy harmadik HDD-t, de ilyenkor csak RAID1-be illesztette volna be a poolba. Lehet, hogy aztan at tudnam konvertalni, de tényleg csak teszteltem a dolgot, az elsö, rendszerként is hasznalt pool-t eleve hagyni akartam RAID1-ben, és a tényleges tarolot eleve RAID5-ben hoztam létre. Ott viszont mar azt teszteltem, hogy a 3-mal létrehozott RAID5 -be berakom a 4-et. Na ilyenkor viszont siman felajanlotta egyböl pl a RAID6-ot is. Igy lehet, hogy ez a korlatozas csak a rendszerként létrehozott pool-nal all fenn...
    Majd valamikor bedobok még egy vinyot és letesztelem mégint azzal is, hat ha csak vmit elbalf@szkodtam...
    Egyébként - bar nem vagyok benne biztos, lehet mondta az elején - de mint ha videon sima QTS-t hasznalna. Nem tudom, hogy ebben van-e különbség a 2 OS között.

    Szerk.: @cigam: közben te is beirtad ezt a lehetöséget :)

    [ Szerkesztve ]

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    QNAP SSD caching vagy Qtier-ben van itt valakinek tapasztalalta? Gondolkozom, hogy hozzaadnék 1-2 SSD-t a rendszerhez. Az elsö ötletem az lenne, hogy siman csak hozzaadok pl egy 1-2TB SSD-t és a rendszert atköltöztetem arra, a HDD-k csak tarolnanakk (illetve nyilvan némi ezmegaz elférne a rendszer mellett is, pl egy iSCSI meghajtot ide tennék, ami némileg feldobna a tavoli munkat). De lehet, hogy jobban jarnék mondjuk 2x 500-as SSD-vel, amit vagy cache-nek vagy esetleg Qtier-be beallitanék (a ZFS miatt ahogy nézem, ha full caching-et akarok (read/write) akkor kell 2 külön SSD, mert egyset csak read-re vagy write-re lehet allitani. A Qtier-nek egy is elég eleinte). Nem tudom melyikkel jarnék jobban. Egyelöre még nem vettem hozza SSD-t erre a célra, de e miatt nem lenne mindegy, hogy inkabb a 2x500 iranyba menjek, vagy 1x1 vagy 2 TB iranyba. Vagy kombinalja! mondjuk egy nagyobb a rendszernek és egy 500GB cache-nek (read)?
    Valakinek tapasztalat?

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    válasz biga #11577 üzenetére

    Folytatom a tapasztalatokat:
    - kiprobaltam ujra, ha a System pool-hoz (RAID1-ben) akarok plusz HDD-t adni, akkor nem tudom felkonvertalni, legalabb is egyböl biztosan nem.
    - sajnos a system pool (pontosabban annak a "system" része) nem masolhato egyik pool-rol a masikra a poolok ujra létrehozasa nélkül. Ezt sikerült ugy megtapasztalnom, hogy töröltem a system poolt, ilyenkor barmilyen uj pool-t létre akarsz hozni, akkor felajanlja, hogy akkor arra teszi a rendszert (ami nem rossz). Viszont ugy alakult, hogy töröltem a system poolt, aztan létre akartam hozni egy ujat, viszont a NAS nem észlelte a hot-swappelt (kivett régi, berakott uj) HDD-t, igy ujrainditottam.
    Na ekkor ujrainditaskor a system-et a mar meglévö RAID5-tömbhöz tarsitotta, amiröl viszont nem tudom atköltöztetni sehova (illetve HDD alapu poolra biztosan nem, mar rendeltem SSD-t is, azon is kiprobalom). Nos itt latok némi zavart az eröben.
    - a ZFS egyik elönye viszont azonnal jelentkezik: minden mappa egyfajta meghajtoként funkcional, tehat igy minden megosztott mappat különbözö blokkmérettel személyre szabhatunk. Mit is jelent ez: pl egy mappabannagy fajlok vannak, pl VM-ek, vagy nagy média fajlok. Ide bizony egy 128k-s blokkméret az idealis. Egy masikban meg mondjuk van millio apro fajlod (pl doksik), na ide meg valami kisebb, pl 4k blokkméret. Es mindez egy pool-on belül, csak a mappa mas!
    - végül a teszten közel sem volt akkora sebességkülônbség a tömöritett vagy nem tömöritett adatok között.
    Most hirtelen ennyi érdekesség QuTS hero tajan :)

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

  • biga

    senior tag

    Lehet jelentkeznem kellene fejlesztönek a QNAP-hoz, mert a mostani munkamnal nemigen fogadnanak el olyan hibakat szoftveresen, mint ami a QNAP web management-jében kb altalanosak. Pl ha valami valamiért nem megy, akkor minimum feldobni valami flash-t, hogy egészen pontosan mi is a gond. Mert az, hogy egy form amikor validalom valamiért csak visszadob egy szo nélkül ugyan oda minden latszolagos ok nélkül, az több, mint zavaro (ez navigatorfüggö, de a kérdés szempontjabol mindegy)...

    [ Szerkesztve ]

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák