Új hozzászólás Aktív témák

  • siriq

    őstag

    válasz permet #49 üzenetére

    Hello

    A masik ''oldal'' megjelenitese alatt azt ertenem hogy amit pl. Elottem szolo tarsunk is emlit. Mibol epul fel egy adathordozo arra? Teljesen legallis hogy megfizettetik velunk a jogdijakat es a tobbi..... Az it.news.hu -n olvastam alakult mar erdekvedelmi szervezet a ''letoltok vedelmere''. Amit mar sokan mondtak hogy miert vadasznak pl filmbaratokra amikor tettek olyan kijelenteseket az illetekesek hogy azokat akarjak megtalalni felkutatni akik penzkeresetre hasznaljak(fizetos warez)es a tobbi.... Spec en ilyenekre gondoltam(semmit nem hallottam a mediaban arrol hogy ilyen egyezkedesek lennenek (mar pedig vannak) hogy megvedjek a ''letoltoket''(elveger oket is meglehet kerdezni ez igy lenne normalis)).

    Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

  • permet

    csendes tag

    Félreértitek a Cd-be épített jogdíj fogalmát.
    A hologrammos cimke csak arra jogosít, hogy a már meglévő eredeti dologról készíts egy db másolatot. Nem pedig akármire. Legalábbis az ügyész ezt modta
    a srácnak. Teljesen mindegy mennyi jogdíjat tesznek bele,úgysem jogosít szinte
    semmire!

  • siriq

    őstag

    válasz permet #52 üzenetére

    Okes

    Spec en nem ilyenekre hasznalom. Vegyuk pl teljesen ingyenes oprendszert irogatok ki magamnak(ami mar tobszor is megesett), akkor miert fizessek en nekik?

    Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

  • luciferc

    őstag

    válasz permet #52 üzenetére

    valamit nagyon félreérthettett valaki. ez biztos nem így van. ha így lenne, akkor pl memóriakártyákon nem lenne jogdíj. ugye nem kell magyarázni miért. a jogdíj azért van, hogy a magáncélú másolás miatti bevételkiesést kompenzálja mint átalánydíj, amit minden adathordozó felhasználó fizet a tényleges felhasználástól függetlenül. félinformációk helyett vagy idézd be totál pontosan az ügyész által írottakat, vagy mutass rá a törvényben, hogy úgy van ahogy te írod.

    abban viszont igazad van, hogy a jogdíj nem jogosít semmire, mert azt a törvény teszi meg. a hologrammos matricával jelzett jogdíj a törvény által feljogosított magánmásolatok bevételkiesését hivatott jól-rosszul kompenzálni.

  • [amne]

    senior tag

    válasz siriq #53 üzenetére

    Azért mert ez egy általános díj, ahogy erre a cikk is kitért. Kicsit nehezebb lenne külön-külön szankcionálni, hogy ki miért mikor fizessen és mennyit, egy általános összeg meghatározása előnyösebb módszer. Másik oldalról megközelítve a dolgot, azért mert nincs olyan ember aki csak legális formában használja a CD/DVD íróját, ergo a cimkéért fizetett összeg jogosnak mondható, aki az ellenkezőjét mondja az saját magát csapja be.

  • sd90

    csendes tag

    Olvasgatva a topikot fölmerült bennem egy kérdés. Hogy létezik az, hogy egy EGYESÜLET !!!!!!!!! szinte hatósági jogokat kapjon. :F Ilyen alapon egy horgászegyesületet is föl lehetne hatalmazni arra, hogy pl: horgászbotokra is jogdíjat vessen ki. ( A hozzászólásom az ÜRES CD és DVD lemezek árképzésére vonatkozik. )

    '' Ha sírsz, nincs aki lássa könnyeid, ha szíved fáj nincs ki észrevegye fájdalmad,ha boldog vagy, nincs ki lássa mosolyod. De próbálj meg csak egyszer fingani...''

  • permet

    csendes tag

    válasz luciferc #54 üzenetére

    A jogszabályban ez nincs leírva ,ezt értelmezni szokták, jogesetet olvashatsz esetleg. A bírói végzést nem adják ki akárkinek. De talán a tárgyalások nyilvánosak; vagy jelentsd fel magad ,és közöld velük hogy minden cd-n van matricád.....

    Az artisjust meg egyebek civil szervezetek, annyi joguk van mint bárkinek.
    Te is feljelenthetsz akárkit.

    [Szerkesztve]

  • Adi

    senior tag

    válasz sd90 #56 üzenetére

    Persze, hogy létezik, kis hazánkban mindent szabad az erősebbnek.

    Amit az ASVA most csinál, azt csinálta néhány évvel ezelőtt a BSA is. Szerződtek az ORFK-val, ''továbbképzést'' tartottak a rendőröknek, ''független'' szakértőként részt vettek a kárfelmérésben és a perekben. Azt hiszem, hogy egyszer ez utóbbi miatt kaptak a pofájukra egy kicsit, mert a bíróságnak feltűnt, hogy a felperes és a ''független'' szakértő ugyanaz a szervezet.

    Más, ami jól mutatja, hogy ez a szerzői jogi törvény mennyire anakronisztikus:

    329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett a) készít, előállít, b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja. (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.

    Ha ezt jól értem, akkor ezek szerint az MPlayer írói jogsértést követtek el? Ti. olyan szoftver hoztak létre (és ''forgalomba''), ami megkerüli a DVD másolásvédelmét DeCSS-t használva és így teszi lejátszhatóvá a filmet.

    Nem tudom, hogy ki említette itt följebb, de az a ''ne sugározzon a rádió estig híreket, mert akkor senki nem vesz újságot'' jó példa volt. A helyzet most is ez: a lemezipar és a filmipar nem tud mit kezdeni az internettel és tűzzel-vassal igyekeznek meggátolni, hogy a jól bejáratott, elképesztő mértékű extraprofitot termelő rendszerüket továbbra is fönntarthassák. A probléma ezzel csak az, hogy mind a vásárlókat, mind az előadókat/szerzőket ezzel megkárosítják.

    ldm start-reconf primary

  • luciferc

    őstag

    válasz permet #57 üzenetére

    az üres hordozók után fizetett jogdíj nem csak arra jogosít, hogy a már meglévő eredeti cuccokról másolatot készíts, hiszen

    Szerzői jogi tv

    35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja.

    Itt és a tv előző paragrafusaiban sincs egy árva szó sem arról, hogy csak biztonsági másolatot van jogod csinálni. ez egész egyszerűen nem igaz, valamit nagyon félreértesz

  • Sanya

    nagyúr

    nos. akkor hogy is van ez?
    legyen egy emberke, aki a legtöbb lemezt adja el magyarországon, nevezzük el bélának.
    nos béla eladott 6 millió lemezt. kész. legyen egy másik emberünk, legyen a neve jóska. tegyük fel, hogy béla tehetségtelen, és a managere csinált neki egy image-t, amivel jól el tudta magát adni a pórnépnek, és így került a toplista elejére.

    vegyük elő jóskát. jóska csináljon egy durvánjó zenét, és adja ki lemezen, de jóska csinált egy bakit: megdugta a szőrös szívű kiadó hamvas bőrű lánykáját, ezért nem adják ki a zenéjét többet, és nem mehet el más kiadóhoz, mert a szőrös szívűhöz köti a szerződése. az emberek keresnek egy embert, akinek megvan eredetiben, és elkezdik lemásolni egymástól ingyen. ugye a boltban nem kapható, és ha a boltban nincs kenyér, akkor sütünk magunknak elven egymásnak másolgatják, természetesen ingyen. megsértik jóska és szőrös szívű jogait. fájdalom.

    de itt jön az asva, hogy megoldja mindenki gondjait, és az üres lemezekre és jogdíjat tesz rá!
    hurrá! jóska meg van mentve az éhhaláltól, a zenéje újra értékelve lesz, nem kell a vágóhídon disznófogósat dolgoznia többet, de ez vajon tényleg ilyen jó?
    nem, mert ha belegondolunk, a mondokám elején megemlített bélára, akkor észrevesszük, hogy az asva bélának fog utalni egy mázsa pénzt, ugyanis ő adta el eddig a legtöbb lemezt, jóskánk pedig szinte semmit.....

    jaj de jó, ez kell nekünk!

    A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

  • sd90

    csendes tag

    Up! Artisjus:(((:(((:(((:(((:(((

    Ne csak az Artisjusnak legyen jó!!!!!!! ;];];] Szlovákiához közel lakók előnyben! Ragyolcon a magyar árakhoz képest fillérekért lehet CD és DVD lemezt venni. Hatalmas választék van. Ezer!!!!!! db sem akadály, ha valakinek ennyi kell.

    [Szerkesztve]

    '' Ha sírsz, nincs aki lássa könnyeid, ha szíved fáj nincs ki észrevegye fájdalmad,ha boldog vagy, nincs ki lássa mosolyod. De próbálj meg csak egyszer fingani...''

  • eszgabor

    aktív tag

    ''329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett a) készít, előállít, b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja. (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.''

    Ebben nincs benne, hogy az eszköz (otthoni) letöltője/használója is büntetendő lenne... így szerintem ez hibás következtetés:

    ''Más szóval, ha technikailag nem tudom kivitelezni a magáncélú másolást – márpedig másolásvédelem esetén csak bűncselekmény árán tudnám...''

    Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...

  • Eryck

    csendes tag

    Elolvastam a cikket, mit mondjak.... érdekes.:F
    Pár észrevétel...
    Mindkét notebookom mellé vettem hivatalosan Windows XP-t. A cikk szerint nem készíthetek ezekről biztonsági másolatot, mivel ez ugyebár szoftvernek minősül. Szóval ha megsérül valamelyiklemezem, könyörögnöm kell a M$-nak azért, hogy kapjak egy új telepítő CD-t? Megtippelni sem szeretném hány rendszergazda felmenőzik ha ezt olvassa...
    Jómagam havonta készítek biztonsági mentést DVD-re az op. rendszerről, a dokumentumaimról és a használt programjaim telepítőkészletéről, megkönnyítendő ezzel az esetleges rendszerösszeomlás esetén a helyreállítást. A cikk szerint akkor most csomagoljak két évre?:(
    A BSA-témát inkább mellőzném, addig amíg még nekik sincs megfelelően jogtiszta rendszerük...:D
    A másik érdekes kérdés a szerzői jog témaköre.
    Azt miért nem vizsgálja senki, hogy a MAHASZ és a többi hasonszőrű a jogdíjakból befolyt összegekből mennyit utal ki a jogdíj tulajdonosának, azaz a szerzőnek?
    Egy szó mint száz: először talán az ellenőrző, felügyeleti és jogdíjvédő szerveket, meg a szabályozást kellene rendbetenni, utána lehet Bélát meg Jóskát sem érdekelné, ha a láncszem végén XY letölt egy zenét, vagy filmet magának...
    Szvsz. ''fejétől bűzlik a hal''...:(((

    [Szerkesztve]

  • permet

    csendes tag

    Ha jól hallottam szoftverről készíthetsz egy biztonsági másolatot, még akkor is
    ha ezt a licensz-szerződés tiltja.

    Másik édekes kérdes: Ha valakinek van egy ''illegális'' telepítő cd-je , és nincs
    hozzá sem crack sem serial, de még csak nem is telelpítette az büncselekmény?

  • Jester

    aktív tag

    válasz permet #65 üzenetére

    Erre én is kíváncsi vagyok, mert a legtöbb szoftver licenszében valóban csak használati jogokat ruházzák át a felhasználóra. Mi van, ha a birtokában van valamilyen adathordozón, de soha nem használta?

    Mehr Licht!

  • domdodom

    csendes tag

    Fontosnak tartom, hogy az alkotók részesüljenek a szerzői jogdíjakbó. Viszont a magyarországi szervezetek működése számomra kérdéses.Egyrészt ki fekügyeli az elosztást. Milyen alapon történik. (pl.hogyan kapja meg Britney vagy a Ramones a neki járó jogdíjat annak függvényében, hogy én ezt vagy azt másolom az üres CD.re. maga az elosztási rendszer is szerintem igazságtalam, mert mindenféle eladási és népszerűségi listák alapján osztják fel a bevételt. de ezekbő következik, hogy a szervezet nem tudja teljes mértékben szolgálni a küldetését, mert nem a szerzői jogok tulajdonosa kapja meg a bevétel rá eső részét, hanem bekerül egy nagy kalapba, és valahogyan majd ezt elosztják a bent ülő jogászok és érdekeltek. de hogy????????

  • Phix

    tag

    válasz Batman #38 üzenetére

    ''Mivan ha csak különböző linux disztrokat osztok meg amik legalisan letölthető, akkor én szabadon tölthetek barkitől mivel az nem illegális?''

    Ez az én értelmezésem is. Szerintem ez jogelméletileg megvalósítható, más kérdés, hogy a gyakorlatban nehezen kivitelezhető (lásd PeterkeT válaszát ugyanerre). Pontosabban, ha mindenki ezt a gyakorlatot követné, akkor maga a fájlcsere halna meg.

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Phix

    tag

    válasz bnorci71 #42 üzenetére

    ''A dvd-cd lemzről meg kell őriznem a számlát ,matricát vagy mivel bizonyíthatom hogy kifizettem a szerzői jogdíjat??Ja és medig őrizgessem életem végéig?''

    Hát, elvileg rája van ragasztva a tokjára, nem? A tokot meg már csak megőrzöd... ;)

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Phix

    tag

    válasz corlagon #45 üzenetére

    ''Végül: egy grat az eredeti cikk írójának, a sok félinformáció helyett végre egy tényleg korrekt írás.''

    Köszi! :)

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Phix

    tag

    válasz PrinczA #50 üzenetére

    ''Megkérdeznéd az illetekeseket, hogy hogyan epul fel egy adathordozo ara (már amire van ''+ költség'')?''

    Ezeket a díjakat az Artisjus állapítja meg, mert ők a hivatalos közös jogkezelő szervezet, én viszont most az ASVÁ-val fűztem szorosabbra a szálakat, mert a fájlcserélők, meg úgy általában a netes társadalom szekálását, úgy látszik, ők vállalták magukra. Úgyhogy erre a kérdésre ők nem, viszont az Artisjus szerintem fog válaszolni (a honlapjuk ott van a cikk végén, ott találsz kontaktot).

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Phix

    tag

    válasz eszgabor #63 üzenetére

    ''(...)
    Ebben nincs benne, hogy az eszköz (otthoni) letöltője/használója is büntetendő lenne... így szerintem ez hibás következtetés:
    >Más szóval, ha technikailag nem tudom kivitelezni a magáncélú másolást – márpedig másolásvédelem esetén csak bűncselekmény árán tudnám...<''

    Ebben valóban nincs, viszont a szerzői jogról szóló tv.-ben benne van - hadd utaljak vissza egy pillanatra a #30-as hozzászólásomra, amelyben fifi_addict ugyanezen kérdésére válaszoltam. Valamint ismét idézném a cikkből az inkriminált részt:
    ''A másolásvédelem ugyanis olyan műszaki intézkedésnek számít, amelynek megkerülését egyaránt tiltja a szerzői jogi törvény és a Büntető törvénykönyv''

    Én valóban csak a Btk.-t idéztem be, mivel a teljes Szjt. elérhető a cikk végéről (1999. évi LXXVI. tv.). Ez, utólag látva, okozott némi keveredést, ugyanis emailben is megkaptam ugyanezt a kérdést.
    Akkor tehát most mulasztásomat pótlandó, íme, a kérdéses 95. §, Védelem a műszaki intézkedések megkerülésével szemben címmel:

    95. § (1) A szerzői jog megsértésének következményeit kell alkalmazni minden olyan cselekményre - ideértve eszközök gyártását és forgalmazását, szolgáltatások nyújtását is -, amely jogosulatlanul teszi lehetővé vagy könnyíti meg a szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedések megkerülését, és amelynek a műszaki intézkedés megkerülésén kívül nincs számottevő gazdasági jelentősége, illetve célja. E rendelkezés csak akkor alkalmazható, ha az említett cselekményeket végző személy tudja vagy az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett tudnia kellene, hogy a cselekmények jogosulatlanul teszik lehetővé vagy könnyítik meg a szerzői jog védelmére szolgáló, hatásos műszaki intézkedések megkerülését.

    (2) Az (1) bekezdés alkalmazásában műszaki intézkedésnek minősül minden eszköz, termék, alkatrész, eljárás, illetve módszer, amely arra szolgál, hogy a szerzői jog megsértését megelőzze vagy megakadályozza. A műszaki intézkedést akkor kell hatásosnak tekinteni, ha az intézkedés eredményeként a mű a felhasználó számára csak - a szerző engedélyével végzett - olyan cselekmények útján válik hozzáférhetővé, amelyek az ehhez szükséges eljárás alkalmazását vagy hozzáférési kód megadását igénylik.



    Ebbe ütközik tehát a másolásvédelem otthoni megkerülése - a Btk.329/B. ennek kiterjesztése, és főleg az üzletszerű elkövetéssel szembeni fellépésről szól.

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Jester

    aktív tag

    válasz Phix #69 üzenetére

    Nem teljesen, tásd 25 db-os cake box. Szerintem senki nem tartja tovább benne a CD/DVD lemezeit, miután megírta őket. Artusjust matricák mennek kifelé a dobozzal együtt.

    Mehr Licht!

  • Phix

    tag

    válasz Jester #73 üzenetére

    Bocs, én értettem félre. Azt hittem, eredeti cd-kről, dvd-kről beszélünk.

    Nálad a pont.

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Phix

    tag

    válasz Eryck #64 üzenetére

    ''Mindkét notebookom mellé vettem hivatalosan Windows XP-t. A cikk szerint nem készíthetek ezekről biztonsági másolatot, mivel ez ugyebár szoftvernek minősül. Szóval ha megsérül valamelyiklemezem, könyörögnöm kell a M$-nak azért, hogy kapjak egy új telepítő CD-t?''

    :) Na neeeem, szerencsére ott nem tartunk... A ''cikk szerint'' :P ugyanis igenis készíthetsz másolatot: (3. old.)
    ''A fentiekből több dolog is világosan következik. Hogy szoftvert még magáncélra sem másolhatunk, leszámítva azt a szintén e törvényben rögzített – 59. § (2) bek. – lehetőséget, hogy jogos felhasználóként saját célra egy darab biztonsági másolatot azért elkészíthetünk.''

    Ez a bizonyos paragrafus így hangzik:

    59. § (2) A felhasználási szerződésben sem zárható ki, hogy a felhasználó egy biztonsági másolatot készíthessen a szoftverről, ha az a felhasználáshoz szükséges.

    Tehát ettől a jogodtól még a felhasználói szerződésben sem foszthat meg a szoftver gyártója - ha mégis meg akarna, akkor az a szerződés egyszerűen semmis, mivel törvényszegésre vonatkozna (annak analógiájára, ahogy például még szerződésben sem mondhatsz le egyetlen alkotmányban rögzített személyes jogodról sem).

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • bnorci71

    addikt

    válasz Phix #74 üzenetére

    na szóval én is az írhatóra gondoltam, és akkor azzal mi a helyzet?

    lehet rosszul de én pl úgy tudom a dohányterméknél is addig kell rendelkezned a zárjeggyel mig a dobozba van tehát ha felbontáskor letéped és eldobod a teli dobozról akkor mondhatják rá hogy csempészáru de ezek szvsz már nem betartható nem életszerü dolgok lennének

    [Szerkesztve]

    "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"

  • bnorci71

    addikt

    válasz Phix #74 üzenetére

    Ja jut eszembe mi van akkor ha pl szlovákiába vettem a cd-dvd lemezt bár nem tom azon van-e ilyesmi cimke

    "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"

  • luciferc

    őstag

    válasz bnorci71 #76 üzenetére

    az írható CD/DVD-ről neked az ég világon semmit nem kell megőrizned. se számlát, se blokkot, se artisjus matricát.

    szerk: ugyanis a matrica meglétéről a forgalomba hozónak (importőr, nagyker, kisker) kell gondoskodnia. neked semmi dolgod vele. hozhatsz szlovákiából is cuccost, de elvileg nem adhatod el matrica nélkül.

    [Szerkesztve]

  • parandroid

    nagyúr

    válasz bnorci71 #77 üzenetére

    Semmi. Szabad áruforgalom van EU-n belül, saját felhasználásra azt veszel, amit akarsz, csak nem érékesítheted tovább. Bár a második felében sem vagyok biztos...

    p

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

  • rudi

    nagyúr

    válasz parandroid #79 üzenetére

    Ez a memóriakártyáknál már egészen nagy bevételi forrás is lehet. Nyitok egy butikot a szlovák határon és adom a 14.000 forintos memóriakártyát 10.000-ért.

    Resistance Is Futile. You will be assimilated!

  • TheVeryGuest

    senior tag

    Nem értem, hogy a másolásvédelem meg a baráti kör mitől jogi kategóriák. Átírok 1 bitet minden frame-ben a CD-n, aztán az mondom, hogy másolásvédelem. Igaz mindenki le tudja játszani, aki akarja. Szóval az erről készült másolat már illegális. Vagy van valami mérnökökből és szabványügyi jómunkásemberekből álló szervezet, ami elbírálja, hogy egy adott technológia másolásvédelem-e? Nevetséges az egész. A DeCSS már minden második DVD-vel foglalkozó free SW-ben benne van. Gyakorlatilag publikus maga az eljárás, egy gombnyomást igénylő dologgá vált. Ne nevettessék már ki magukat, hogy ezt másolásvédelemnek nevezik. Az audio CD-k esetében meg gyakorlatilag egy elrontott CDt tesz az ember szabvány olvashatóvá megint csak nevetséges másolásvédelemről beszélni. Ezen a fajta másolásvédelmen max a CD/DVD drive-ok firmware írói mulatnak jókat a következő release-ig.

    “Perfection is attained not when there is nothing more to add, but when there is nothing more to remove” Antoine de Saint-Exupéry

  • TommyGun

    őstag

    válasz Phix #69 üzenetére

    Azt kell mondjam rosszul látod....az üres cd/dvd-k 90%-ban átlátszó nyelonban vannak...és a sok birka gyártó vagy forgalmazó vagy akárki előszeretettel erre ragasztják rá...amit ugye kidobsz ha kiakarod bontani....tescoban vettem multkor 10db lemezt és erre az átlátszó szarra volt ragasztva a cucc....a másikfele meg én semminek nem tartom emg a tokját...ha lehetőség van rája akkor olyat veszek aminek nincs tokja...hengereset vagy papírtokosat...vagy slimeset mert szerintem rengetegen ilyen 50-es vagy 100-as textíles akármiben tartják a lemezeiket...ez akkora mint 4-5 DVD-tok és elfér benne 50 lemez....
    Ilyenkor elkéne tennem a tokokat ? Röhej...vagy az átlátszó csomagolást ? Vicccc

    "Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

  • TommyGun

    őstag

    válasz Phix #74 üzenetére

    Ezt nem értem....boltban is lehet kapni 25-50 és 100-as hengerben is eredeti jogdíjas írható cd/dvd lemezeket...sőt netről is lehet rendelni ezeket....ésugye itt nincs ráragasztva a lemezekre a matrica....

    [Szerkesztve]

    "Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

  • Phix

    tag

    Az utóbbiakhoz nem szóltam hozzá, mert rögtön megjelentek a helyes válaszok is. De TommyGun kedvéért:
    - Mint írtam, az írható hordozókra vonatkozó eredeti kérdést félreértettem - én rendes kiadású műsoros cuccokra gondoltam, azokra rá van ragasztva a matrica.
    - Nem, nem kell megőrizned minden egyes írható cd fóliáját a matrica miatt, már csak azért sem, mert amíg nem forgalmazod, hanem felhasználod, addig a kutyát nem érdekli, hogy matricásan vagy anélkül vetted. (Ezért tehát, igen, simán be lehet hozni Szlovákiából, ha nem forgalmazni akarod.) A matricával a kereskedőknek kell tudniuk elszámolni, tehát mondjuk az 50-es cakepacket nem bonthatod szét és nem árusíthatod darabonként. A jogdíjat pedig az importőr/forgalmazó fizeti meg, neki így kell továbbadnia a kereskedőnek.
    Szerintem és elvileg, de ha van kereskedelemben dolgozó, kérem, nyugodtan cáfoljon meg.

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • permet

    csendes tag


    A steril égetés meggátolja a kalózmásolást


    http://index.hu/tech/hardver/ster050601/

  • dabadab

    titán

    válasz permet #85 üzenetére

    Csak azt tudnam, hogy ki veszi be ezt a maszlagot. A Sony Music vezetosege ugy latszik, mindenkeppen, olyanok ok, mint a gyogyithatatlan beteg, mindenfele kuruzsloknak is hisznek, ha azok hajlandoak megcsillantani elottuk a remenyt. Pedig lehet, hogy azt a penzt, amit ezekre a ''masolasvedelmekre'' koltenek [1], ertelmesebb dolgokra is fordithatnak.

    1: amely cuccoknak kb egyetlen hatasa van, az, hogy szopatja azokat, akik megvettek az eredeti CD-t - ez meg nem tunik tul jo otletnek.


    DRM is theft

  • luciferc

    őstag

    Bővebben: link

    Na, egy törpezseni már megint igyekszik lopásnak beállítani azt, ami nem az. És akkor csodálkoznak, hogy az emberek le se szarják őket meg a mondandójukat, még ha amúgy egyet is értenek azzal, hogy a tartalomért fizetni kell (kérdés, hogy mennyit...)

  • luciferc

    őstag

    Érdemes elolvasni az előző hozzászólásban linkelt véleményt, valamint ezt a kettőt.

    Bővebben: link

    Bővebben: link

    Szerintem ez utóbbi kettő nagyon ott van és nagyon fontos dolgokat írnak le, csak pár példa:

    A tizenkilencedik század elejére a technika fejlődése értelmetlenné tette a manufakturális ipart, amely emiatt a gazdaságban marginalizált helyre szorult.
    A huszonegyedik század elejére a technika fejlődése értelmetlenné tette az információ gyárilag történő sokszorosítását, mert azt a fogyasztó képes házilagos eszközeivel ingyen és tökéletes minőségben megvalósítani


    eljesen igaza van a ProArt-ot képviselő Jeszenszky Zsoltnak, amikor kifejti hogy a kiadóknak is bevételre van szükségük, sőt - bocsásson meg az isten ezért a kijelentésemért - a kapitalizmus eleve így működik. A kapitalizmus viszont olyan világ, ahol szokás tönkremenni is.

    a kiadóvállalatok minden erejükkel ragaszkodnak régi üzleti paradigmájukhoz, miszerint a fogyasztónak fizetnie kell minden egyes aktusért, legyen az akár egy fizikai hanghordozó tulajdonba vétele, akár egy materiálisan nem is létező zeneszámletöltés. Ezt a paradigmát állítja a zeneipar még mindig üzleti működésének alapkövének, holott - lehetne máshogy is.
    Hogy egy kézenfekvő példát hozzunk, nézzük az Index.hu-t.


    Vagy éppen a prohardver.hu, ugye.

    Kíváncsi vagyok, reagálnak-e erre a jogvesztők.

  • Fixer_SH

    tag

    vegigolvastam az egesz cikket es minden hozzaszolast a forumban is, de egy kerdesre nem kaptam valaszt. Talan valaki mar feltette, de nem emlekszem, hogy ki es lusta vagyok ujra vegignezni a forumot :)
    Szoval:
    ha letolthetek BARMIT (mivel mar mas megsertette a torvenyt azzal, hogy feltette/megosztotta), akkor azt a BARMIT ki is irhatom CD-re DVD-re. Noss... a BARMI lehet szoftver is? Ha igen, akkor elvileg teljesen torvenyesen lehet letolteni mondjuk egy Adobe Premier-t valakitol es kiirni CD-re. Viszont akkor nincs meg hozza az eredeti peldanyom.. nincs hat, mivel nem is volt, mert torvenyesen toltottem le.. no akkor most hogy is van ez?:)
    Tehat ha BARMIT letolthetek, akkor SW-t is, de csak a winyomon tarolhatom, nem irhatom ki, mivel nincs meg az eredeti peldany (hm.. a masolat keszites csak arra vonatkozik, hogy CD-re/DVD-re kiirom, vagy arra is, hogy mondjuk winyora lemasolom a CD/DVD tartalmat?)

    Osszegezve: szoftverem csak ugy lehet (akar vinyon, akar CD/DVD-n), hogy megvan hozza az eredeti peldany is?

    Bocsi ha ertetlenkedonek tunok, de ezen kicsit fennakadtam.
    Udv,
    Fixer

    [Szerkesztve]

    Debian

  • Phix

    tag

    válasz Fixer_SH #89 üzenetére

    Nos, röviden: már a kiinduló tézised téves, és ebből vezeted le - szükségképpen tévesen - a következtetéseket.

    Azt kell látni, hogy a magáncélú másolás mint a szabad felhasználás egyik módja, egy kivétel a szerzői jogban - ez az, amit az üres hordozókra közösen fizetett jogdíj legalizál. Viszont a törvényi szabályozás egyértelműen nyilatkozik abban a kérdésben, hogy a szoftverek - több más dolog mellett - nem tartoznak bele ebbe a körbe. (ld. 1999. évi LXXVI. tv. 35. § (1) bek.)
    Vagyis szoftverre nem vonatkozik, hogy szabadon letölthetnéd bármilyen forrásból, ugyanis a letöltéssel megvalósítanád a másolatkészítést, ami pedig szoftver esetében kívül esik a magáncélú másolás jogkörén. Ilyen formán tehát tökmindegy, hogy a program vinyón van, cd-n, dvd-n, pendrive-on avagy 1,44-es floppy-n.

    Az összegzésre: Igen - vagy talán az is elég, ha a számla megvan róla, ha az eredeti példány már el is veszett. (Hát, igen, így lenne logikus, hiszen elvileg ezt a példányt is csak azért készítheted el a Szjt. 59. § (2) bek.-nek köszönhetően, hogy saját célra biztonsági másolatod legyen - na, ebben az esetben hülyén venné ki magát, ha az eredetinek örökké meg kéne maradnia sértetlenül, hogy igazolhassa a biztonsági másolat jogosságát, hiszen, ha ezt tudnánk garantálni, akkor eleve nem lenne szükség biztonsági másolatra... ugyebár. ;))

    [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

  • Morfy

    csendes tag

    Helló Mindenki!


    Segítségre lenne szükségem. Szeretnénk nyitni egy internet kávézót ahol többek között hálózatba kötött PS II-es játékokkal is játszhatnának az érdeklődők. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell -e jogdíjat fizetnünk, ha tulajdonképpen a PSII-es játékokat bérbe adjuk, és ha igen akkor hol tudnék ennek komolyabban utánanézni.

    Válaszotokat előre is köszönöm:

    Morfy

Új hozzászólás Aktív témák