Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ktmt

    aktív tag

    Egy kis adalék a szerzői jog vitához.
    Jó tíz évvel ezelőtt zenekarommal 1000 példányszámban megjelenő válogatáskiadványon szerepeltünk, amiért az Artisjus juttatott is nekünk fejenként 4-5 ezer forintot három éves eloszltásban (összesen 20-25e Ft-ról van szó). Nemármost rövidesen az említet jogvédó egyesület küldözgetni kezdte a fellésépek után az Artisjunak küldendő jogdíjakat, azt hiszem 1800 Ft volt a minimális összeg, amit a szervezőknek állnia kellett (persze nem fizettünk, és inkább más egyesülenél védtük le a jogainkat, amire a törvény lehetőséget ad). Könnyű kiszámolni, hogy egy éven havi egy fellépéssel belül visszafizettük volna nekik az addig fizetett jogdíjakat.
    Amikor CD-t adtunk ki kis példányszámban, akkor természetesen mi is megfizettük a matrica árát, ahogy a legtöbb magánkiadásban megjelenő anyag.
    A gond az elosztási rendszerben van, ami a megjelent (még csak nem is az eladott) példányszám arányában osztja vissza az egyedileg és általányban fizetett felhasználási/előadói/bemutatási jogokat. Azaz McHavertől Győzőkéig mindenki jól jár, kivéve persze azok, akik eleve kis példányszámmal tudnak megjelenni.
    A jelenlegi helyzet álságos: mi fizetjük tovább szépen a matrica árát, az Artisjus pedig elnézi a tömeges másolást.

Új hozzászólás Aktív témák