Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • WN31RD

    addikt

    válasz Loretto #11 üzenetére

    Mire elégséges? :D

    Egyébként nem elég. Egy újraparticionált, de nem teljesen felülírt adathordozóról bárki bármiféle hozzáértés nélkül vissza tudja hozni az adatok zömét, olyan, rendkívül egyszerűen használható alkalmazásokkal, mint pl. a GetDataBack. A merevlemezt mindenképpen szükséges legalább egyszer teljesen, az első szektortól az utolsóig, felülírni. Igen, ez szörnyen sokáig tart sokszáz GB-os merevlemezeknél, de nem létezik ennél gyorsabb biztonságos módszer (az egyszeri felülírás sem feltétlenül elég biztonságos... attól függ, ki ellen kell védeni az adatokat).

    Fontos: A Windowsok által megtévesztően ''gyorsformázásnak'' nevezett művelet (amelynek valójában semmi köze a formázáshoz, ehelyett a filerendszer struktúráit hozza csak létre, ld. mkfs a Linux/Unix világban) nem írja felül a merevlemez teljes felületét (ha ezt tenné, nem lehetne ''gyors'').

    Szerk.: A merevlemez teljes törlése helyett az is jó megoldás lehet, ha csakis (megfelelően alkalmazott) titkosítással védett adatok kerülnek rá. Felhívom rá a figyelmet viszont, hogy sajnos nem magától értetődően egyszerű egy titkosító rendszert úgy üzemeltetni, hogy az valódi biztonságot nyújtson.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Új hozzászólás Aktív témák