Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog (1)

    válasz cof #95863 üzenetére

    3310 a kultsága miatt drága.

    A retro PC vonal meg olyan, mint a retro autó. Ugyanakkor hiába drága egy 486, ha egy P4-et továbbra is bagóért kapsz. Nem a használati érték ugyanis az ár oka.

    "Egyszer valakik beárazták és látták, hogy megveszik ennyiért is."
    Akkor meg is magyaráztad, miért nem lenne olcsóbb a használt telefon, ha nem lehetne kapni régi nyomógombost.

    "Biztonsági frissítések hiánya meg kit érdekel ha tudja mit csinál az ember."
    Gratulálok :D Ez a nap baromsága. És pontosan a securityre gondoltam, mint support. A feature updatek a kisebb gond, mert aki ilyen régit használ, annak a legkevésbé az fog hiányozni. Meg azért amin 5-ös droid fut, annak általában az ereje is kevés egy Facebook apphoz is.

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

  • fatpingvin

    őstag

    válasz cof #95863 üzenetére

    "Biztonsági frissítések hiánya meg kit érdekel ha tudja mit csinál az ember."

    édes f*szom, nem hiszem el hogy 2022-ben, egy ELVILEG számtech szakmai fórumon MÉG MINDIG elfér ez a sületlenség... ráadásul egy olyan eszköz kapcsán aminek elsődleges funkciója hálózatra kapcsolódni, ráadásul vezeték nélküli technológiával... eszem megáll.

    [ Szerkesztve ]

    A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

  • KROK640

    veterán

    válasz cof #95863 üzenetére

    A " semmire nem való 486-os gép"nek pl pont tudom miért van jó ára :
    Úgy 3-3,5 éve nyáron csörgött a teló, egy haverom volt, hogy tudok-e szerezni egy működő 386-ost, a föld alól is? Mint kiderül leginkább csak az a jó vagy valami hasonló, új gép, de még csak 10 éves se jöhet szóba! Csak megkérdeztem már miért : Műanyag gyárban ugyanis lehalt a gyártó gép vezérlő számítógép. A számítógép gép (CNC szerű gép csak műanyaggal) spéci porton (asszem LTP, de eskü nem emlékszem már) kommunikál a géppel, és egy csakis DOS alatt futó 30 éve megírt (szó szerint valami 1992-es) szoftver vezérli az egészet. A szoftvert gyakorlatilag milliókba, és hetekbe/hónapokba kerülne újraírni (ez komoly kiesés is a termelésben, újabb sok millió), a gépet is módosítani kéne, meg ugye akkor új számítógépet venni ami drágább. így megéri akár őrült áron is (mondjuk 50-100 ezerért) megvenni egy működő 386/486-ost (ami messze nem ér ennyit) mert még mindig sokkal olcsóbban és gyorsabban kijönnek, mint a másik lehetőséggel.

    De egyébként mikor kint dolgoztam Ausztriában is : munkaállomások 16GB RAMos 2×4TB HDD-s gépek voltak (HP Thin clienttel), de pl a szalag vezérlő gépen Windows 3.1 ment konkrétan! És azon futott a vezérlő szoftver is. Nem tudom milyen gép volt pontosan, de valami 386-486 szintű cucc volt az alaplapja alapján meg az EDO RAM előtti (SIMM?) memória ment bele. Szóval nagyon nem mai gép volt, mindezt 2020-ban! (De a raktáros szoftver is konkrétan DOSos volt, legalábbis kinézete alapján).

    De az elmúlt 2-3 év során máshol is - jellemzően ipari környezetben - láttam hasonlóan régi gépeket. Valahol meg is értem, hogy nem költenek erre, mert fölösleges, haa jelenlegi rendszer jól fut és bevált, akkor kontraproduktív új hardvereket enni. szoftvereket venni/licenszelni és vezérlő programokat milliókért újraírni.

    A 3310-nek és társainak meg szimplán kult értéke van. Nokia 5510-ből meg az enyémnél rosszabb állapotúak, minden nélkül mennek 7 ezerért...

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák