Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz t72killer #12 üzenetére

    A "probléma" az összes ilyen rendszerrel, hogy zavarható. Mindegyiknél ismert a használt frekvencia, innen kezdve nem okoz problémát zavarni. Szóval hiába van Oroszországnak, Kínának, Indiának saját rendszere (az Indiai mondjuk csak regionális, a Kínai viszont teljes kiépítésű lesz), katonailag ugyanolyan problémás a használata komolyabb konfliktusban, mint az amerikai GPS-nek.

    Az európai rendszer hivatalosan elsődlegesen civil rendszer, noha katonai rendszerek is használhatják, de nem katonai felügyeletű, így sem korlátozni, sem lekapcsolni nem jogosult senki.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz t72killer #14 üzenetére

    Elvi szinten lehetőség van műholddal zavarni is, csak persze ha nem azonos pályán mozgó műholdról van szó, akkor egész rajnyi műholdra van szükséged, hogy az adott frekvenciatartományt folyamatosan tudd az adott terület felett zavarni.

    Nagyobb területet repülőgépről, adott esetben drónról (esetleg léghajóról) is lehet zavarni, és ez (legalábbis jelenleg) olcsóbb és könnyebben kivitelezhető. A műholdakon lévő rádióadók viszonylag kis teljesítményűek (~25-50W körüliek), szóval amire az leér a Föld felszínére, bizony meglehetősen gyenge lesz a jel. Ha 10km magasan repülve kellően erős rádiód és jó antennáid vannak, több száz (akár 400-500) km-en belül elnyomhatod vagy zavarhatod a jelet.

    Természetesen ez azt feltételezi, hogy a tied a légtér, vagyis biztonságosan tud egy ilyen gép a környéken graszálni.

    Egyébként a hírben említett teszt feltehetően pont ilyen jelzavarásos teszt lesz...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz t72killer #16 üzenetére

    Azért mondom, hogy ez komoly konfliktusnál ráció.
    Az aktív zavarás egyébként mindenképpen játszik ilyen esetben, hiszen az ellenség kommunikációját is megfigyelni / zavarni fogod. Ez a hadviselés kevésbé látványos, de évszázados ágazata már.

    Arra nem nagyon volt példa, hogy háborús / politikai okból a GPS rendszert lekapcsolták. Hadgyakorlatok adódtak, tesztek adódtak, de ennyi. Hovatovább még Észak-Korea felett sem.

    Sokkal nagyobb probléma, hogy a civil piacon (pl. kínából) vehetsz GPS zavarót. Például járműlopásoknál a GPS nyomkövetőt ezzel lövik ki, de arra is van példa, hogy egy sofőr nem akarja, hogy a főnöke tudja, hogy a céges autóval éppen merre jár.

    A legtöbb nyugati országban tiltottak ezek az eszközök, az USA-ban az FCC néha el is kapja az ilyeneket használókat (heh, a zavaró ugyebár dettó rádiójeleket ad, tehát bemérhető), és 30-130 ezer dollárra bünteti őket (itt egy példa egy ilyen eljárásra).

    Vissza a katonai alkalmazáshoz Elég egy kellően erős zavarót a védendő objektum közelében elhelyezni, és a GPS irányítású légibombák illetve robotrepülőgépek, illetve a GPS adatok alapján dolgozó bombavető számítógépek rögtön rossz passzba kerülnek... Meg nem erősített hírek szerint a 2003-as Irak elleni inváziónál volt ilyesmire példa...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák