Keresés

Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz Vistaboy #37 üzenetére

    Az utolsó mondatod a lényeg. Én is így vagyok vele: ami (nagyon) tetszett, azt megveszem eredetiben. Lehet, hogy csak utólag, csökkentett áron, de megveszem.

    Amúgy az egész alapkérdésről az a véleményem, hogy jóval árnyaltabb, mint ami a szokásosan kialakuló flémből kiderülne. Ennek alátámasztására álljon itt egy kis történet. Kiadtak anno egy remek kis RTS-t, a Battle Realms nevűt. Sajna nem lett nagy siker, de a fejlesztőknek ez nem szegte kedvét: kiadtak hozzá egy kiegészítőt (Winter of the Wolves). A PC Guruban csupa szépet s jót írtak róla, és nem felejtették el hozzá tenni, hogy maga a kieg a szokásos ár feléért fog megjelenni, valamint egyidejűleg kiadnak egy gold verziót (alap + kieg), ami a szokásos új játék ár alatt marad majd. Örültem nagyon, és tárcsáztam is a CD Galaxist, hogy van-é náluk a fenti programból. Volt nekik: kemény 8K-ért a kieg, 12K-ért a gold. Na akkor megfogadtam, hogy a büdös életbe' soha nem veszek teljes árú játékot: azért vegyem meg, hogy a forgalmazó irreális hasznát gyarapítsam vele?!? Shit.
    Egy híres fejlesztő nyilatkozta egykor: "ha valaha is játszottál valamelyik játékom kalózverziójával, és emiatt lelkiismeret-furdalásod van, küljd a számlámra egy dollárt, és felejtsd el a lelkifurdalást!"
    Még két tényező, ami egyáltalán nem segíti a "helyes" döntést (az eredetiben történő megvételt): egyrészt régebben 1-1 játékkal el lehetett lenni hetekig (pl. a Disciples 2 alapjáték 4 kampánya összesen 28 pályát jelentett, azzal közel 1 hónapig játszottam; a Commandos, Desperados, vagy éppen a Baldur's Gate vagy a Freelancer sem tartozott a 2 perces csodák közé), addig manapság a szaksajtóban rendre 10 óra alatti (sic!) játékidőkről írnak (ez nagyon gáz, még a mozis hasonlattal élve is - picit más műfaj). Másrészt meg nagyon könnyen el lehet jutni arra az álláspontra, hogy ha bárki "megtér" is (azaz mostantól mindent megvesz eredetiben, két példányban), annak baromi kevés jelentősége lesz az iparág egészére nézvést (hiszen attól még Pistike meg Ferike meg Janika stb. ugyanúgy warezolni fog, és hosszú távon tényleg leépül(het) a PC-s játékipar), annál nagyobb jelentősége lesz a saját pénztárcája szemszögéből... Egy ilyen váltás nem olyan, mint amikor valami híresség nyilatkozza a TV-ben, hogy most már tényleg szelektíven gyűjti a szemetet (vagy akármi), és a riport hatására _feltételezhető_, hogy a példáját többen (remélhetőleg sokan) követik majd.

    Zárszóként szeretném hngsúlyozni a hozzászólás elején is olvasható álláspontomat (még ha a fenti fejtegetések nem is támasztják alá): úgy gondolom, hogy amennyiben tényleg nem engedheted meg magadnak, hogy minden gamét teljes áron, legalább ami tetszett, azt vedd meg utólag. Én is így teszem...:)

    Ui.: vannak nagyon jó vételek, amit vétek nem kihasználni. Pl. a Civilization III gold (alap + 2 kieg) az MM-ben mindössze 1K (ami szinte ingyen van), ha még kapható...

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz Jhonny06 #51 üzenetére

    Hát, próbáld egy picit a másik fél (fejlesztő) oldaláról nézni a dolgot.
    Sztem te sem örülnél neki, hogy a hónapokig feljesztett cuccoddal sokan játszanak olyanok, akik 10 fillért nem hajlandóak annak juttatni, aki létrehozta azt.

    Pl. én megvettem eredetiben a NOLF 1-2-t, amivel jó eséllyel soha nem fogok játszani, de akkora élményt nyújtottak, olyan jól szórakoztam velük, hogy ezzel a gesztussal próbáltam tisztelegni a fejlesztők előtt... :U

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    Sok hasznos és kevésbé hasznos hozzászólás született. Ahogy az lenni szokott, a két szélsőség véleménye a leghangosabb. Egy pár dolgot szeretnék hozzáfűzni az eddigiekhez.
    1. Valaki végtelenül leegyszerűsítette a kérdést: szerinte vannak a "mindentmegvevők" és a "mindentletöltők". Ez korántsem így van. Ahogy az előző hozzászólásomban említettem: van, amit megveszek, van amit nem (és szerintem rajtam kívül sokan vannak így).
    2. Az is elhangzott, hogy ha valaki valamit letölt, az mindenképpen jogellenes, mivel csak torrentről lehet letölteni, és ott fel is kell tölteni. Baromi nagy csúsztatás: egyrészt vannak egyéb lehetőségek (elég csak a két legelterjedtebb alternatívát, az ftp-t és az SMSWeb-et említeni), másrészt technikailag megoldható a feltöltés 0 kB-ra történő korlátozása is.
    3. Nem utolsó szempont a jogtiszta verziók ellen az sem, hogy sokszor (ad absurdum) kényelmetlenebb az eredetit használni, mint a letöltöttet (Cerebellum is írt már erről). Anno az Imperium Galactica volt az a progi, amit megvettem eredetiben, a kollégák a kalózverzióval játszottak. Nekem cserélgetnem kellett a CD-ket fajváltáskor, nekik nem. Az sem semmi, hogy pl. a Civ3 (meg szinte minden más) csak az eredeti CD meghajtóba helyezésekor fut (este hálás, amikor felpörgeti a meghajtót, mint állat). Más téma: filmek. Egy normális torrent oldal felhasználóbarátabb, mint az online (vagy offline), jogtiszta alternatívák bármelyike. Egyből látom pl. az IMDB-n kapott pontszámot, stb. Amíg ez nem változik, miért lenne előrelépés a warez visszaszorulásában?
    4. Azt is figyelembe kellene venni a nagy-nagy megkövezéseknél, hogy a warezoró társadalom egész iparágakat tart el (hardvergyártók, internet-szolgáltatók), amire senki sem kényszeríti őket (azaz ha pölö feltalálják a feltörhetetlen másolásvédelmet, valszeg lemondom a picsába a 8 MBit-es netet (minek?!?), és soha nem veszek újabb vga-t).
    5. A kalózverziók letöltése a szerzői és szomszédos jogos megsértése, nem lopás. Más kategória. Persze vannak, akik szerint a warezolás lopás - szerintem pl. az MS azon húzása, hogy az XP-ben "eldugta" az optikai meghajtók autorun opciójának állítását (a Win98-ban megszokott, tök logikus helyről), szubjektíve gyilkossági kísérletet követett el ellenem (majdnem agyvérzést kaptam elsőre) - csakhát ez senkit nem érdekel... :U
    6. Kb. százszor átrágtuk magunkat ezen a témán, nagyjából ugyanazzal a végeredménnyel. Tényleg kell százegyedszer is?

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz Morden24 #360 üzenetére

    Nézőpont kérdése. A lényeg a mit, mennyiért kérdése. Közvetve mindenképpen fizetünk az illegális tartalomért: a gyorsabb net drágább előfizetési díjával, az üres DVD árával (egyik ismerősöm még címkéket is nyomtat a lemezeire; ő a festékpatronnal, papírral is fizet), esetenként a magasabb áramszámlával stb.
    Egyébiránt van (volt) ingyenes ftp is.

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz Morden24 #359 üzenetére

    "Attól, hogy vettem egy kurvadrága hűtőt, a zöldségesnek még nem kötelessége feltölteni nekem."

    10 pont... :C :R

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz Morden24 #367 üzenetére

    Persze, de van egy réteg (általános iskolások, géphez kevéssé fogékonyak) akik potenciális célközönséget jelentenek. Szeretnének játszani a legújabb gamékkal, a vas úgy-ahogy rendben van, de se pénz, se hajlandóság megvenni eredetiben.
    Alternatívák:
    a/ megveszi a piacon az árustól: 1-2K,
    b/ letölti sms-weben: 500,
    c/ letölti ftp-n: 2-3K/hó,
    d/ letölti torrenten ingyér.
    Vannak, akiknek egy daemon-tools használata is meghaladja a képességeit (nem is beszélve a crack file megfelelő helyre történő másolásáról): ők kénytelenek az "a" pontot választani. A többiek igény, lehetőség és hajlandóság függvényében választanak a többi pont közül. Ezen emberkéknek tökmindegy, hogy kinek fizetnek (elvi kérdések fel sem merülnek): a lényeg az ár (ami meg nyilván a töredéke a bolti árnak).
    Amúgy a sógorom 9 éves, féldegenerált kölykétől tudom mindezt (illetve nem mindent, de a lámább részt igen).

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz TazLeacher #374 üzenetére

    Ba-rom-ság.
    Nem szerintem, hanem a Btk szerint nem lopás.
    Ha ellopok egy autót, akkor az veszteség: a tulaj nem tudja továbbadni, sem tovább használni. A szoftvert tetszőleges példányban sokszorosíthatják, ergo nincs (egyenes) összefüggés a jogosulatlan szoftverhasználat, és az értékesíthetőség között.
    Max. elmaradt haszonról lehet beszélni, az meg nehéz ügy (ki tudja, hogy mennyi pénzt lenne hajlandó áldozni Pistike a feltörhetetlen játékért (mint ideális állapot)? Illetve a kisdiák a többmillió forint értékű szoftverrel címú történet esetén nyilvánvalóan nem lehet teljes mértékben elmaradt haszonról beszélni ("csak" illegális használatról).
    A kocsi "kölcsönvétele" sem túl jó példa: ilyen esetben nyilvánvalóan amortizálódik az autód (ami nem mondható el a szoftverről).
    A párhuzamok max. a szoftvert feltörő, illetve nagyban terjesztő rétegre húzhatók rá.

    Szerk.: ha már példálózunk. Adott egy mozielőadás. 100 fős nézőtér, 90 eladott jegy. Pistike szeretné megnézni az előadást, de nincs pénze (vagy nem akaja jegyre költeni). Az első verzióban belóg a nézőtérre, és megnézi a filmet. A második verzióban ellop egy jegyet a pénztárból, és azzal megy be. Mi a különbség? A második verzióban pénztárhiány keletkezik, amiért megbasszák a pénztárost (minden más ugyanaz). Az első verzióban érte kár a mozit? Sztem nem: a filmet mindenképpen levetítik, az állandó költségek nem változnak attól, hogy Pistike is ott ül a nézőtéren (illetve csak nem szignifikáns mértékben: pl. lehet hogy a légkondi picit többet megy, stb.). Elmaradt haszon? Igen. Illetve talán: mert ha Pistike (miután azt látja, hogy nem bír belógni), inkább sarkon fordul, és a pénzéből fagyit vesz, akkor még az sem...
    Ennyi a különbség a lopás és a warez között...

    [ Szerkesztve ]

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

  • Egon

    nagyúr

    válasz Morden24 #382 üzenetére

    "Ellenben van összefüggés bevételkiesésben"

    Nincs _egyenes_ összefüggés (nem véletlenül van ott az a zárójeles szó). Ha legyártok 10 db széket, és ebből 2 lopás áldozata lesz, ha megfeszülök se tudok 10 széket eladni - ellentétben a warez esetén. Nyilván egy része a népnek megvenné, ha nem lehetne letölteni - de messze nem annyian, és annyit, mint amennyit letöltenek.

    A többihez: nem ragozom, és nem magyarázom félre. A warezolás nem lopás, ezt csak az elvakultak nem látják be, pusztán erre akartam kilukadni (ettől még elítélendő).
    Ha már példa: én úgy maradok az arany középútnál, mintha a metrón a megtett távolságtól függetlenül mindig csak szakaszjeggyel közlekednék.
    A témát részemről lezártam.

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Aktív témák