Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz akosxyz #20 üzenetére

    "Centrifugális erő létezik.": jaja, ócska tankönyvekben.

    "A gravitációs vonzás ellensúlyozza a centrifugális erőt. Így marad a pályán a műhold.": helytelen elképzelés, javaslom figyelmedbe a Newton törvényeket, főleg az elsőt. A műhold esetén a gravitációs erő ahhoz kell, hogy az egyébként önmagától egyenes vonalú mozgást végző műholdat körpályára kényszerítse. Amennyiben a műholdra ható erők eredője nem a pálya középpontja felé hat, akkor nem marad a pályáján, hanem elhúz arra, amerre az erők eredője mutat.

    Ha szerinted van egy kifelé ható erő is, akkor meséld el, hogy miért hat az erők eredője a pálya középpontja felé?

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Kékes525

    félisten

    válasz akosxyz #20 üzenetére

    A centrifugális erő egy forgó rendszerben fellépő, radiálisan kifelé irányuló tehetetlenségi erő. A tehetetlenségi erő, mely csak a forgó rendszerben elhelyezkedő megfigyelőre hat. A tehetetlenségi erőket fiktív erőknek nevezik, hiszen nem valamilyen más test hatásának tulajdoníthatók, pusztán egy gyorsuló rendszerben a test tehetetlenségéből erednek.
    Tehát a centrifugális erő fiktív erő. Ezért mondja bambano, a maga "provokáló" stílusában hogy nincs. Szigorú értelemben, elméletileg igaza van, de praktikus okok miatt, amit kifejtett, a gyakorlatban használják.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák