Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tdd587

    őstag

    válasz mrhitoshi #75 üzenetére

    Erről pedig voltak már írások, hogy ez lehetne a következő evolúciós lépés. És átmennénk valami félig élő/félig gép életformába, eldobva a mostani gyengeségünket. Milyen vicces az pl., hogy nobel díjat érdemlő ötletekkel teli agyak rohangálnak a világban, de ugyanezek a koponyák simán elfelejtenek egy születésnapot, nem tudnak összeadni két 10 jegyű számot fejben és egyáltalán, megöregszenek, elbutulnak és kárba vész a tudás és az intelligencia. Persze elvileg minden él tovább az információs társadalomban, amíg nem lesz újabb világégés...

    Szerk: minden él tovább, bár lehet jogdíj kerül rá...

    [ Szerkesztve ]

    Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz mrhitoshi #121 üzenetére

    "DNS-be programkódokat tudnánk ágyazni"

    A dns maga egy programkód, három egymás utáni bázispár kódol egy aminosavat, a génexpresszió során nem történik más, mint a dns kód átfordítódik aminosav kódra, létrehozva egy adott fehérjét. Mit akarnál ebbe beleágyazni? Tegyük fel valahogyan megoldod, hogy a 4 bázison kívül másféle dolgokat is beleviszel, hogyan olvasod ki? A mostani baromi összetett kiolvasási, szabályozási... mechanizmus nyilván kuka lesz. Egyáltalán mi az egésznek az értelme? Ha maradsz a 4 bázispárnál, akkor pedig nem csinálsz semmi mást, csak azt, amit jó 30 éve rutinszerűen végeznek az emberek laborokban.

    Eredeti kérdésedre pedig azt tudom csak mondani, hogy persze, lehet ilyen finomságú gépeket is alkotni (bár itt azért már komoly korlátok vannak, nem lehet akármilyen atomokat használni, nem véletlen, hogy az élet szén alapú, nem lehet akármilyen metabolizmust hozzákapcsolni, bizonyos szint fölött az oxigén sem kikerülhető), csak jóval egyszerűbb a meglévőt használni, ráadásul a "mesterséges" változat kb. tök ugyanolyan lenne, mint a "természetes", és pont ugyanazt tudná. Nem mindegy, hogy milyen oldalláncú aminosavakat választunk, ha a kiválasztott 20-30 aminosavval minden követelmény lefedhető? A mostani 20 teljesen jól működik, minek lecserélni őket 24 másikra, ami pont ugyanazt tudná, mint a mostani?

    "Az ember úgy is eltudja végezni azt a feladatot, mint amit egy biológiailag fejletlen lény is eltud." Ez sem igaz, ipari mennyiségű inzulint nem fogsz tudni emberekkel fermentálni.

    "sőt a biológiailag fejletlenebb lénynek, hogy magyarázod el, hogy a burkolatot milyen minta szerint rendezze el?" Nem magyaráz itt senki semmit. Átveszek rendszer darabokat különböző élőlényekben, és azt használom. Egy póknak sincs elmagyarázva, hogyan kell x mintázatú hálót szőni. Mondjuk egy tipikus példa: létrehozok egy általános szövetet, amire különféle állati szerveket lehet rápakolni, mert azokat képes ellátni a működésükhöz szükséges anyagokkal, ez a szövet pedig táplálható egy folyadékoldatból diffúzióval a szerv mentes oldaláról. Felviszek erre a lapra pók szövőmirigyeket a maguk izmaival, idegrendszeri kivezetéssel, stb. ezt pedig számítógépről vezérlem, és van egy szövőszékem, amivel egy olyan anyagot tudok szőni, amit már ma is nagyon sokan szeretnének előállítani más utakon.

    De, hogy egy másik, már részben létező felhasználást is mondjak, darázs/légy idegrendszer vezette robotpilóta rendszerek. Ennek se kell semmit megmagyarázni, nem fog nekimenni másik repülőnek, mert a légy agy ezt tudja, sokkal jobban, mint az emberi. Ilyenkor persze jogosan merül fel a kérdés, hogy ki is fejlettebb kinél. Nyilván x funkcióra a légy fejlettebb az embernél, y esetben pedig fordítva. Nem sok idő, és technikailag lehetőségünk lesz arra, hogy mindig az optimális rendszert használjuk adott feladatra.

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz mrhitoshi #135 üzenetére

    Értem. Igen, DNS szerkesztésében ma már teljes a szabadság, bármit meg lehet lépni, tetszőlegesen nagy genomban is egyetlen bp bárhol cserélhető, törölhető, beépíthető.

    Sőt már kifejlett élőlénybe is bevihetőek (sajnos irányítatlanul) tetszőleges polinukleotid szakaszok. Ezzel nem működő hibás gén okozta betegségeket lehet gyógyítani (nagy valószínűséggel nem kódoló részbe fog íródni a bevitt gén, és így nem okoz bajt - idegsejtekkel más okokból van gond, oda nem nagyon lehet gént bevinni), sajnos működő, káros fehérjét kódoló mutáns génre nincs módszer (nem lehet vágni kifejlett élőlény genomjából), és nem megy a csere sem.

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz mrhitoshi #204 üzenetére

    Nem hiszem, hogy bárki is injekciót használna, az emberi sejtek megtermelnék ezeket az anyagokat maguknak (ma is termelik, csak erősen függ külső ingerektől).

    Miért gondolod azt, hogy mindenki ember akar maradni, és nincs senki, aki valami többre/másra vágyik? Vagy miért gondolod, hogy mindenki olyan fene fontos/értékes dolognak tartja az érzelmeket (az ember-ember kapcsolatokban jelentkező érzelmekre gondolok most, és ezeken belül is a nem racionális viszonyokban jelentkezőkre)? Én például nem sokra tartom az ilyen érzelmeket, nincs is rájuk igényem, sőt, gyakran idegesít, amikor valaki érzelmileg közeledni kezd hozzám (fordított eset nagyon ritka, számomra a legtöbb ember érzelmileg semleges, vagy taszító)? Sokkal fontosabb egy kiegyensúlyozott és gyümölcsöző viszony egy kollégával, mint egy szerelem pl. - ez utóbbit kifejezetten utálom is. Teljesen igaza van Wahornnak a Minek c. számmal. Azt sem értem, miért gondolod, hogy ettől könnyebb lenne az élet? Szerintem semmivel sem lenne könnyebb, számomra ez inkább csak annyi lenne, hogy lecsaptam a legyet, ami 4 órája zavart olvasás közben - azért ettől nem lett könnyebb az életem, csak végre jobban tudok koncentrálni a számomra fontos dolgokra (pont azokra, amiktől nem könnyű élni).

    A szex azért népszerű, mert közben bizonyos hatóanyagok szabadulnak fel, ha ez nem lenne, senki nem csinálná. Ha egy paradicsom látványától szabadulnának fel ezek az anyagok, akkor pedig azt néznénk. A lényeg, hogy felszabaduljanak - heroin sem véletlenül népszerűbb a szexnél egyes körökben... Én biztosan a legegyszerűbb végénél fognám meg a dolgot, és ezzel idővel sokan lennének így.

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz mrhitoshi #210 üzenetére

    Én meg úgy látom, hogy pont az ilyen drasztikus beavatkozások lesznek azok, amik végre felszabadítják az ember érdeklődését a lényegtelen baromságok (mit gondol rólam a szomszéd, tetszem-e a xy-nak, szeretem a gyerekemet/szüleimet, stb.) nyomása alól. Végre a valóban érdekes dolgokkal tud majd teljes motivációval foglalkozni az "új" ember.

    Lehet, hogy csak egy kisebbség fogja magát elkezdeni felszabadítani az ilyen bent maradt (valaha hasznos) evolúciós állapotok alól, kezdi el felfejleszteni az alapképességeit, de ők rögtön el fognak húzni az átlagtól. Szét fog darabolódni az emberiség, hogy mi lesz a lemaradók sorsa tulajdonképpen lényegtelen. Egy biztos, a mai formában létező ember meg fog szűnni, és valami sokkal jobb fogja felváltani, hogy marad-e mutatóba régi típusú ember lényegtelen, kb. annyira fogja érdekelni az elitet, mint ma minket az amazonaszi törzsek.

Új hozzászólás Aktív témák