Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mh197

    senior tag

    Üdv minden sorstárnak!

    Nos, lehet én is klubbtag leszek itt. :D :W
    Tavaly augusztusban ültem a buszon, és picit hasogatni kezdett a hasam alsó részén. Azóta szép lassan, de egyre erősödik a fájdalom napról napra. Vizsgálatokból eddig volt UH, gerinc röntgen, vér-széklet vizsgálat, idegygógyász, reumatológus. Gyógyszerek kezdetben mindenféle diclofenac amit el tudtok képzelni (Diclac, voltaren, Fastum, tabletta/kenőcs) Ezek gyakorlatilag hatástalan kamu készítmények. Aztán fájdalomcsillapítók teljes skálája, amikből az algoflex forte némileg bevált egy ideig. Decemberre már nagy on fájt, akkor elkezdtem a Contramal 50mg tablettát, amit azóta is szedek, bár nem tudom ezt meddig lehet egyáltalán folytatni?! .. :F Mindenesetre nélküle megpusztulnék a fájdalomtól. Napi egy tabi reggel, este meg cseppek formájában 8 csepp. Ezzel némileg kihúzom a napokat. Decemberben beutalt az idegyógyász MRI -re, ami a héten pénteken lesz esedékes.
    Jelenleg néhány mozdulatra bele-bele hasogat a derekamba, leginkább a keresztcsont körüli részre. Ami miatt érdekesnek találom a dolgot, hogy a hasam alsó részén a lágyéki résznél inkább, ott a legerősebb a fájdalom, és az szinte állandó. Olyan, mintha baromira kellene WC-re menned, és már bele-bele hasogat annyira kell, és mindez csak az egyik oldalon a jobb oldalon. Mindehhez valamikor november december körül társult egy "könnyed" lábzsibbadás itt-ott, de pontos területet nem tudnék mondani, mert szinte az egész lábam zsibbad. Valakinek sérv esetén voltak ilyen hason érezhető fájdalmai elől a lágyéki rész egyik oldalán kizárólag? Mi lehet ez, sérv, vagy más?
    Hasi UH már kétszer is volt, de semmi, urológusnál is voltam, mert először vesekőre gyanakodtak még az elején, de semmi, meg az összes többi lelet is negatív, még a vérvételen is egy csillag van csak, de az sem komoly, semmi extra. A gerinc röntgenen volt annyi, hogy az L5-Si rés kisfokban beszűkült, amire a reumatológus nem mondott semmit. Talán ott lenne a sérv? Esetleg van itt vki, akinek először szintén röntgenezték a gerincét, és ott nem látszott semmi, majd később kiderült, hogy sérv van azon a részen? Látszódhat egyáltalán sérv a gerinc röntgenen?
    A reumatológus annyit csinált, hogy felfektetett egy ágyra, emelgette ide-oda a lábam, majd közölte, hogy ez nem sérv, mert fájdalmat kellene érezzek, mikor a lábam ide-oda emelgeti. Na mondom ez is jó, bár jó volt amit mondott, mert megnyugtató, de attól még ugyanúgy fáj a derekam baromira.
    Szóval kíváncsi leszek mi lesz a pénteki MRI eredménye, amit gondolom hétfőn fogok megkapni. Bízom abban, hogy nem gerinc sérv, csak akkor meg mi a fene ez a közel fél éve fennáló állandó fájdalom.
    Emelni, fizikai munkát végezni egyébként tudok, tehát az ilyen dolgokra nem érzékeny a derekam, tehát megvan az az állandó fájás, de azonkívül akár kondizni is tudok, mert már próbáltam, erősítettem naponta 1,5-2 órát keményen két hónapig a kérdéses idő alatt, de semmi változás. Gyógyfürdő, masszázs, fizikó megvolt, de semmi haszna nem volt. Fürdő talán nagyon picit ellazít, de fájdalom ugyanúgy megvan.

    Bocs, hogy így hirtelen ide zúdítottam a bajaim, de már egy fél éve szenvedek, és lehet pont ilyesmitől, ami itt a téma. Mostanában már azon is filóztam, hogy ha sérves leszek, akkor mi legyen. Pl nézegettem hogy ezeket műtik is, de a konkrét szikés műtét után lehet hegesedés, ami elég riasztó. Bár nem tudom, a hegesedés mindenképp bekövetkező dolog idővel, vagy hajlam kérdése? Vagy a hegesedés is olyan, hogy ha épp rossz helyen hegesedik, csak akkor okoz problémát? Olvastam a porcsérv lézeres műtétjéről is, amikor egy még ki nem szakadt sérvben cökkentik a nyomást, és a porc rugalmassága visszahúzhatja a kidomborult részt. Ilyet csináltak itt vkinek? Ez utóbbi nem annyira risztó nekem, mivel csak egy kis csövön menne be a lézer a porchoz, és azzal szednék ki a porcban lévő "magot", elvileg hegesedést nem írnak, és nekem meg még a jelen állapot fenntartható a napi két contramal tabival, tehát lehet lenne ideje visszahúzódni a porcnak, ha tényleg ilyen gondom van. A leírásban azt írják 70% -os a siker mutatója a lézeres műtétnek. Ez azért nem olyan rossz, tekintve, hogy utánna nem oszt,nem szoroz, hogy a szikésre kerül-e a sor vagy sem.. Csak ugye a lézeres esetén gondolom nem lehet csinálni, ha alapból a fájdalom elviselhetetlen még tabikkal is, vagy esetleg véletlenül bénulást okoz a sérv..
    Na, nem filózok többet a témán, majd 5-e után megtudom, mi a szitu. Ha ez lesz a gond, írok ide mindenképp a tapasztalataimról, de addig is, ha vki volt ilyen lézeres műtéten kérem írjon róla pár tapasztalatot, hogy milyen, érdemes-e. Köszönöm!
    Szóval kitartást mindenkinek!

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #140 üzenetére

    Szia!

    Hát eddig ennyi az eredmén, csak sima gerinc röntgen volt még az említett eredménnyel. Igazából azért fura, mert nem a derekam fáj leginkább, hanem elől a has alsó része, vagy lágyéki rész, és csak jobb oldalt, de emelett ugye vannak ezek a jobb lábon érezhető zsibbadás mindenhol, meg a jobb csípő oldalsó részére kisugárzó fájdalmak. Leírni elég nehéz, hogy pontosan mi és hol fáj, csak így behatárolni tudom. Először arra gondoltam vakbelem van, mert pont ott azon a részen a has alján fáj, és oda nyilal bele legtöbbet, de az ennyi ideje már nem fájhat sztem, meg nem hiszem, hogy lesugározna a lábamba :)

    A contramal meg sajnos szükséges, mert nélküle nem bírnám a mindennapokat sztem. egy tabi reggel az 50 mg -osból, este meg cseppek. Sajnos ez a mindennapi menű december óta, és még emelett is fájdogál, de elviselhető.

    Remélem lesz vmi eredmény az MRI-n, és végre rájönnek, hogy mi is okozza ezt pontosan, de azt mondom még így is, hogy kitartás, egy fájdalom sem tarthat örökké!
    Ma például meglepően jól vagyok, meg süt is a nap! :)

    Köszi, a visszajelzést, jó ezeket néha kibeszélni itt-ott, ha már az ember nehezen bírja, sokat segít. A contramal-t te is szedted, vagy hallottál róla, hogy vannak-e mellékhatásai? Eddig nekem különösebb nincs, meg végülis abba is tudnám hagyni, de akkor meg ott van a fájdalom, ami sokkal erősebb és állandó. A leírása szerint max annyi lehet, hogy hozzászokik az ember, mert ugye ez vmi opioid vagy mi :) Bár ilyen függőség téren elég jól tudom kontrolálni a dolgot, szóval ettől nem félek, hogy rászoknék, csak mást ne okozzon.

    Mindenképp írok majd, hogy MRI-n mi volt. Ha van sérv, ha nincs.

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #142 üzenetére

    Na, a ma reggel brutális volt, de most egész jól vagyok.

    Köszi a hasznos infókat. Azt már kibogarásztam a neten, hogy a sérv is kisugározva fáj, de nálam gyakorlatilag jobb oldalon az alsó bordámtól lefelé egész a lában végéig van fájdalom, így nincs igazán lehetőségem kipécézni, hogy melyik ideg is lehet a ludas. :) Igaz legjobban a has alsó részén vannak fájdalmaim.

    A diclofenak nálam nem vált be, a másikat nem ismerem. A contramal-t is egy ismerős ajánlotta, akinek sérve volt, és írattam dokival. Leszokni/abbahagyni biztos nem kellemes, gondolom pár napig igen rosszul van az ember, ahogy te is írtad. Szerintem akaraterő, és ennyi, mert utánna ha nem lenne fájdalmam, tuti abbahagynám. Sajnos még így a tabikkal együtt is érzem, hogy fáj.

    Széklet, vizelet gondok nincsenek, remélem nem is lesznek! :)

    Nálad mi a helyzet most? Ha jól emléxem, ahogy olvastam, voltál műtéten, és most megint fáj egy másfél évre rá? Erről a lézeres dologról írtak itt páran, azt mondják ez nem annyira durva, erről te hallottál? A hegesedés ellen meg a Rácz profnak azt a katéteres megoldásást olvastam, de elég bizarrnak tartom, hogy 3 napig oda be legyen vezetve vmi.. Pontosabban akkor már egyszerűbb a sima injekciós módszer nem?

    Kitartás mindenkinek, esik a hó! Gondolatban én is szánkózni/síelni vagyok :)

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #144 üzenetére

    Huh, az a tapasz akkor tényleg durva. Én egy időre abbahagytam ezt a contramalt január elején egy hétre, de nem volt semmilyen elvonási tünet, csak jött vissza a fájdalom durván. Aztán egy hét után újra elkezdtem, és akkor megint vissza ugyanerre a szintre. :)
    Doki annyit mondott nem lehet gond a hosszabb szedéséből. Remélem így van..

    Hát, volt egy nagy javulás, de utána megállt egy szinten, és onnan nem akar jobb lenni.

    Kitartás mindenképp. Nekem két évvel ezelőtt volt hasonló "érdekes" fájdalmam, bal karomban/vállamban. MR, röntgen, fájdalomcsillapítók skálája nem hatott semmit. Aztán majd egy év kínlódás után tavasszal elmúlt.

    Szóval az embernek a szervezete néha tényleg csodákra képes, ahogy elromlik, úgy meg is tud javulni, csak a kettő közti időt kell kivárni, kibírni sztem, persze néha rá kell segíteni a dolgokra!

  • mh197

    senior tag

    Ma, vagyis már tegnap este megvolt az MRI. Kb 10 perc, és kész is volt, persze eredmény majd csak jövő hét kedden. Már kíváncsi vagyok mi lesz. A vizsgáló orvos semmit nem mondott, pedig kérdeztem, hogy szerinte volt-e vmi, vagy semmi különöset nem látott.
    Na, majd kiderül.

    Ti ismertek amúgy olyan embert, akinek műtötték a gerincét, és full 100%-ig felgyógyult belőle utánna? Mármint nem egy két évre, hanem pl 4-5 éve műtötték, és azóta semmi baja? Van ilyen ismerőse vkinek, vagy hallott vki ilyen emberről?

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #150 üzenetére

    Akkor mégiscsak meg lehet ebből gyógyulni vhogy, bár gondolom attól is függ, hogy hol kapja ezt a dolgot az ember. Gondolom nála is idő volt, míg helyrejött rendesen. Mert ugye a remény hal meg utóljára..

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz mh197 #153 üzenetére

    Na, teljes jogú taggá léptem elő a klubban! :C
    Ma meglett az MRI eredménye: az LIV-LV közt centralis gerincsérv, ami jelentősebb nyomást okoz a durazsákra, az LV.-SI közt centrális sérv, ami sekélyebb benyomódást okoz a durazsákra. A többi minden rendben, csak ez a két pont trapa.
    Na kíváncsi leszek mi lesz, de van egy sejtésem, hogy mennem kell a kés alá ezzel..
    Priviben van MRI képem róla, ha érdekel vkit.
    Viccesen fogom fel a kérdést, de gondolom, hogy komoly, hát ez van, ezt dobta a gép. :C

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #158 üzenetére

    Kép ment! :)

    Nos, ahogy írtam, sztem műtét lesz a ége a kép alapján is, de mindenképp lézeresre mennék, ha lesz rá mód, meg alkalmas leszek rá. A szikés megoldás kicsit elriasztó, de végső esetben az lesz. Na majd kiderül, mert a héten megyek vissza pénteken az ideggyógyászhoz, aki beutalt MRI-re.

    Fájdalommentes estét mindenkinek! :K

  • mh197

    senior tag

    válasz bobalazs #160 üzenetére

    Szia!

    Köszi a pozitív hsz-t, nagy szükség van az ilyenekre is, jó tudni, hogy azért ezekből is fel lehet épülni teljesen. Persze az ember nem fiatalodik, néha kell itt- ott generál, de ezek szerint ez azért nem vészes annyira.
    Ma voltam a háziorvosomnál, holnap megyek ideggyógyászhoz. A háziorvos megnézte az MR leletet, elég alaposan megvizsgált, érzészavar nincs, csak ez a hülye fájdalom, és azt mondta a sérv sem túl nagy egyik sem, csak ki vannak boltosulva némileg a porcok. Ő az OGK-t ajánlotta, állítólag ott vannak a legmodernebb cuccok, és eljárások, és az orvosok is nagyon profik. Kérdeztem ezt a lézeres eljárást is, amire igazából annyit mondott, hogy segíthet, mivel még nincs kiszakadva a porc sehol, de majd a szakterülethez értő sebész tudja eldönteni, mire is van szükség, de lehet elég lesz a hosszabb fajta speciális torna, úszás, gyógyszer, stb.
    Holnap kiderül mit mond majd az ideggyógyász, kíváncsi leszek majd az ő véleményére is.

  • mh197

    senior tag

    Ma összeraktam házilag egy denevérpadhoz hasonló szerkezetet, mivel vidéken vagyok, és BP-n egy darabig még nem tudok eljutni.
    Egy felülésre használt kondipadból készítettem, ami kb -30 fokig állítható jelenleg, és azon feküdtem ma 5 alkalommal 10-15 percet. Eddigi tapasztalataim nagyon jók! Úgy néz ki a pihenés egy ilyen eszközzel kombinálva esetemben valószínűleg hasznosnak bizonyulna, de elkiabálni nem akarom! Kopp-kopp.

  • mh197

    senior tag

    válasz ballus #165 üzenetére

    Szia!

    Neked mikor volt a műtét, hány hónapja? Utánna a fájdalmak már elviselhetőek, vagy még mindig kell rá gyógyszert szedni?
    Ennek a nyeregszéknek az árát kerestem, de nem találtam. Mennyit kóstál egy ilyen?

    Tulajdonképpen akkor ha ülök is akkor is az a lényeg, hogy a hátam egyenes legyen, mert akkor kapja ülés közben a legkisebb terhet a porckorong a derékban?

    Ezt a 3 hónap full ülésmentességet hogy oldottad meg melóban? :F Betegállomány addig, vagy hogy?

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz ballus #170 üzenetére

    Nagyon köszönöm a részletes leírást. A tünetekből ítélve hasonlóak a panaszaim nekem is. Jobb lábam fáj, zsibbad itt-ott, mikor hol. A jobb alhasba néha mintha késsel szurkálna, meg nekem mondjuk hátul a derekamnál is fáj.
    Neurológus az sztk-ban annyit mondott, hogy éljek gerinc kímélő életmódot :DDD Ha nem mondja nem jöttem volna rá....
    Majd jövő hét hétfőn megyek az OGK-ba gerincsebészhez megnézetni az MRI-t. Ott már régóta csinálják az endoszkópos műtéteket, meg olvastam, hogy van egy lézeres technikájuk is. Nekem ugyanis elég lenne valszeg a porckorong belsejében lévő nyomás lecsökkentése, és azt meg azzal a lézerrel egy kis tűszúráson keresztül meg lehetne oldani. Persze majd a gerincsebész megmondja mit kell csinálni, bízom benne, hogy segítőkész lesz. Nekem még nincs kiszakadva, csak szépen ki van domborodva, az egyik jobban egy kis ponton, az alsó L5-SI közti meg nagyobb alappal, de pici kidomborodással, szóval azt lehet nem is kell bántani, mert az magától helyrejön.
    Az ilyen ékes megoldásokra már mindig figyelek, óvatosan mozgok, vigyázok rá nagyon. Csak jó lenne vhogy rásegíteni, hogy menjen gyorsabban a gyógyulás, ezért gondolkodom a nyújtó padban is, meg abban a lézeres dologban is, hátha segítene rajtam.
    Jövő hétfő után írok majd ide, hogy mi volt a szitu, mit lehet csinálni ilyen kidomborodással.

    A székekből, ha olyan hátrabillenős szék van, aminek a háttámlája -30 fokot hátra tud dölni, az ugyan milyen hatású lehet? Persze a hát hajlatába téve az éket, hogy a görbület megmaradjon. A súly egy része ilyenkor nem támaszkodik fel a háttámlán? :F

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    Béres porcerőről mi a véleméyn? Érdemes szedni ilyen esetben? Vagy Proenzi, vagy ezek nem használnak, esetleg rontanak? :F

  • mh197

    senior tag

    válasz ballus #175 üzenetére

    Szia!

    Nos a hátizomerősítés dolog sztem nálam kipipálva, elég komolyan eddzettem az elmúlt pár hónapban, de csak rosszabb lett. Korábban sem mondanám, hogy mozgásszegény életmódot éltem, sőt... Kondi, sport, meg mozgás, mind megvolt. Én arra gyanakszom, hogy az egyik ágy tette ezt velem. Túl kemény volt az ágy, és mindig fájó derékkal ébredtem rajta reggelente, ha nem tettem kispárnát a derekam és a hátam hajlatába magam alá. Nem tudom van-e köze a dologhoz, bár sztem biztos, de nekem sztem ez okozta, hogy így jártam. Más ágyon nem volt ilyen gondom ami puhább. Na de csata után okos ... Szóval most már ez van.
    Hasonfekvés vagy hátonfekvés az egészségesebb ilyen gonddal, pl ezt sem tudom?! Kis párna használata vhova? Szóval sok még bennem a kérdés. A fájdalom meg még mindig ott van már tavaly aug óta. Remélem nem fog így maradni kiboltosulva a porc örökre, mert akkor más nem segítene csak műtét, ezért lenne jó vmi megoldás, ami visszahúzza, csak félek sok idő telik el már így, és ott fog maradni "kinyúlva" ..

  • mh197

    senior tag

    válasz Daniel Alves #177 üzenetére

    Én is 27 évesen kaptam be ezt a kellemes dolgot. Sajnos ez van, ezt dobta a gép.

    Amúgy az úszás sztem sokat segít a porcok állapotán, mivel a vízban gyakorlatilag a lábad lefelé húz, és valami hasonló széthúzó hatás elég jól tudja nyujtani a porcokat. Ha pedig úszol, az eddzi is az izmokat körülötte, meg nem terheli le a porcokat. Szóval ha az orvos engedi, mindenképp.
    Én is azon filózok, hogy akármi lesz velem, ha műtenek, ha nem, a napi rendszeres úszást ezentúl esti programnak beiktatom. Eddig kondiztam, most úszni fogok, ez van. Végülis úszással is lehet elég jól izmot építeni. :)

  • mh197

    senior tag

    válasz Eastman #180 üzenetére

    Szerintem ilyen gépre gondolhat hátizom erősítő alatt: [link]
    Annó én is sokat eddzettem ilyennel. A rudat a nyak mögé húzva erősíti a hátizmokat. Elég jó gép, mikor még jó volt a derekam én 70-80 Kg-ot is tudtam vele nyomatni így, de már rég eddzettem ilyennel sajnos.

    Akkor ezek szerint az ágyban hasonfekvés sem túl előnyös? Mármint amikor hasonfekve nézem pl a TV-t a felső testet kicsit megemelve? Az is terheli a derekat? :F

  • mh197

    senior tag

    válasz Eastman #186 üzenetére

    Szemléletes képek!
    Kicsit azért most ez összezavart. Most akkor a természetes vagy ideális tartás. ami a gerinc íveit megőrzi, az is összecsípi a kitüremkedő sérvet a derék részen? :F Én eddig azt hittem, ha előre hajolva vagyok, az a rossz, mert akkor a derékban a természetes ék alakú porc első része összenyomódik, benne nő a nyomás, és hátra tolja ki magát a cucc a sérv felé. Ha viszont egyenes tartásban vagyok, akkor meg a természetes görbület csípi össze hátul a kitüremkedett részt? :F

    Ma voltam egyébként gerincsebésznél, aki annyit mondott eddig, hogy gyöki blokád injekciót fogok kapni első körben L4 jobb oldalra. Állítólag annak meg kell szüntetni a jelenlegi fájdalmakat. Nos reménykedem benne, mert időnként elég elviselhetetlen.
    Szóval csütörtökön remélhetőleg meglesz a dolog, és aztán ki tudja. Az biztos, hogy úszni kell, Mckenzi torna kell, ennyit mindenképp mondott.
    Szóval amint túlesem a dolgon, megírom a tapasztalatokat róla.

  • mh197

    senior tag

    válasz Eastman #189 üzenetére

    Szia!

    Valahogy ösztönösen is vmi ilyesmi pozícióban alszom, egy szivacsos dolog van a lábaim alatt, ami helyén a képen egy szék van. Emelett egy nagyon kicsi párnát is teszek a fenék rész alá, hogy ott emeljen egy kicsit. A képekről én is vmi olyasmit szűrtem le, hogy a lordosis mértékletes egyenesítése talán használna, ezért is alszom ilyen módon.
    A hasonfekvéses dolog meg sztem pont az ellenkezője ennek, így azt annyira nem erőltetem, próbálok leszokni róla.
    Sajnos a héten nem adják be az injekciót, csak jövő hét csütörtökön, így csak akkor lesz infóm, hogy mi a további teendőm. Közben melót is váltok, és sajnos úgy jött ki, hogy rögtön első héten el kell mennem egy napra, szóval elég neccesen jön össze minden mostanság sajnos.

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #191 üzenetére

    Köszi! Úgy néz ki, hogy felnyársalnak a derekamon :DDD , gondolom csepp tű lesz majd ami a gerinc mellé elér... De majd csak kibírom vhogy, remélem elérzéstelenítik, vagy nem tom. :U

    Költözés? Nem semmi, én most vidéken takarítottam az udvart, de alig ment. Költözésnél csak óvatosan, vigyázz a derekadra! ;)

    Amúgy kitaláltam egy érdekes pozíciót, ami enyhíti a fájdalmaim kicsit. Van az a nagy labda, ami nekem régebbről volt, és arra fekszem rá hason, hogy a labda teteje az alhasi-ágyéki részen legyen, és a felső test, és a láb is lefelé "lógjon". Ilyenkor vajon kapnak terhelést a korongok? :F Mert egész jól el lehet vele lazulni, és a fájdalom is csökken picit.

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    Sziasztok!

    Csak röviden írok, hogy hol tartok, mert holnap melóhelyen vizsga, meg meló, meg minden...
    Múlt héten megvolt a gyöki blokád, 2-3 órát zsibad a láb, utánna viszont mintha misem történt volna visszajött a fájdalom. :(( Szóval ez nem jött be. Egy 50 mg-os contramal tabival nagyobb hatást tudtam/tudok elérni, mint az injekció, amit beadtak. Gyakorlatilag semmi hatása nem volt. Na ilyenkor vajon mi a szitu? :F L4 gyöki blokád volt, ez vajon hathat az L5-SI közti problémára is, ha esetleg mégis ott lenne a gond, mert nincsenek túl messze? :F
    Egyenlőre ilyen kérdések merültek fel bennem. Mindenesetre az tuti, hogy ez az injekció a lisocain hatásán kívül semmit nem változtatott, bár még amikor beadták közvetlen utánna sem volt olyannak modható, hogy elmúlt volna tőle a fájdalom.
    Most továbbiakban megyek alhasi MR, és CT -re, gondolták megnézik azt is, nem-e vmi tök más okozza a gondot, mert hasi-lágyéki fájdalmaim is vannak jobb oldalt csak, és egy próbát megér ez is. Eddig nekem még mindegyik orvos azt mondta nem kell műteni a sérvet, Mckenzivel lehet kezelni, amit majd végzek is, viszont jó lenne, ha végre meg lenne a probléma fő oka is, ha nem ez az...

    Keresztcsont (ami csontosan kitapintható a deréknál, lehet nem keresztcsont? :F ) alsó részén a gerinc vonalától kb 5 cm-re oldalra Mi tud még ilyen egész lábba kisugárzó fájdalmat adni? Ha rálépek a fájdalmas jobb lábra, ott érzek olyan pici csipkedő érzést, fájdalmat. Ötlete esetleg vkinek porckorongon sérven kívül? :F

    Azért, hogy ne csak rosszakat írjak, olvastam egy cikket (2008-as) neten nemrég, amiben azt írták, hogy egy éven belül lemegy a porckorongok őssejtes klinikai tesztje. Eddig az így kezelt korongok regenerálódni tudtak, és helyrejöttek. Mivel a cikk 2008-as, elvileg már engedélyezve kellene lenni az eljárásnak, de nem nagyon hallottam még róla. Ugyanebben volt egy olyan technika is, amiben porckorong átültetéseket csinálnak, és 5 éve így kezelt betegek kitűnően vannak az átültetett porccal.
    Gondoltam megemlítem, hogy miket találtam még ezen a téren. Szivem szerint egy ilyen őssejtes kezelést én bevállalnék, de gondolom horror az ára, meg nem is biztos, hogy idehaza csinálják még.

  • mh197

    senior tag

    Sziasztok!

    Kis szünet után újra itt vagyok. :B
    Látom energizer kollégának sikeres volt a műtét, gratulálok hozzá, nagyon jó ilyen pozitív hozzászólásokat is olvasni!!! :K
    Nálam még mindig hasonló a helyzet mint korábban. Fájdogál az egyik lábam, néha jobban, néha kevésbé, de nem vagyok túl jól. Sajnos jelenleg is elég sűrű a program melóban így nincs semmi időm kezelésekre. Igaz nemrég eljutottam nagy nehezen egy EMG-re, ahol megállapították, hogy az idegszálak jók a lábamban, csak a comb felső részén van nagyon minimális gyengülés a problémás oldalon. Szóval jelenleg nekem még egyik doki sem javasolt műtétet, de igazábból jobban sem vagyok semmitől.. :O Szóval patt helyzet, várom, hogy mikor leszek jobban, vagy rosszabbul, addig meg fájdalomcsillapítás ezerrel jelenleg.

    Enerdzsájzer: műtét után fáj/nem fáj? Írtad, hogy a vádlid bénult volt, az rendbejött utánna teljesen? Milyen módszerrel műtöttek? Endoszkópos, vagy sima vágásos (4-5cm egyenes vágás) technikával? Melyik csigolya közt volt a sérv, és a kisebbik sérvre miért mondta a doki, hogy azt nem bántja, az még helyrejöhet magától is, vagy miért? :F
    Mindenesetre gratulálok a sikeres műtéthez, vigyázz rá, és mielőbbi teljes felgyógyulást! :K

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz enerdzsájzer #231 üzenetére

    Nekem MR már megvolt, ott derült ki, hogy ilyen séres téma van az L5-S1 és L4-L5 közti korongoknál. Az alsó nekem szélesebb alapon kicsi pukli, de a porc már eléggé szét van abban menve hátul, a fölötte lévő csigolyák közt meg kicsi alapon picit nagyobb kipuklisodás. Mindkettő pont szimmetrikusan dudorodik ki középen hátrafelé, mintha oda lenne tervezve. Kiszakadva azt mondta több orvos is, hogy nincs, és lehet kezelni műtét nélkül is, csak azért elég necces, mert fáj, meg zsiborog az egyik oldalon a lábújjaimnál, meg itt-ott, mikor hol a lábamon, és még ehhez az oldalam a derekamnál.
    Időjárás tuti benne van, mert bármilyen időváltozás van, majd be__ok olyan fájdalmak jönnek. Hason fekvés úgy néz ki beválik nálam, csak egy idő után már az is kényelmetlenné kezd válni. Mc-kenzi-t ajánlották még, egyenlőre még csak ezt a feltolom magam a kezemmel dolgot csinálom naponta többször, na meg a hason alvás úgy, hogy a mellkas alá teszek több párnát, hogy ilyen hátra görbített legyen a hátam.
    A jobb időre mostanában jobban vagyok, de jó lenne vmi véglegesebb megoldás ezekre a fájdalmakra. Remélem az elkövetkezendő 10 évben megoldja ennek a problémáját az orvos tudomány...
    Az endoszkópos annyival jobb, mint a sima vágásos, hogy max 1 vagy 2 darab két centis vágás van a hátom, amin át bemennek a kérdéses helyre, és ott kis eszközökkel egy csövön át szedik ki, aminek nem kellene ott lenni. A kisebb vágás miatt gyorsabb a felépülés, fele annyi idő, és sokkal kisebb a roncsolás is ugye, ami a későbbi hegesedés elkerülésére jó.
    Ettől eggyel még kíméletesebb a lézeres technika, ami mondjuk kiszakadt sérvnél nem alkalmazható, de a kiboltosulásoknál még hatásos. Ekkor egy kis tűt szúrnak le oldalról a porcig, belevezetnek a porcba egy kis lézer szálat, ami oldalra tud lézer fényt nyomni. Ennek a lényege, hogy a belső porc anyagot a kitüremkedés helyén elpárologtatja, és így a porc kitüremkedése visszahúzódik, mivel a belső nyomás lecsökken, a kitüremkedett zselés anyag eltávolítódik onnan.
    Esetemben én ha nem változik az állapotom, később lehet egy ilyet fogok bevállalni. Egy hét teljes kímélet, majd két hét átvezető tornászásssal teljes ebben az esetben a felépülés. Szóval nem túl hosszú idő alatt meg lehet gyógyulni belőle. ;)

    Jobbulást a műtét utánra, és majd azért néha írd le, mit tapasztalsz, még ha teljesen el is múlnak a fájdalmak, ne felejtsd el a topicot, és írd meg a tapasztalatokat.

  • mh197

    senior tag

    válasz #98593280 #245 üzenetére

    Szia!

    Szépeket írsz, nem rossz dolgok, bár a csontkovácson kívül a többi 100%-án túl vagyok, hatás nélkül. :U
    A műtét nem arról szól, hogy a porcot szedik ki a két csigolya közül, mert ez téves megállapítás. A porc amit kiszednek eleve nincs két csigolya közt, épp ez a probléma, amit a műtét megold. Van olyan eset, amikor akármit csinálsz, a porc nem fog tudni visszamenni a csigolyák közé.
    A porc a függőleges irányú erők egy részét a belső zselés anyagon keresztül oldalirányba továbbítja. Az oldalirányú (merőleges) erőhatásoknak meg a rostos szerkezetnek kellene, hogy ellen álljon, és mintegy "rugózással" csillapítsa a gerinc rezgéseit.
    Egy a lényeg, hogy ahol a porc körkörös rostos szerkezete megszakad, ott a belső zselés cucc elkezd kifelé mászni a csigolyák közül, tolva maga előtt kifelé az előtte lévő porc részt, és amikor ez már eljut addig, hogy nyom vmit, akkor az elkezd fájni. Röviden ennyi a sérv. Ha a porc teljesen kimegy, akkor hiába bármi, nem fog visszamenni a helyére, ekkor marad a műtét, amivel a kidomborodó porcot részben leszedik, a zselé egy kis részét leszívják, és kész is. A két csigolya közt ott is marad porc, ahonnan kiszakadt a rész, mivel a porc csak részben szakad ki és a csigolyák felszíne közt marad ugyanúgy porcanyag.
    Hülye példa, de nézz meg egy sertés gerincéből készített húsleves esetén, ha a porcokat szétveszed, azok is szétszakadnak, de marad bőven a csontok/csigolyák felszínén.

    A probléma oka, hogy a rostos porc gyűrű felszakad, a zselé ott kinyomja a töredezett porcanyagot. A műtét fő célja a porcon belüli nyomás csökkentése, és ha ez nem elég, a kidomborodott porc részleges eltávolítása, de csak a kidomborodott részé.
    És ami a legnehezebb : Úgy eljutni oda, ahol mindez van, hogy közben ne menjen szét sok szövet, legkisebb vágásokkal, de a célt elvégezve. Na ez utóbbi a legnagyobb gond.

    Később aki hajlamos műtéti sebek utáni hegesedésre, az rosszabúl jár, aki meg nem, annak 100% lehet a gyógyulása. A csigolyák közt maradt porcanyag még a sérült helyen is tökéletesen elég részleges funkciója ellátásához. Igaz gyengébb lesz az a rész, a többi porcnak több feladata lesz vmivel. Bár szerintem egy ilyen eset után senki nem akar élsportot nyomni, súlyt emelni, stb., vigyázni fog utánna a gerincre, és úgy meg tökéletesen elég is.
    Egyszóval nem kell más, mint egy jól sikerült műtét. Mennyi ennek az esélye? Nos, én pár hónapja már figyelgetem ezeket, és valahol 95% körülire tehető a teljes gyógyultak aránya.
    Most tesztelek egy új lazító krémet, majd megírom pár nap múlva mik a tapasztalatok. néhány nap használat után egész hatékonynak tűnik.
    Bocs a hosszú post-ért, és ha vmit elírtam, sajnos már este van, hosszú volt a meló, és már egész szépen fáj is a lábam, derekam. Szóval indulok pihenni.
    Mindenkinek jó pihenést, sok úszást!

  • mh197

    senior tag

    válasz #98593280 #254 üzenetére

    Ha megoldás lenne az ilyen gondokra a testmozgás, akkor nekem nem kellene fájni a derekamnak egyáltalán. Nem vagyok élsportoló, de minden nap mozgok sokat. Életemben eddig úsztam, futottam, volt néha időszak, mikor kondiztam is, még egyetemista koromban, de érzéssel, és korrekt bemelegítéssel. Ezek mellett mikor ülő melót végeztem, akkor otthon majdnem minden nap evezőpaddal nyomtam fél órás tornákat. Az ülő meló is olyan volt, hogy óránként 10 perc mozgás volt, és ezen kívül is fel-fel álltam mozogni. Megerőltetni vigyáztam mindig, hogy ne erőltessem, elhízni soha nem híztam el. A magam 187 centijéhez általában 80-90 kiló közt igadozott a testsúlyom az elmúlt jópár évben. Kajálni változatosan kajáltam, mindgi volt vmi vitamin is (béres csepp, C-vitamin, multi vitamin, minden más).
    Egyszóval egyáltalán nem értek azzal egyet, hogy testmozgással ez a dolog kivédhető!
    EGYÁLTALÁN NEM! Nekem ez a véleményem. Persze lehet csökkenteni vmivel kicsit az esélyét, de ha hajlamos vagy rá genetikailag, a gerinced alakja, erőssége, meg minden része meg van határozva a genetika által, és akinél ezek pechesebben néznek ki, rosszabb az alakja, ott meglesz a gixer, előbb-utóbb úgyis. Kb olyan mintha vki szemüveges lesz, azt sem tudod szemtornával kivédeni. Jó is lenne. :DDD
    A mozgás lényeges, de nem megelőző dolog, mert ennek kialakulása a genetikai adottságoktól függ leginkább. Sajnos ez van.
    A műtétről meg annyit, hogy szenvedtetheti magát az ember x-évekig, csodaszerek, sok átvágás, néhány használ vmit, de a műtét a végleges megoldás. A várólista nem véletlen olyan hosszú, és műtét után is lehet egy gerinc tökéletes, ez pedig 100%. A legnagyobb kérdés, hogy hogy sikerül a műtét, minden ott dől el. Ahhoz kell egy jó szakember, meg egy nagyon-nagyon nagy kalap szerencse, ja, és persze egy modern technikai felszereltség. Ha mindezek megvannak, akkor megcsinálják, eltelik alig egy hónap a teljes felépüléshez az egyszerűbb esetekben, és lehet is menni tovább minden probléma nélkül.
    Ha vki meg nem műtteti meg, próbálkozik, kínlódik vele, akkor jönnek a csontkinövések, meg minden egyéb, és később mikor úgyis műtétre kerül, ott már komprikáltabb a dolog, mintha korábban helyre lett volna rakva a dolog. A műtétekből, meg mint ahogy a statisztika mutatja, kb 90-95%-a a teljes gyógyultaké, a maradék %-ban meg van néhány maradványtünet, meg egyéb. Ha vki azt mondja ez nem 100%, hát igen, nem 100, van benne rizikó, de miben nincs?? :U Élhet az ember egy műtét után 100% tökéletes életet fájdalom nélkül, vagy élhet a fájdalommal végig, és utóbbi esetben meg csodás érzése lesz az egész életéről. A kettő közt az a 95%-os siker arány, ami a választó, ez van. Van aki ezt bevállalja, van aki nem, ez már egyéni döntés.
    Részemről én 3/4 év fájdalom után erősen a műtéti tábor felé hajlom, mert már szinte minden csoda dolgot kipróbáltam, és akikkel beszéltem, és nem műttették, ők soha nem beszéltek 100% gyógyulásról, nem úgy, mint a műtöttek. :R

  • mh197

    senior tag

    válasz #98593280 #258 üzenetére

    Tény, hogy mindenki másban hisz, és emellett vannak olyan esetek, amikor már más nem segít, csak a kés. Ahogy te is írtad, 1 év kellett, hogy szinte tünetmentessé alakuljon a dolog. Ezek szerint nálad szerencsés helyen volt a sérv, és ahogy írtad, nem lett totál tünetmentes, amit műtéttel simán el lehet érni egy hónap alatt. Persze utóbbi is akkor, ha nem nagy a gáz a porcnál, nem kell mindent szétszedni.
    Én azzal viszont absz. nem értek egyet, hogy rendszeres testmozgással ez a betegség kikerülhető. Sajnos ez sztem nagyobb mértékben függ az ember genetikáján, mint életmódján. Az életmód max egy kicsit rásegít, de ha hajlamos vagy rá, akkor ez van. Ahogy írtam is, minden nap bringával mentem suliba, úsztam, futottam, kondi is volt finoman, mai napig nagyon jó erőben vagyok, és mégis beszívtam ezt a dolgot.
    Előjelei? Nos, sztem ha fáj néha a hátad úgy, mintha izomlázad lenne, nemhiszem, hogy rendszeres mozgás mellett a gerincsérvre gondolsz rögtön?! Vagy te igen? :U
    Fél évig csak vizsgálgattak, kezeltek mindenféle másra is, mire kiderült a dolog. Most meg mióta tudom, már megint elment egy fél év, és célirányos terápiával sem haladok vele sehova. Csak az a hülye féloldali lábfájásom van, meg lábújj zsiborgás a kislábújj felőli részen, vádli külső oldalán néha meleg érzés, állandó feszülés/fájdalom a térd alatti részen, és a comb felső részén, meg időnként ugyancsak jobb oldalon becsípődésérzet a keresztcsont résznél. Azóta gerinc MR meg medence MR -em is volt, más bajom nincs, "csak" az az alsó két korong kiboltosulás, ami feltehetően ezeket okozza.
    Azt aláírom, hogy jókedvből senki nem műtteti magát, de ennyi idő után én úgy gondolom megtettem a próbát az egyéb módszerekkel, köszönöm, most már normálisan akarok élni, nempedig ezekre a fájdalmakra koncentrálni.
    A műtétektől meg sokan félnek, ez is igaz, egyik másik intézményben lehet is. Ismerek egy sérvre műtött nőt, akit egy ilyen hentes helyen csináltak, na neki 6 hónapba telt mire helyrejött, de mára semmi baja. Mint kiderült elég hentesmódra szétszedték indokolatlanul, mert egyszerűbben is lehetett volna. Az is igaz, hogy ő megvárta, míg vinni kellett mentővel, és nemigen volt választása, hogy hol csináltatja. Na ebben az esetben ez is gáz.
    Ha pedig tünetmentes vagy, örülj neki, nagy kincs, ha nem fáj semmije az embernek, én is csak most jöttem rá az elmúlt egy évben. :K

  • mh197

    senior tag

    válasz enerdzsájzer #259 üzenetére

    Neked hogy működik most a derekad? Mászkálás, ülés, állás, séta, stb?
    Azért kérdem, mert úgy néz ki, én is beütemezem majd nyárra vmikorra a műtétet, ha nem változik semmi, és kíváncsi vagyok, hogy a napi 8 órás ülős melómhoz mennyi idő múlva mehetek majd vissza. Mondjuk nem kell 8 órát egyfolytában ülnöm, bármikor mozoghatok pár percet, de feküdni nem tudok napközben, gumilabda kilőve, de a szék nagyon kényelmes, amin melóznom kell. Csak, azt nem vágom, hogy mennyi időt lehet 3-4 hetes műtött derékkal egyhelyben ülni?

  • mh197

    senior tag

    válasz enerdzsájzer #266 üzenetére

    Nos, ezt nagyon jó olvasni! :K Jó tudni, hogy azért a műtét megoldja ezeket a fájásos dolgokat. Az ülés annyira nem hangzik jól, mert nekem pont ülős melóm lenne. Mondjuk nálam nincs bénulás, meg kiszakadás, egyszerűen csak kikopott a porc az l5-si közül, és a kinnlévő porc nyom vmit, de annyira nem, hogy bénulás legyen, csak ilyen fájásos, meg hőhullámos dolgot okoz. Eléggé patt helyzetben vagyok vele. Ha műtétre kerülne a dolog, pont ezek miatt jobban bíznék a kisebb vágásos endoszkópos technikához, hátha hamarabb felépülök.

    Biker: Ülőlabdám van otthon már régóta, térdeplőszékem nincs. Ha lehetőségem van rá, akkor inkább fekszem, vagy a fürdőkádban áztatom magam, mivel baromira fáj, főleg egy végigmelózott nap után. Ha otthon gép előtt kell ülnöm, azt mindenképp labdán, de melóhelyen kivágnának a labdámmal, ott nem megy ez a dolog.
    Most már fullra érzem, hogy a keresztcsont mellett jobb oldalon fáj a gerinc mellett, szóval tuti ott a probléma. Ez szépen kisugárzik végig a lábamra, és más nem is használ rá, csak a contramal dilibogyó, meg a fekvés/melegvizes fürdés némileg.
    Remélem nekem is alakul hamarosan vhova ez az egész, mert nehezen bírom már nagyon a napi rendszeres fájdalmat. :O Még aludni is jobb, mikor rendesen tudok, mert akkor legalább nem érzem. :W

  • mh197

    senior tag

    válasz enerdzsájzer #275 üzenetére

    Ilyen függeszkedős ágyat már 37-ért is találtam, igaz az is mechanikusan fordítandó.
    Ha érdekel, megkeresem. ;)

    Azt én is vágom, hogy mielőbb jobb lenne megcsináltatni, de elég lassan megy ez meló mellett. Nem sok időm marad a kezeltetésre. Szedem a contramalt a napi melóhoz, az vmit segít.
    Jövő hét hétfőn megyek vissza, mert lehet kérek egy gyöki blokádos injekciót az alsó l5-s1 közé is, mivel az l4-l5 közé adott nem vált be. Gyakorlatilag annak semmi hatása nem volt.
    A műtét előtt sztem ez lesz az uccsó, amit megpróbálok, utánna megyek műtétre, betervezem vmikorra nyárra, és megpróbálom a normál szabikeretből kigazdálkodni, plussz ha lesz szükség hozzá, némi betegszabi is lesz. kb 4 hetet biztos ki tudnék hagyni erre vmikor a nyár végén. Nem sok, de bízom abban, hogy ha endoszkóppal csinálják, akkor hamarabb megy a felgyógyulás. De ezeket majd a főorvos elmondja, hogy mi legyen.
    Amúgy orvosból már van egy nagyon jó, csak az időhiány. Tudom én is hülye vagyok, hogy fáj, és csak halogatom, de mindig úgy vagyok vele, hogy ha totál bekattan, majd akkor megyek el, máskor meg jobban vagyok kicsit, akkor meg el sem akarok menni, amikor meg rosszabb, akkor meg már akár este is mennék, hogy csináljanak vmit.
    Na majd hétfőn megírom, hogy mit mondott a főorvos. Addig is gyógyulást részedre, és másoknak is kitartást!

  • mh197

    senior tag

    válasz ballus #279 üzenetére

    Neked a fájdalmak elmúltak teljesen műtét után? Zsibbadások/feszülések maradtak vissza?

  • mh197

    senior tag

    válasz danan #286 üzenetére

    Szia!

    Olvasom amit leírsz, és teljesen olyan mintha magamra ismernék 3/4 évvel ezelőtti állapotomban, azzal az eltéréssel, hogy nekem a jobb oldalam vacakol.
    Nekem mind az L5-s1 közti, és az l4-l5 közti porc is ki van domborodva.
    A strory pont ugyanúgy kezdődött nálam is, alhasi fájdalom, csípőfájással, ráadásul én a rossz oldalon amikor felfelé nyújtottam a kezem, az erősítette a fájdalmat.
    Megvolt urológia, hasi UH, vérkép, gerinc röntgen is volt, és mind negatív volt, mindenem tök jó volt, csak fájt. Később erre rá 2-3 hónapra egy csapásra jöttek az erősebb fájdalmak, meg hozzá a lábújj zsibbadás, és most a térdnél a láb hátsó része is már hozzá, meg a comb felső része inkább kívülről. Mindehhez egy a vádli külső oldalon tapasztalható időnkénti meleg érzés is társult már.

    Röviden annyi, hogy nekem is az említett fájdalmakkal kezdődött, és majd idővel jönnek a többi ráutaló tünetek is. Szóval mielőbb úszni, kezeltetni kell.
    Pl engem 3 hétig vesekőre kezeltek :D Vicces....

    Én most még bevállalok sztem egy szteroidos injekciót az l5-s1 közé. Hátha még segít vmeddig. Nekem az MR nem mutatott ki foramen nyomási tünetet. Egyenlőre csak úgy szép szimmetrikusan középen a gerinc felé van kidudorodva mindkét porckorong. Az alsó széles alapon 2-3mm -ert, a felette lévő 5-6mm -ert domborodik ki. Pont úgy néz ki, mintha oda tervezték volna. Ez is vicces...

    Amúgy én is ezen a műtétes témán filózok. Mondjuk ha nem kellene melózni, akkor én nem filóznék, hogy műtét vagy sem, mennék egyből a kés alá, mert elég kellemetlen ez a fájdalom. Szóval ha van rá időd, meg utánna felgyógyulni is van rá 2 hónapod, amíg nem kell ülnöd folyamatosan, akkor irány a műtét, és jobban leszel. Esélyek valahol 95% -nál vannak, ennyi ember 100%-osan gyógyulva jön ki a műtét után. Azért ez egész jó arány, és ha nem olyan komoly a sérv, akkor valószínű a 95-ben benne vagy.

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    Akad némi problémám. Úgy gondoltam veszek egy olyan "párnát", amit a szék háttámlájára kell rani, hogy a gerinc görbületét megtartsa a deréknál, de sehol nem találom, és nem is igazán tudom mi a neve. Olyan mint vmi henger, amit a szék háttámlájára tesznek, és derék magasságban van.
    Vki tud erről, hogy BP-n, vagy hol lehet ilyet elfogadható áron megkapni?

  • mh197

    senior tag

    Nos, jártam a héten megint a dokimnál.
    Most már nincs jobb ötlete, annyit mondott, hogy ha végképp nem bírom, akkor megműti, de nem ajánlja, vagyis inkább húzzam addig, amíg bírom. Na meg azt is mondta, hogy az ilyen fajta kiboltosulások, ami nekem van, lehet maguktól meg is gyógyulnak, ha sokat tornászok, és úszok. Ha viszont műteni kell, akkor elég rendesen kell generálozni, mert akkor a három alsó csigolyát, a 3-4-5 -öst össze kell rögzíteni, hogy igazán jó legyen az eredmény. Na mondjuk ez a rögzítős téma azért megijesztett rendesen. A doki szerint viszont így hosszú távon is tuti lehet az eredmény, ha erre kerülne a sor, mert akkor az a rész már stabil lesz, és nem fog jobban szétmenni a porc később. Ami a hátránya, hogy az előrehajlás az igencsak beszűkül, vagyis nem leszek egy táncos alkat, de a napi mozgást semmiben nem gátolja, nem látszik egyáltalán. A műtét kb 2-3 óra lenne, kockázata azt mondta minimális, rutinműtét. Választhatom azt is, hogy nincs rögzítés, de azt mondja, az nagyon bizonytalan, és a legtöbb porc műtétnek ez a baja, hogy meggyengül a porc, meg még az izmok, szalagok is átvágásra kerülnek, majd később megint ugyanaz lesz a gond az instabilitás miatt. Ja, és ami meglepett, hogy az ilyen rögzítős műtét után állítólag minimális a pihentetés, vagyis 2-3 nap kórház, aztán 1 hét kímélet, utánna két hét átvezetés, és full terhelés mehet.
    Nos, eddig ez a szitu. Mondjuk annyiban maradtam vele, hogy próbáljam meg az úszást, és a tornát, hátha sikerül, és nem kell terminátorosdit játszani :D Szóval egyenlőre úgy néz ki, hogy viselem tovább a fájdalmat, és várom a csodát. Na meg úszok majd ezerrel. Sztem heti 2-3 alkalommal fogok járni. Most hétvégén is voltam már, és leúsztam 50 hosszt. Mondjuk hatása nem volt, de nem is egy alkalomtól várom, hogy jobb lesz.
    Ja, amúgy a doki nagyon rendes volt, mondta, hogy ha bármi gáz van, hívom, és rögtön megcsinállja a műtétet, és kontrollra is megyek hozzá 6 hónap múlva, ha addig nem rosszabbodik.

    Ja, a mostani esős idő engem is kikészít. Kitartást mindenkinek, aki szintén szenved az időtől.

  • mh197

    senior tag

    válasz ballus #305 üzenetére

    Nos, igyekszem elkerülni. Most járok gyógyfürdőzni, úszni, maszíroztatni, meg minde. Mellette tornászom, szóval ki tudja. A rögzítésnél tényleg annyi van, hogy a többi porc vmivel nagyobb terhelést kap, viszont amit már eddig sem szuperáltak, azok esetén mindegy, hogy úgy van, vagy máshogy. Csak azért az ember az ilyet mégis elkerülné..
    A zsibbadozás akkor ezek szerint maradandó "élmény" az embernek. Nekem amikor elmúlnak a fájdalmak néha, a lábújj bizsergés az ami meg tud őríteni.. Én nem tudom, de ez a sérves téma szerintem középkori kínzómódszernek is elment volna..
    Majd még egy injekciót az L5-S1 közé kérek, hogy azért megnézzem mennyiben más az L4-L5 közé adott csodátol, ami semmit sem használt egy pillanatra sem. Kíváncsi leszek, hogy egyel alatta mit változtatna egy ilyen. Igazából a fájdalmakat is onnan érzem kiindulni, tehát sztem ott lesz inkább a gond majd.
    Az időjárás egyébként engem is ki tud készíteni. Olyankor még a Contramal tabi sem szokott segíteni.. A heti kétszeri gyógyfürdőzés és úszás viszont eléggé kifáraszt, de nagyon hasznosnak érzem.

  • mh197

    senior tag

    Nos eszembe jutott vmi, amivel sztem az ilyen sérveket lehetne gyógyítani műtétileg.
    Ki fogott már neodym mágnest? :B :D
    [link]
    Aki játszott már ilyennel, tudja milyen erősek, és mennyire tudják taszítani egymást, gondolom minőségibb darabok meg még jobban.. :K
    Röviden a lényeg annyi lenne, hogy az ilyen erős mágneses anyagokat be kell vonni egy testbarát anyaggal, ilyet már simán tudnak csinálni, és készíteni belőle két csavart (esetleg lapot, bár azt sztem nehezebb behelyezni.)
    Szóval ha van két ilyen csavarod megfelelő kiképzéssel, ami beültethető (becsavarható) csontba, és a pólusok úgy állnak, hogy a két csavar pont taszítja egymást, akkor ha az egyik csavart a sérves porc fölötti csigolyába, a másikat a sérves porc alatti csolyába csavarják fixen, akkor a két csavar közt fellépő taszító erő pont szétfelé nyomja a két csigolyát, és csökkenti a porcot érő nyomást/terhelést. Ráadásul terhelésre minél közelebb kerülne pl. ugráláskor a két szomszédos csigolyában lévő egymást taszító csavar, annál nagyobb taszító erő lépne fel.
    Műtéttel ilyet pl akár hason át is be tudnának ültetni a két csigolyába a porcszélek közelébe, simán csak belecsavarnák, és így levennék a terhet a gyengébb porcról. A rugalmasság/mozgékonyság meg ugyanúgy megmaradna.
    Sztem lenne egy ilyen dologban fantázia, és nem is lenne nehéz ilyeneket kivitelezni, a műtét meg minimális lenne.
    Az ötlet onnan jött, hogy láttam a porc helyére ültethető fém implantokat, amik helyett egy ilyen mágneses taszítós megoldás sztem sokkal jobb lenne, és megmaradna a porc is az adott helyen. Az ilyen implantokat meg hason át teszik be, mert úgy kisebb a szövetkárosítás, mintha hátúlról műtenek.

    Szerintetek jó ötlet egy ilyen mágneses kütyü? Mit gondoltok egy ilyen megoldásról? :F

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #401 üzenetére

    Én nem vagyok orvos sajnos, de fizikát igencsak mélyen tanultam, mondhatni a hazai legjobb helyen.. :B Na de erről elég ennyi..
    El sem gondolnád amúgy, hogy milyen kütyüket lehet ma már csinálni, csak pénz kérdése..
    Amúgy meg mindig a legegyszerűbb ötletek a legjobban beválltak. Kíváncsi lennék, hogy egy olyan ember, aki ezen a területen kutat, mit szólna egy ilyen ötlethez..
    Amúgy berakni sztem nem nagy dolog lenne. Sima endoszkópos megoldással is menne akár. Nem venné le a teljes terhelést a porcokról, mert azért olyan erős mágnes ilyen kicsiben sztem nincs (legalábbis én még nem láttam), ami kb40-50 kg-ot elbírna, de ha csak 20 kg-ot elbír, akkor máris felére csökkent a nyomás a porckorongon belül. Na meg a másik, hogy fekvésnél is nyújtja finoman az adott két csigolya közti rést, ami állítja vissza a természetes állapotot.
    A kérdés csak annyi lenne, hogy a csigolyát bírnák-e. De sztem mivel azokat amúgy is szokták csavarozni, így nem hinném, hogy nem kivitelezhető ilyen mágneses taszító csavarok behelyezése.
    Összesen 4 db csavar kellene, kettő az alsóba, kettő a porc fölött lévőbe, és taszítsák egymást. Ennyi...
    Amúgy ha vki játszott már ezekkel a neodym mágnesekkel, akkor tudja, hogy pl ha ezek összeragadnak, akkor sokszor csak úgy lehet őket szétszeni, hogy a sarkuk letörik, vagy megsérülnek, olyan erős a vonzó hatás. Taszításnál ugyanez, szóval lehetőség lenne benne sztem.

  • mh197

    senior tag

    válasz szlibud #403 üzenetére

    Nem is nekünk kell tudni, hogy lenne jó, de ki tudja, talán valaha eljut egy ilyen ötlet egy a területet kutató emberhez, vagy talán saját maga jön rá hasonlóra, és akkor elég sok ember problémáját megoldaná..
    Szerintem egy ilyen technikából akár nem kis vagyont is össze tudna szedni, akik meg ilyen problémától szenvednek, igencsak hjálásak lennének érte...
    Nemrég amúgy összeraktunk egy szupravezetőkből álló táblát, lehűtöttük szépen, és tök jól lehetett rajta lebegni, a teljes testsúlyom elbírta. Igaz szupravezetőt hülyeség lenne berakni, de az ilyen apró erős mágnesek a célnak tökéletesen megfelelnének, főleg, hogy a fekvés idején is "dolgoznának", nyújtanák szét a területet, a napi dolgok során meg levennék a terhet a porcokról részben.

    Ja, tényleg, milyen mostanában? Ülés hogy megy? Fáj még vmol/zsibbad?
    Nálam az egyik doki (vezető főorvos) a csavarozás mellett van, a másik doki, aki meg rokon, ő meg azt mondja nem hiszi, hogy ettől lenne a bajom, így még küldött pár vizsgálatra. Azt mondja lehet vmi tök pici kis gebasz, és ez a dudorodáa meg csak melléklelet, mert a képek alapján nem nyom annyira semmit. Nem tudom melyiküknek lehetne hinnem. Lehet megkeresek még egyet, és meghallgatom őt is. Aztán lehet majd lesz 3 verzióm :DDD
    Amúgy lelkiekben a csavarozós megoldással már megbékéltem. Amiket olvastam neten, az egész jó. Állítólag rövidebb a felépülés ideje, igaz cserébe néhány mozgás beszűkül, de nem jelentősen. Csak vigyázni kell utánna. Bár akiket úgy csináltak, azt írták, utánna minden fájdalom elmúlt. A főorvos annyit mondott, hogy 1 hét, és mehetek haza, utánna 3-4 hét, és szinte minden a régi lenne. Megcsinálhatná rögzítés nélkül is, ezt is kérdeztem, de azt mondja, akkor ugyanolyan rossz lenne, mert előbb utóbb újra kinyomúlna a benn lévő zselés porcanyag. Nos nem tudom, egyenlőre ennyi a szitu. A főorvos amúgy elég hozzáértő, külföldön is igen elismert, szóval nem tudom. Rokonában meg mégis jobban bízna az ember, meg szakmailag ő is nagyon profi, szóval.. :W

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz biker #407 üzenetére

    Ez igaz, van olyan, de nem is kell 100 kg-t elbírnia, pont ez a lényeg.
    Elég, ha csak max 20 kg bír. Ha belegondolsz, a testsúly közel fele a felső test, ami ránehezedik oda. Ez azt jelenti, hogy átlag embernél 40-50kg van ott. Ha ebből lejön egy ilyen kütyüvel 20 kg, és még melléveszed azt a hatást, amit fekve terhelés nélkül csinál, mert ugye akkor is nyomja szét 20 kg-val, ha nincs rajta terhelés. (na ez az utóbbi szép mondat lett, de gondolom a lényeg átment benne remélem :) )
    Szóval így együttesen, napközben 20 kg-val kevesebb terhelés, ha meg fekszel, az olyan lenne, mintha széthúznád folyamatosan azt a részt. Azért így együtt ez elég jó terápiás megoldás lenne nem? :F
    Mondjuk az igaz, hogy a derekadra aggathatnál pár fém cuccot, ami simán ott maradna.. (Ez utóbbi csak a poén része, mivel ezeknek a mágneseknek azért 3-5 cm után nincs akkora mágneses tere. A lényeget kifejtik kis távolságon belül, pont olyan távolságban, amire szükség lenne egy porckorong esetén. ;)

  • mh197

    senior tag

    Szép napot mindenkinek!

    Nos pár évvel ezelőtt (2009) nekem is fájt a derekam, vagyis keresztcsontom. Volt MR meg minden, és a szokásos L4-L5, valamint L5-S1 közti részen voltak kidomborodások centrális irányban. Aztán mindenfélét kipróbáltam, de legvégül csak az egyszerű gyógytorna segített. Ez a szokásos hason fekvés, kézemelés, lábemelés, és hasprés kombóból állt. Minden reggel, 1x8 darab mindegyikből szépen kitartva, és közte ellazítva. (Láb és kéz kombináció is volt, de ezt most nem részletezem). Emellett, ahogy időm engedte, heti egy-két alkalommal úsztam is, igaz csak fej kint és mellúszásban. Aztán a panaszok a torna elkezdésétől számítva fél év múlva elkezdtek enyhülni, majd elmúlni. Utána persze jó szokáshoz híven gyérült a torna végzése, az úszás is elmaradt, és a végére már csak hébe-hóba csináltam rendszeresebbnek mondható úszós heteket. Mondhatni teljesen tünetmentessé váltam. Időnként előjött, de persze azok is emelgetéstől voltak. Aztán minden ment szépen, még autót is tudtam szerelni elég sokszor, vagy bármi, még favágás is volt, na persze nem huzamosabb de egy 50 cm-es törzsű fa derekát is szét tudtam ékkel baltával darabolni. Ezek csak amolyan példálózások, de ezt minden fájdalom vagy következmény nélkül tudtam.

    Aztán most jópár évre az előbbiektől csináltam egy hülyeséget, és azt hiszem azt is tudom, hogy mit. 4 hónapja elkezdtem fogyózni, vagyis keveset enni. Emellett eleinte semmi sport nem volt, max napi séták. Aztán később kondi terem, gyúrás, de addigra a szervezetem ledobott 12 kilót, és maradt a kevés adag ennivaló, nem is kívántam többet. Nos az evés csökkentése volt az első hiba! Aztán jött az, hogy legyengült izomzattal és kevés ennivalóval nekiálltam sportolni, és pont nem hátizmot (derék részen) erősíteni. A baj megtörtént, minden előjel nélkül, ugyanaz az ismerős fájdalom, és láb bizsergés előjött mint régen. Most ismét elkezdtem az akkori gyógytornát, de nagyon nehezen tudom újra felvenni a ritmust. A kitartás megvan, de ennek idő kell! Nincsenek ábrándjaim biztos most is minimum fél év, de most már segítséget is adok hozzá. Vélhetően a tápanyaghiány miatt gyengültek le a hátizmaim, és ez okozta a derék instabilitását, mivel más emelés, vagy ami ott bajt okozhatna nem volt. Érdekes, hogy pont séta közben vettem észre a fájdalmat... Pedig azt mondják, hogy a séta jó.. Igaz én némileg gyorsított verzióban sétáltam ez tény, és járdákon melóból hazafelé. Szóval a segítség most annyi, hogy vettem fehérjeport (csak fehérje, semmi más!! - ha érdekel valakit, az elmúlt hónapban reklámozott terméket próbáltam ki, de szerintem ez nem érdekes) is a gyógytornák mellé. Minden reggel iszok egy adagot, és utána torna. Jobban is megy a torna tőle és remélem segít is a gyorsabb izom építésben. Aztán most gondolkodom azon is, hogy izületvédő anyagot is kellene bevinni. Azt olvastam, hogy a porcok felépítésében a glükózamin, és nem utolsó sorban a kollagén is részt vesz. Hát nem vagyok biológus, de ilyesmi a zselatinban is van, és érdekes mód nem egy porcvédő készítményben is. Szóval lehet kiröhögnek páran most, de jelenleg nem akarva minden nap zselatint főzni, vettem gumicukrot addig, amíg nem szerzem be a megfelelő kollagén tartalmú porcvédőt. Nem mondom, hogy ez utóbbi segít, az előbbinek nagyobb értelmét látom, de remélem utóbbival sem ártok majd, max nem hat rá.. de próbát megér.

    Összefoglalva: Mindenki gyógytornázzon! Nem akárhogy, hanem keressen egy olyan tornászt (nem feltétlen a jól csengő nevű tornákra gondolok, mert azt is próbáltam, azok nem értek semmit számomra). A lényeg, hogy az MR kép alapján állítsa össze azt a gyakorlatsort, ami segíthet!! Ennyi! Ehhez viszont érteni is kell, és sajnos némi szerencse is kell szerintem, amellett, hogy a beteg igencsak kitartó! Ha nem izzadsz bele a reggeli gyógytornákba úgy, hogy a pólód elől vizes, akkor szerintem felejtős is, hogy tornásztál-e vagy sem. Sajnos nekem ez a tapasztalat. Fél óra reggeli aktív tornának ezt ki kell hoznia. A mosógéped is örül majd a plusz mosnivaló reggeli pólóknak. Igaz, hogy speckós eset vagyok, mert nem fájt (relatív) nagyon (szokásos keresztcsonti fájdalom, meg derék), és csak bizsergett néha a talpam, meg húzódott a vádlim, de nekem ez volt a tapasztalat. Szóval most második körben is bízom benne, hogy megjavítom magam, és remélem véglegesen! Mert egy tuti, ha ezt másodjára is helyrehozom, utána soha nem hagyom abba már ezt a gyógytornát! Remélem lesz ennyi kitartásom, nem úgy mint az első gyógyulás után.. Ha jobban leszek akkor írok, hogy mennyit gyorsítottak a fenti dolgok, vagy sem. A kaját pedig erőltetem most, hogy a régi mennyiségben egyem, mert szerintem ez is alapvető a felépüléshez.
    Kitartást mindenkinek!!!

  • mh197

    senior tag

    válasz G@ß! #2766 üzenetére

    Nos, a fehérjebevitelt amolyan plussznak szánom max 2-3 hónapra. Nem is vettem sokkal többet. Ez csak a saját hülyeségem ellensúlyozandó a gyorsabb izomépítést elősegítendő gondoltam. Annyi rántottát meg nem tudok enni, hogy ennyit pluszban bevigyek. Ismerem a mellékhatásait is, pl vesében le tud rakódni, meg ugye még bátyám (9 évvel idősebb) testépítős tizenéves korában (90-es évek eleje) itta sport robit. Na az is valami hasonló ízű volt, ahogy emlékszem, de a fene tudja már, hogy az is csak fehérje volt-e. Neki a gyomrával lettek gondok, savtúltengés ritkán, de nem vészes. Lehet enélkül is az lett volna. A cucc hatása nagyon pozitív volt, ő több évig használta azt. Rengeteg doboz összejött. Én biztos nem e célból vettem most, de mint említettem a hülye fogyókúrámmal minden apró izmot is leépítettem, meg még ki tudja mi mást (szalagok, stb..). Ugye a szervezet ha nincs energia elkezdi lebontani az izmaid is, vagyis ha jól tudom ezt hangoztatják sokan, hogy hasról csak a legvégén fogysz, de addigra ha az izmoknak nincs fehérje, akkor azok is szépen lebontódnak... Hát én valami ilyesmit hoztam össze. A lényeg, hogy képzelj egy egy 100 kg-os embert, jó kondiban, aki meg tudott enni egy helyben egy 45 -ös pizzát mindennel megrakva, vagy épp egy komplett csülköt, nem a kisebbik méretből, a következő módon kezd el étkezni: reggelre 1 joghurt, majd utána egy szelet hús, és némi krumpli, és még az este (18-19 óra) előtt max egy csirke comb zöldséggel. Na kb. erre redukálva, napi 6-7 km gyaloglással két hónap alatt lement 10 kg, majd utána fél hónapig heti 3-4 kondi, ami 20 perc elliptikus gép kéz nélkül, fekvenyomás, hátizom gép (persze ez csak a felső hátizmot erősíti, az a lehúzós fajta), és némi hasizom, de csak présként. Mindez ugyancsak az előbbi ennivaló bevitel mellett, semmi kiegészítéssel, további mínusz 2 kg. Na most ez után egyszer a hazaúton kezdtem érezni, hogy opsz, a régi gondok. Teljesen ismerős volt, jól megjegyeztem. Mondhatja valaki, hogy biztos a kondiban húzódott meg valami, de annyira figyelek már magamra, hogy hülye módon nem emelek, meg testtartás, meg minden egyéb. Rossz mozdulat sem volt. Ami maradt az az izomzat leépülése, amit a derék méret mínusz kb. 7 cm-re is jelez. Nem a has méret, mert az szinte megmaradt, hanem a derék rész.. Na akkor kezdtem el filózni, hogy mi lehet a hasonlóság az első idők gondja, és a mostani közt. Hát eszembe jutott, hogy akkoriban is valami fogyózási dologba kezdtem (szénhidrát mentes diéta vagy mi a fene), és utána egy hosszabb megfázás után ágyban töltött idő elteltével volt az első gond. Ülőmunkám van, bár lehet mászkálni bármikor, a gerinc panaszok oka eredendően biztos az ülés, de a lényeg, hogy akkoriban is adhattam egyet a gerincet körbevevő izomzatnak, és most is sajnos.. Akkor sem emlékszem rossz mozdulatra vagy bármi másra, és most sem. Szóval az összefüggés szerintem így második alkalom után nem lehet véletlen. Szóval a súly karbantartása fontos, csak ne így csinálja senki mint ahogy én próbáltam most!! Ezért akartam leírni az előbbieket.

  • mh197

    senior tag

    válasz Eastman #2767 üzenetére

    Köszi a pozitív hozzászólást! :)
    Én is remélem, hogy sikerül másodjára is, ezért keményen nyomom a tornát (na persze csak ésszel).
    Az első alkalomból sok tapasztalat van, mi jó, mi nem. Csak néhányat említve, lordosys párna a székre, vagy épp a székre tehető görgős masszírozó, de pl most beszereztem egy denevérpadot is már. Utóbbival csak ismerkedem, de a lényeg, hogy torna után tervezek rajta nyújtani.
    Amint lesz fejlemény, beszámolok róla, nem ígérem, hogy hamar, de azért igyekszem gyógyulni. A lényeg szerintem itt is a pozitív hozzáállás, ahogy Te is írtad! Ezt persze nap mint nap nagyon sok minden alá tudja ásni. Az aktivitás nagyon nagyon fontos. Ha a fekvés helyett csak egy sétát tesz az ember a szobában az is jó már. Ja és itt említeném meg, hogy a szokásos őszi náthát is elkaptam, amin már szerencsére 4 nap után túl vagyok, de így végigvészelni, hogy közben még a derék is offon van, hát nem kellemes..
    Amúgy azon is elmélkedtem, hogy a lordosys párnát fekve is lehet, hogy jó használni.. Mivel ha a gerinc azon görbületét alátámasztja valami, a fenék súlya is szétfelé húzza az ágyon háton fekve a csigolyákat nem? Tévednék ebben?
    Tényleg kitartást mindenkinek, és ha egyszer meggyógyul valami, akkor nem szabad a tornát abbahagyni!!

  • mh197

    senior tag

    válasz Doki-HUN1978 #2768 üzenetére

    Kitartás, és hidd el, ez nem egy két hét, de még csak nem is egy két hónap.
    Majd ha már egy fél évet lenyom az ember, na akkor lesz ténylegesen érezhető javulás. Hidd el, ez tapasztalat. :) Az első, hogy megtaláld, hogy mit kell tornászni, aztán pedig csak kitartás. Az hogy szarabb vagy jobb, azt te érzed, de fokozatosan emelni kell a gyakorlatok ismétlését. És a rendszeresség, és a pontossága a gyakorlatoknak sokkal fontosabb, mint az ismétlésük! Ha pont úgy csinálod és tartod ki az egyes lépéseket ahogy azt megtanultad, előírták, hidd el sokkal nehezebb is ugyanannyi belőlük. Tök egyszerű példa, mint amikor valaki fekvőtámaszozik és gyorsan felnyomja magát és vissza. Próbáld meg nagyon lassan engedni le a fekvő támaszt, és utána fel.. Hát kíváncsi lennék melyik verzióból megy több darab.. Valószínűleg a lassabb kitartott és pontos gyakorlatok is célzottan a meglévő de gyenge, vagy a még nem meglévő izomcsoportok kifejlődését, vagy épp statikus tartó képességét hivatottak erősíteni.
    Szóval két hónap után a fájdalomcsillapítóról való leválás már szép eredmény, de kitartás, lesz ez jobb is, csak nem ellógni a gyakorlatokat, figyelni a mindennapi mozdulatokra, és szép lassan fejlődni. Amúgy a mostani időjárás is meg tudja bolondítani az embert. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor sokan csak a négy fal közt tudnak lenni, mivel vagy esik, vagy havazik, na meg hideg van.. Szóval nincs sok kedve az embernek egy laza sétához sem..
    Fel a fejjel, meg lehet ebből a dologból is gyógyulni, de tenni kell érte és nem is keveset! ;)

  • mh197

    senior tag

    válasz Doki-HUN1978 #2772 üzenetére

    A pad fixálásának okát nem igazán értem, de a lényeg megvan, van min nyújtani, így csak torna kell mellé, :) Kitartóan! Gondolj bele, hogy egy testépítő sem egy hónap alatt lett olyan amilyen. A feladat itt majdnem ugyanaz..

  • mh197

    senior tag

    válasz Doki-HUN1978 #2776 üzenetére

    Egyetértek én is Eastman -el. Műtét után egy ideig nem feltétlen jó a pad. Gondold végig, szalagok, izmok, mind lefejtve, átvágva, a maradék meg próbál többletterhet tartani. Ha használja is az ember, nagyon minimális nyújtási fokon. Én még így is csak így is fokozatosan állítgatom, és erősítem körülötte a területet. Kb olyasmi jut eszembe, mint a térdszalagok nyúlása, az sem jó ugye.. ott is erősíteni kell a területet.

  • mh197

    senior tag

    Sziasztok!

    Na gondoltam, mivel időm engedi, és ígértem, hogy beszámolok a tapasztalatokról, ezért írok, hogy mi újság velem.
    Tavaly augusztus óta voltak panaszaim (korábban leírtam itt a részleteket). Ez már a második komolyabb ilyen szitu nálam. Azóta tornáztam folyamatosan, úsztam, és jó pár hónapig semmi javulás nem volt. Két ünnep közt egy 2,5 hetes gyógykezelésre is beugrottam egy kórházba. Gyógytorna, meg fizikó, meg minden. Nos utána 2-3 hét múlva elkezdett javulni a dolog. Folytattam a tornákat, még jobban elkezdtem enni, és láss csodát, mostanra már egy hete szinte alig van bajom. Kezdem elhagyni a fájdalomcsillapítókat, a napjaim is jobbak, és fájni is kevésbé fáj. Reggel fél óra torna minden nap, és este egy óra mellúszás laza tempóban 3 nap és egy nap szünet beosztással. Ezt csinálom már egy jó ideje, és úgy látszik az idő és befektetett kitartás meghozza az eredményt. Pedig már totál magam alatt voltam. Ünnepek alatt a műtétet fontolgattam, de most...

    Szóval mindenkinek annyit tudok mondani, hogy kitartás, mert tornával és úszással nem két hét alatt ugyan, de néhány hónap alatt helyre lehet hozni a bajt is. Utána meg szinten kell tartani. Nekem ez már a második sikeres gyógyulás lesz. kopp-kopp-kopp.. Remélem így lesz, de tényleg van lehetőség kijönni ebből a dologból. Biztos vannak olyan esetek is, amikor bénulás,m stb. miatt muszáj a műtét, de én azt tudom mondani, hogy ha érzéskiesés, bénulás nincs, akkor neki kell állni kitartóan tornászni, úszni, nem ellazsálni, és helyre lehet jönni. Ezt azoknak írom le, akik elbizonytalanodnak, hogy ha 1-2 hónap alatt nem hat a konzervatív kezelés. Idő kell hozzá, és nálam ez már kétszer is egy fél év volt.
    Megjegyzem nem tudom miért, de ha emberesen eszem húst, meg mennyiségben is, akkor az nálam javít a helyzeten. Valahogy úgy érzem ez is hozzájárul a gyógyuláshoz.

    Ritkán vannak még tüneteim fájdogálások esőre, de ezek már most viselhetőek. Remélem innen már csak javul tovább. Még egyszer nem hagyom abba a napi tornát, és a rendszeres úszást.

    Más:

    Tavaly ősszel voltam én is infúziós kezelésen. Nálam nem sokat használt, az 5 napos időtartam alatt picit jobb volt, de az inkább a lötyiben beadott fájdalomcsillapító hatása lehetett. Itt találkoztam oiyanokkal akiket lemezeltek a nyakukon, csavaroztak a derekukon.
    Tapasztalat amit elmondtak: A műtét nem vészes, az öreg bácsi már vagy 20 éve 7-ből 4 összelemezelt nyki csigolyával él, de jobban forgott az ágyban a nyaka így is, mint az enyém... Aztán volt L4-L5 csavarozott, aki 3 hónap után teljesen rendbe jött a műtét után, majd ismét nem vigyázott, hanyagolta a tornát, és csak ritkán úszott, semmi baja nem volt, emelgetett megint, és szétment az L5-S1 alatta.. Nem tudom mi lett vele, de azt mondta, 6 évig semmi baja nem volt a csavarozott L4-L5 -el, ugyanúgy mozgott, hajlott mindene, nem érzett semmit még frontokra sem, csak ugye nem vigyázott magára, és...
    A két ünnep utáni kórházi etapban találkoztam egy sráccal október 18-án műtötték itt a Péterfyben, és lényegében L4-L5-S1 csavarozása volt. Olyan szép egyenes lett a háta, mint egy testépítőé, és amikor már a kórházban volt, már a hegyekben túrázott. Kezelésre is csak azért jött el, mert kiírták neki, hogy kell, de lényegében semmi baja nem volt. Még fűzőt sem viselt már akkor, csak max buszozáshoz. De a végére már ahhoz sem. Egy ilyen után is hajolgatott, ült állt. Lényegében órákat láttam ülni kinn, ami meglepő volt. Kérdeztem, hogy milyen volt a műtét. Azt mondja az első egy hét nagyon rossz, de utána napról napra javul minden. Csigolyacsúszása, két sérve volt, tehát nem volt egyszerű eset. A csavarokat csak akkor érezte picit, mikor a műtét utáni egy hónapban megfázott és tüsszentenie kellett. Azóta soha. Pedig voltak ám időjárás változások rendesen.
    Nos, röviden ilyen tapasztalatokat gyűjtöttem be az elmúlt pár hónapban.

    Ja, Mckenzie torna: Arra az oldalra kell hajolni törzzsel, amelyik nem fáj oldalra, és a csípőt arra kinyomni, amelyik oldalt fáj. Ez számomra meglepő volt, de bevált, és állva is lehet csinálni a gyakorlatot, akár melóban is.

    A csavarozás/nem csavarozásról meg azt tudtam meg, hogy ha valakit nem csavaroznak, abból lesz a sok-sok műtét, mert instabil lesz, nem lehet mindent kiszedni, hogy megmaradjon a porc, újabb porc kitüremkedések jönnek, és jönnek megint a fájások, stb. Szóval ha egy szegmenthez hozzányúlnak, akkor azt csavarozni célszerűbb, mint vágásossal kiszedni, meg minimálinvazívozni. Ideig óráig ez utóbbiak hoznak eredményt, de hosszabb távon lesznek gondok, ezt mesélték, akiknek nem volt csavarozva. Ja, és három porckorong kivétele, és az azok melletti csigolyák összergözítése, még ha azok a derékban egymás mellett is vannak nem okoz mozgásban, hajlásban korlátozottságot. Ezt azok mondták, akiknek csináltak ilyet. Számomra ez meglepő volt, de tényleg hajlongtak minden további nélkül. Csak azt nem értem, hogy mi hajlott bennük...a csípőjük dölt... Na mindegy, ez fura volt számomra.

    Remélem hasznosak lesznek a fenti tapasztalatok mindenkinek, aki meg még nem műtteti magát, az tornásszon, ússzon, és kitartás!!! Nem szabad feladni!!

  • mh197

    senior tag

    válasz Hoppszi #2975 üzenetére

    Felpörgött a topic megint. :)
    Én már írtam ide korábban, 7 év teljes tünetmentesség után újra derékfájásba (lábbizsergásbe) kezdtem (saját hibámból sajnos)...
    Én most ugyanazt csinálom, mint 7 évvel ezelőtt. Gyógytorna (saját verziós, nem olyan elnevesített hangzatos fajta, hanem egyedi, nekem ez egyszer már bevált), és úszás. Napi egy fél-3/4 óra gyógytorna reggel indulás előtt, és most már napi egy óra folyamatos úszás is minden nap este. Úszásból nekem még csak a mell és fej kint verzió megy, de igyekszem betenni már a fejem, viszont a tempóm már igencsak jó, simán vetekszik a gyorsúszók tempójával. Emellett nyújtó gyakorlatok is fontosak, és célszerű venni egy kiromed delta padot vagy valami hasonlót, amivel időnként megnyújtod magad kicsit.
    Jöhet a kérdés, hogy mikor érzel javulást, ha ezeket csinálod?. :D Nos, így másodjára is el tudom mondani, hogy benne vagyok, egy fél év minimum mire egyáltalán kicsit jobb lesz, de ahhoz csinálni kell lelkiismeretesen ezeket. Nekem tavaly augusztusban fájdult meg most újra, és azóta csinálom a tornát, úszást, nyújtást. Mostanra azt mondom, hogy csak időnként veszek be fájdalomcsillapítót, tényleg nem sok kell már. A kezdetekben napi kettő kontramal 50mg és még két három flector is lecsúszott mellé, úgy tudtam minimum dolgozni..Most már csak néhanap kell egy flector.. Az eddigi erősítés miatt már meg tudom feszíteni hátul a derekam. Fura de lehetséges, ha kellően erősített ott az a rész.
    Tapaszból ajánlom a flector tapaszt, vagy a tigris tapaszt. Előbbi drága, utóbbi olcsó, és mindkettő bevált nekem, bár már nem használom. Krémből az Arkanum sport balzsam jó lazító krémnek, az apranax gél pedig fájdalomcsillapításra kiváló.
    Tablettából, ha nem akarod a gyomrod tönkretenni, akkor contramal 50 mg, a flector jobban nyírja a gyomrot, legalábbis nekem is ez volt a tapasztalatom. Az aflamin pl egyáltalán nem hatott, ahogy a voltaren tabletta/krém/tapasz sem..
    Érdemes beszerezni egy GoldHand nevezetű TENS gépet is tapancsokkal (3e Ft kb.), illetve egy Abtronic X2 övet. Utóbbit pl 8 féle programban tudod állítani, vezetéshez is használtam, mikor kellett menni de fájt, és ezzel "elbizsergettem" a derekam..
    Ülőmunka esetén óránként felállni, sétálni, nyújtózni. A Jysk -ben lehet venni WELLPUR hátpárnát, memóriahabos, és azt a székre érdemes felszerelni. Cipőből szilikonbetét bele, vagy tudom ajánlani a Rieker cipőket, amikben alapból van ütés/rezgés elnyelés, és még jó minőségűek is. Vékony talpú cipőt ne!
    Kávét visszaszorítani, folyékony kollagént (Scitec) érdemes esetleg szedni, valamint magnéziumot (magnosol), kalciumot ritkán (sandoz), és C vitamin tabit.
    Ja, fájdalomcsillapító tabiból a ketodex is jól bevált nekem pl. Az algoflex meg ibuprofen nem épp ilyenekre jó..
    Huzamos fekvés sem tesz jót, ez is tapasztalat .Minimális séta minden nap kell, mert úgy javul a porcok anyagcseréje.

    Összességében pedig azt tudom mondani, hogy úszni kell minden mennyiségben. Nem terheli az ízületeket, nem kell versenyszerűen, de nem is tavirózsa jelleggel pancsolni...a kettő közt, hogy fejlesszen. Eleinte lehetnek fájások, de fájdalomhatárig kell erőltetni max az úszást, kezdve a negyed fél órás időtől akár egy-másfél óráig folyamatosan. Erősíteni fog, és sajnos csak hosszú hónapok után lehet érezni a hatását. Van aki kiszenvedi mindezt, van aki nem és megműtteti. Persze egyes esetekben pl bénulás vagy bármi, én is műttetném, de csak ha már nincs más esély rá, addig amíg csak fáj, bizsereg, addig viselni kell, és tenni ellene!

    Kitartást, és ha netán tényleg sérv vagy protrusio a gondod a gerinceden, akkor én javaslom mielőbb vágj bele a tornába, úszásba, nyújtásba. De mihamarabb MRI készítés, és idegsebész vélemény kikérése!!

    Gyógyulást!

  • mh197

    senior tag

    válasz Hoppszi #3047 üzenetére

    Ez a "porckorong csaknem teljesen felszívódott" rész, nem lehet, hogy kiszakadt porckorong rész felszívódására íródott? Amennyiben így van, az szerencsés helyzet, ha felszívódik. Ha a teljes ide vonatkozó szövegrészt megosztod, ahogy a leleten van, akkor valószínűleg pillanatok alatt megmondják, hogy mi is amit írtak. ;) Amúgy pedig a porckorong kompletten felszívódni nem fog, max annak egy kiszakadt része szokott a szerencsésebbik esetekben. :) A protrúziók, kizáródások is csak a vízvesztésük okán szoktak zsugorodni kicsit, szintén a szerencsésebbik esetekben. :)

  • mh197

    senior tag

    válasz Hoppszi #3051 üzenetére

    Ok, értem, kár, hogy nem készült MR lelet, vagyis az orvosod nem kért... Azon ugyanis a radiológus szakember pontosan leírja, hogy milyen a normális állapothoz képest látható eltéréseket tapasztal, lát. Most csak azt tudod, amit ezek szerint a kezelő orvosod, idegsebészed elmondott, és rövid diagnózis összesítőként leírt. Ez tapasztalatom szerint mindig néhány rövid mondat, ahogy esetedben is.
    Az MR képek közül, ha rákeresel a neten, hogy "gerinc sérv MR" ezer félét kiad, azokkal össze tudod vetni a te MR képeidet.
    Megjegyzem ha netán tényleg az lenne a diagnózis, hogy valami brutál gyúlladás miatt egy teljes porckorong felszívódott (én még ilyenről nem hallottam, de az egy dolog..és ezért is kérdeztem, hogy nem-e csak egy kiszakadt rész vot ami felszívódott), akkor ott azt gyógyszerrel kezelni.. Most gondolj bele, hogy ha egy rendszerből (ahol miliméterek is számítanak) egy majd 1 cm vastag és kb 5-6 cm átmérőjű korong teljesen felszívódik, aminek távtartó funkciója van, hogy az idegeket a csigolyák ne nyomják össze, akkor azzal ott mit lehet kezdeni gyógyszerrel? Porckorongot vissza felépítő gyógyszer nincs (bár sokan esküsznek a glükozaminos anyagokra..), de ha van majd megcáfol valaki :D (Szerintem páran már beszedtük/beadattuk volna). A gyúlladást ha tényleg ennyire durva, hogy "megevett" egy komplett porckorongot, akkor valóban meg kell szüntetni, de annak ugye van egy kiváltó oka, ami vélhetően az összenyomott idegekből eredhet, remélhetőleg nem rosszabb dologtól. Na akkor azzal mit lehet kezdeni, csak fizikailag visszaállítani a rendszert egy műtéttel. Én aztán nem vagyok híve a vagdosásnak, de az általad leírt információk igen szűkösek, és ha tényleg szó szerint az van a papírodon, hogy a komplett porcokorongod felszívódott a két derék csigolya közt, akkor ezt paraszti ésszel végiggondolva nem lehet megoldani mindenféle csodaszerekkel. Egy fizikai távtartó egység hiányzik ugyanis ekkor a két csigolya közül.

    Megjegyzem még ha műteni is kell ilyesmit, attól sem kell betojni. Én láttam olyanokat, akiket csavaroztak, és két hónap múlva már túráztak az erdőben, míg én meg kínlódtam a fájdogálással. Tudom itt is vannak páran akiknek van csavar, de érdekes, mert akikkel én találkoztam, azok arról számoltak be, hogy utána visszakapták az életüket. Egy autószerelő pl 4-5-el volt csavarozva, de utána annyira jól lett, hogy elfelejtette, hogy vigyázni kell, és tönkretette az alatta lévőt is. De 6 évig full tünetmentes volt, hajolt, emelt, szerelt..csak nem vigyázott magára, elhagyta a tornát és az úszást.. A másik srác kertész volt, két hónappal a 3 csigolyát összefogató csavarozós műtét után minden további fájdalom nélkül ült, állt, túrázott az erdőben. Rehabos helyen találkoztam vele, amire elmondása szerint csak azért jött el, mert az orvosa előírta, de amúgy köszöni, már minden segédeszköz nélkül teljesen jól van. Ja, 1,5 cm-es csigolyacsúszása és brutális feszülős fájdalmai voltak előtte..
    Szóval sajnos tény, hogy azok panaszkodnak általában akiknek vmiért nem jön össze a műtét, és sajnos a net is ezért nem jó, mert ez amolyan lelki szemetesládaként összegyűjti azokat az embereket, akiknek továbbra is gondjaik vannak. Amúgy meg a legtöbb műtött köszöni szépen éli világát teljesen tünetmentesen. Tudom ezt most itt lehet sokan nem így gondolják, de én csak azt írom le, amit itt olvastam, és akikkel meg élőben beszéltem műtöttekkel.
    A lényeg, hogy életmódbeli váltás, sok úszás, torna, és vigyázni rá, ezek mindenképp kellenek. Az hogy műtét vagy sem, azt meg bízd az orvosodra, de nem árt, ha két orvost is megkérdez az ember, én is így tettem. Ha jól olvastam Te viszont elég jó helyen vagy, szóval minél hamarabb elkezdeni a kezelést, aztán bízni a javulásban, és sok kitartást!! Kelleni fog bárhogy alakul, de nem szabad feladni azt, hogy tudd meg fogsz gyógyulni. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • mh197

    senior tag

    válasz Hoppszi #3079 üzenetére

    Azért remélem, hogy az előbbi hozzászólást nem kötözködésnek vetted.. :Y
    Én csak arról írtam neked, amiről kérdeztem is, hogy hogy lehet egy porckorong teljesen felszívódva. Amúgy a mostani hozzászólásodban azért már írtál bővebb részleteket. Valószínűleg nem a porckorongod, hanem a benne lévő kocsonyás-zselés anyag az ami neked felszívódott belőle, vagyis vízvesztéses a korong. Azt, hogy ez gyulladás okozza, vagy genetikai, az szinte mindegy is, a lényeg, hogy a gerincből kilépő idegek vannak nyomás alatt. Két csigolya a lapult vízvesztett korong miatt közelebb kerül, ami miatt az idegszálaknak lévő amúgy is szűkös rések összezáródnak, és elnyomják az idegszálat. Lényegében a sérv is hasonló, csak ott az idegszálak összenyomódását nem a két csigolya közeledése által beszűkülő rés, hanem maga a porckorong résbe történő betüremkedése okozza.
    Az ilyen idegszáli nyomásoktól van leginkább a legtöbb embernek a fájdalma. A gyulladás lehet a porckopás miatt kialakuló csontsúrlódásból is, de nem rémisztgetve, az már elég komoly helyzet.

    Az általad leírt tüneteket meg ha itt visszaolvastál, láthatod, hogy nagyon sokan átéljük. Igen elviselhetetlen fájdalom, nem tudja más, csak aki átéli, igen van olyan is, aki lábra sem bír tőle állni, aludni sem bír még annyit sem, mint amit írtál, max nagyon erős gyógyszerrel pl contramal. Az hogy milyen volt a gerinc problémák előtt az élet, azt is nagyon sokan megírták már. Mindenki a régi életét akarja vissza ez természetes. A sport múlt sem mérvadó, mert aktív sportolóknak is lesz ilyen baja. Szóval ezt szerintem senki nem kötözködésnek szánja valószínűleg, és igen, lelkileg ez aztán kitartást követel meg az embertől, de nem kell kétségbe esni, sokan átélnek ilyet, elhiheted. Legegyszerűbb, ha olvastad itt azt, amikor egyik fórumtársat 4-szer kellett megműteni ugyanott.. Na azt hiszem ő is mesélhetne vad dolgokat...
    Azt meg mondjuk továbbra is tartom, hogy általában műtét után az emberek nagy százaléka jól lesz, nem fog tovább ezzel a problémájával foglalkozni, igyekszik elfelejteni. Akiket meg a neten fellelsz, hogy írogatnak, ők leginkább szerencsétlenül jártak műtéttel, vagy küzdenek a műtét ellen, de van problémájuk. Ebből adódóan eléggé féloldalas vélemények jönnek.
    Bocsi még egyszer, ha az én válaszomat úgy vetted, hogy kötözködés, csak próbáltam a realitások talaján megfogalmazni, hogy mi is a gondod. A porckorong újraképződésről, feltöltődésről meg azért még érdeklődj itt mástól is. Ha ez megtörténne tényleg, akkor annak itt nagyon sokan örülnénk szerintem...

Új hozzászólás Aktív témák