Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz ngabor2 #19 üzenetére

    ''nyugat-európában hallani olyan fogyvéd szervezetekről, akik képesek a fogyasztók érdekeit megvédeni, és ezáltal az ilyen dolgokat a szolgáltatók nem tudják/merik meglépni.''

    Tudsz példát is mondani vagy csak hallottad a szomszéd, batárnőjének a fiának a kutyájától? Megsúgom nyugaton ugyanúgy kell telefonszolgáltatás az ADSL-hez ahogy a világ többi részén is. Elég kevés szolgáltató van ahol ez nem így van, annak pedig jellemzően valami oka van. Pl. megacégek fúziójának egyik záradéka volt hogy korlátozott csomagválasztékkal, korlátozott ideig legyen naked ADSL, pl. SBC & AT&T & Bell South, Verizon & MCI. Vagy pl. piaci hatások kényszerítették ki, mint pl. a franciáknál ahol a hurokátengedéses vonalak aránya már az 50% felé közelít ami elég kiemelkedő arány. Máshol alig van 10% fölött még a jobb helyeken is, nincs is naked ADSL konstrukció, ott pedig ahol alig 1-2% meg pláne nincs. Nálunk csak 1% körüli de úgy tűnik szabályozással mégis próbálják kikényszeríteni, persze olyan is lett. Ha majd eljutunk odáig hogy a piac kényszeríti ki a naked ADSL-t akkor a Tíkom is jobb kondíciók mellett fogja adni, persze ahhoz az is kellene hogy alternatívok komolyan vehető beruházásokkal hajtsanak végre azért hogy piacot szerezzenek. Ha csak mindig arra várnak hogy a hatóság szabályozással tolja a fenekük alá lehetőséget a növekedésre akkor nagyon lassan lesznek itt változások.

  • shabbarulez

    őstag

    válasz dajkopali #27 üzenetére

    Nyugaton, amcsiban vannak ilyen kezdeményezések, de azok sem csinálnak 2 nap alatt pálfordulást. Pl. az amszterdami Citynet projectet is legalább 5 éves távlatra tervezik mire megvalósul. Az első évben csak 40 ezer háztartás lesz lefedve, a teljes 360 ezer meg még odébb lesz 2012-ig. Pedig Amszterdam kevesebb mint fele Bp-nek. Bécs felől is olvastam már hasonló muni/közösségi FTTx projectről. De a nagyobb, gazdagabb önkormányzatokra jellemző hogy dédelgetnek ilyen terveket, bár ezek jellemzően még elég felületes és távlati tervek, többségében inkább politikusi ígérgetések aminek meg a fene sem hisz. Amcsi nagyvárosok többségénél is lehetett már ilyen kezdeményezéseket olvasni, de azok is inkább még csak terv/elképzelés szinten léteznek. Az amszterdami Citynek project talán az egyedüli amire azt lehet mondani ténylegesen hozzákezdtek.

    Közben azért a inkubens telecom cégek is kezdik tervezni vagy már hozzá is fogtak a saját FTTx fejlesztéseikhez, ott ahol vannak olyan alternatívok akik hajlandók beruházni ott akár azok is csinálják a magukát. Pl. Franciáknál France Telecom is belekezdett idén a sajátjába és a nagyobb alternatívok Iliad és Neuf is és kábel fronton a Numericable is. Szóval Párizsban 1-2 éven belül a belvárosi részen akár lehet hogy majd 4 szolgáltató FTTx infrastruktúrája közül is válogathatnak, az más kérdés hogy ez csak Párizs egy részén lesz igaz, azon kívül pedig még soká lesz mire ez a lehetőség elterjed.

    De idehaza ott van pl. a Bólyi FTTH project is, úgy tudom az talán már el is készült. Az is egy önkormányzati muni/közösségi project. Persze egy Pécs város méretű project nagyobb volumen lenne ami talán nagyobb nyílvánosságot is kapna. Persze kérdés mennyi ebből a politikai ígérgetés és mennyi a racinális távközlési fejlesztés. Mert pl. Bp-en egy négyes metrónyi összegből szintén lehetne FTTx hálózatot építeni, csak kérdés hajlandó lenne e a város megfinanszírozni és lenne-e miből. Meg hogy fogadná a közvélemény hogy ekkora összeget olyan valamire költenek amit az embere többsége nem is használ, de aki használja az is többnyire csak szórakozásra.

    Kíváncsi leszek majd a cikkre, milyen konkrétumok lesznek benne.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák