Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Lenry #16 üzenetére

    Figyi, mesélek neked a nagy, régi oprendszer sztorikról.

    Anno indult Amerikában egy projekt, akartak fejleszteni egy csúcsszuper oprendszert, ami mindent tudott volna. Többszintű jogosultságkezeléstől kezdve minden elektromos csellentyűcske lett volna benne. Úgy hívták a leendő cuccot, hogy Multics. Amiatt, hogy túl sokat markoltak, bukott az egész projekt akkorát, mint ide Nagykáta.

    Páran kiváltak a projektből és nekiálltak csinálni maguknak egy saját oprendszert. (Rossz nyelvek szerint azért, mert Dennis bácsi kedvenc játékprogramjához kellett valami körítés.) Egy, ismétlem EGY darab feltételt szabtak a rendszerrel szemben: kis programokat hatékonyan tudjon futtatni. ENNYI volt a speckó. Nem annyira meglepő, hogy ezt a rövid igénylistát viszonylag hamar és sikeresen teljesíteni tudták.

    Ezt a pistára lefordítva: az user nem oprendszert vesz, nem oprendszert használ. Ő a saját cuccait akarja használni, bármennyit is akadályozza ebben az oprendszer, az neki mind veszteség. Akár úgy akadályozza, hogy upgradelni kell egy sok gépből álló hálózatot, akár úgy, hogy a csilivili lassítja a munkát, vagy bárhogy máshogy, az neki veszteség.

    Ha az user programját a 3.11-es windows for workgroups tudná futtatni, akkor azt használnák, mert tojnak rá, hogy mitől fut, klikkelni akar és papírt pazarolni a nyomtatójából. Hogy milyen algoritmusok és programok lassítják a papír útját a szemetesig, az őket rohadtul nem érdekli.

    Vagyis a juzerek jelentős részét nem érdeklik a pista új szolgáltatásai. Elindul rajta a programja vagy sem. Elindult az előző oprendszeren a programja vagy sem. Ennyi a kulcskérdés és ezen két kulcskérdés megválaszolásában a pista sajnos vesztes.

    Nekem pl. van egy vectrám. Megy, mint a golyó, pedig már 5 éves lesz szombaton. Következő időszaki szervizében rá fogok költeni egy kalap pénzt, rendbehozatom és még 5 évig fog menni. Nem veszek se faceliftes vectrát, se insigniát, mert a mostani megfelel és olcsóbb kicserélni a két első teleszkópot benne, mint venni egy új vekit. Vagy egy új insigniát, csak azért, mert tele lett a hamutartó.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák