Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz Davee Mester #49 üzenetére

    ''Abban igazad van hogy vannak korlátok amiket a DRM teremt.''

    A legsajnalatosabb ebben az, hogy ezek a korlatok egyetlen valakire vonatkoznak: arra, aki fizet a zeneert. Raadasul neki is a szabad felhasznalashoz valo jogait csorbitja, mondjuk azt, hogy keszithessen a CD-jerol egy masolatot az autojaba vagy hogy mp3-ba rippelje az MP3 lejatszoja szamara. Az igazan hatekonyan mukodo DRM (mondjuk azon tul, hogy az elobb felsorolt problemakat bizonyosan nem tudna megoldani) raadasul elmeletileg is fabol vaskarika, ahogy arra a kriptografia elismert szaktekintelye, Bruce Schneier is ravilagitott (a gyakorlati reszrol meg talan teljesen felesleges is szot emlitenem, eleg csak megnezni, hogy a keklezeres DVD-ken alkalmazott AACS meddig huzta - viccesen rovid ideig). Ennyi erovel perpetuum mobile epitesevel is probalkozhatna az ipar, az se sikerulne, de legalabb nem jarna a polgarok jogainak korlatozasaval. (Egyebkent is, furcsa mentalitasnak tunik az, hogy a kiadok azzal probaljak meg fellenditeni a forgalmukat, hogy arcon kopik a fizeto ugyfeleiket.)

    ''akkor minek a CD?''

    Azert, mert momentan ez az egyetlen felesleges korlatozasoktol es kompatibilitasi problemaktol mentes formatum, amiben ''hivatalos uton'' elerheto a megjeleno zenek nagy resze.

    ''nem a majorok főnökeinek bírálásában''

    En a magam reszerol beken hagynam oket, ha ok is beken hagynanak engem - de nem hagynak, raeroltetnek a vilagra olyan verforraloan idiota, betarthatatlan es kiegyensulyozatlan torvenyeket, mint pl a szerzoi jogi torveny 95. paragrafusa.

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák