Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz _Atesz #17 üzenetére

    Már ne haragudj, de nem látom a visszaigazolást. A cikk ennyit állít:

    "a neuroscience professor at the Karolinska Institute in Sweden, is interested in repeating the experiment in a controlled professional scientific environment."

    Tehát ez eddig egy minden tudományos alapot nélkülöző gimis "kísérlet", semmi több.

    Egyébként ez a legviccesebb rész:

    "according to the girls' calculations, emitted about the same type of radiation as an ordinary cellphone"

    Egyrészt valahogy nehéz elhinni, hogy a gimis csajszik átfogó teljesítmény mérést végeztek volna, mert az ehhez szükséges idő és pénz még egy ilyen utópisztikus Dán gimiben sincs meg (100 milliós nagyságrendről beszélünk felszerelésben), másrészt meg eleve nem releváns az, hogy egy telefon mennyit és hogyan ad, mivel teljesen más frekvencián működik, mint a wifi, ahol a sugárzásnak teljesen eltérő például az elnyelési tényezője. Minél magasabb a frekvencia, annál inkább fényszerű tulajdonságai vannak az elektromágneses sugárzásnak (konyhanyelven: lepattan a kisugárzott energia nagy része).

    Röviden ez a véleményem az ilyen mély tudományos tartalommal rendelkező cikkekről:

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz _Atesz #20 üzenetére

    "A regionális versenyen elérték a kísérlettel az első helyet. Ezt írtam igazolásnak. "

    Ez nulla igazolás. Ki volt a zsűri? A helyi gimnázium két fizika szakos tanárbácsija meg az iskola igazgató? Ne röhögtess...

    "Szóval szerinted a 100 milliós műszerekkel mért érték a lényeg, nem pedig az élő organizmusokra gyakorolt hatása."

    Szerintem a kettő együtt érdekes, és nem külön-külön, kontextusából kiragadva. A műszer pont arra jó, hogy olyan dolgot is tudsz vele mérni, amire az emberei szervezet például képtelen. Ilyen az elektromágneses sugárzás (pontosabban a térerősség) például, amivel a kísérlet tárgya is működik.

    De mondok neked még érdekes dolgot: a cikk említi, hogy "kiszámolták" a két wifi router kb annyit sugároz mint egy mobiltelefon. Csak éppen azt felejtették el leírni, hogy volt-e ezeken az eszközökön forgalom. Ugyanis ha egy wifi router üresjárásban bekapcsolt wifi-vel működik, az még az elméleti 100miliwattnak is csak a század részét adja le jelző keretek formájában. A telefon ugyanez, csak ott még annyi probléma is van, hogy az állomás távolságától függetlenül teljesítményszabályozott is a rendszer.

    De jobbat mondok: sehol ennek az állítólagos kísérletnek a pontos leírása, jegyzőkönyve, hogy pontosan mit csináltak, milyen távol voltak a magok, mennyi ideig tartott a kísérlet, semmilyen tudományosan szignifikáns információ nincs róla. Tehát meg sem lehet ismételni a kísérletet.

    Az ilyen humbukológia is csak azt bizonyítja, hogy még a fejlett Dániában is túl sok a bölcsész és kevés a mérnök, akkor egy ilyen áltudományos maszlaggal nem lehetne tudományos versenyt nyerni még gimnáziumi szinten sem. Ennél a szódabikarbóna alapú vulkán makett készítésnek is több köze van a tudományhoz.

    "Várom továbbra is a független vizsgálatot."

    Mi is ezt várjuk, amit linkeltél az egy bohózat, nem igazolás.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák