Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Pikari

    addikt

    válasz GoodSpeed #30 üzenetére

    A 9-es még elég gagyi volt. A SuSE-ból igazából a 10.1-es volt jó, az volt talán az első igazán használható Linux, amit nyugodtan oda lehetett adni egy átlagember kezébe is, és a maga korában működött is vele kvázi minden. Atomstabil, gyors, kicsi, és működtek a hardverek is. Vagy legalábbis fel lehetett éleszteni mindent. Apró hibák előfordultak még (pl bizonyos vinyó és alaplapi chipset kombóknál a dma-t le kellett tiltani, és PIO-ra váltani, különben nem működött az adott csatorna), de alapvetően ekkor kezdődött el az, hogy a Linux ténylegesen is működik PC-n annélkül, hogy olyan nagyon állítgatni kéne a dolgokat.

    Szomorú, az első egyben az utolsó jó rendszerük is volt, 11.x-től kezdve már kezdtek előjönni az inkompatibilitások, logikátlanságok megint, rengeteg bug volt, ötletszerűen összevissza lefordított kernelekkel, amikből sokszor alapvető drivereket hagytak ki, emellett szarul bekonfigolt telepítő szkriptek, amik péládul képtelenek voltak megtalálni az usb modemeket, hálózati kártyákat, ami miatt egyre több panasz érkezett a termékre. Aztán el is tűntek a süllyesztőben, mára a SuSE-nek nincs piaci részesedése. Nem is javaslom, hogy ezt tedd fel.

    Inkább az Ubuntu, azzal sokkal jobb élményed lesz - bár nem szeretem őket (ők is csak egy Debian klón) mert nagyon vérpistike szempontból akarják megközelíteni a dolgokat gyakran. Csöpög az egészből a mézes-mázas fogyasztói kultúra. Pl gaming, gamerek - nemrég még olyan bétás videókártya driververziókkal dobálóztak, hogy mindig max fordulatszámon ment a videókártya ventillátora, és hasonló hülyeségek. (Aztán a helyzet az, hogy nem kell kezelni a fordulatszámokat a drivernek, mert a hardver megoldja magának, de ők valamiért belehekkelték.)

    Én tördelmesen bevallom, hogy az apc-men úgy halkítottam le a csipogót, hogy kiforrasztottam belőle, mivel kábelem se volt hozzá. De biztosan létezik már az ilyesmi feladatokhoz linuxos megoldás, hiszen ma 2024-ben már a linux a szerverpiac királya.

    [ Szerkesztve ]

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Új hozzászólás Aktív témák