Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz hallador #36 üzenetére

    Nem olyan bonyolult ez. A linuxos szoftver nyílt. A hardver gyártójának a hardveren futó firmware-je pedig nem. A debian alapból csak a nyílt dolgokat teszi fel. Más disztribúció pedig alapból engedélyezi azokat is, ami nem nyílt de a hardvernek szüksége van rá. Ha lenne flash a hardveren a firmware tárolására, akkor nem kellene azt betölteni és nem kéne a non-free csomag.
    RMS logikája szerint a gépek 99.999%-a kerülendő, mert a bios sem nyílt.

    Ha valaki olyan hardvert akar használni, amin csak nyílt szoftver van, akkor maradhat az abakusznál. Na jó, kissé túlzok. Van már néhány laptop, ami megfelelő:
    - Thinkpad X60, amelyik 2.5 éve használható teljesen nyílt szoftverekkel. Persze, csak ha egy 10 éves laptop még megfelel. Jó gép, de azért ennyi idő után már kicsit öregecske, az alkatrészek sem működnek örökké. Hacsak nem gyártanak belőle még újat. [link]

    - A X200/T400/T500 ami most kapható teljesen nyílt szoftverrel. Ezek fiatal 8 évesek. 130-150 ezer forinttól felfelé indulnak. Egy százassal kevesebtől indulnak a nem felszabadíott példányok. Szóval a szabadságnak ára van. [link]. Ja igen: pont ennyibe kerül a saját laptop felszabadító szolgáltatásuk is.
    Jó egy éve lettek meg az x200-zal. A t400 pedig csupán 5 hónapos [link].

    De már csak évek kérdése és az 5 éves T420 is felszabadul.

    Jónak tartom, hogy van nyílt hardvereket sürgető aktivista. De a gyártók, a jelen helyzet még nagyon messze van attól, hogy egy nem fsf-es ember ilyen gépre várjon. Szóval bírom RMS-t, de azért nem szakadok el a valóságtól, ahogy ő.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák