Új hozzászólás Aktív témák

  • MiZY

    tag

    válasz moonman #49 üzenetére

    Lehetnek is beszarva! :D Nem tudom mennyire olvastad el a forumban az elozo hozzaszolasokat, de igazabol nem erdekel, hogy nyilt lesz, vagy marad zart a forraskodja. A gyerekes beszolasrol pedig vitatkozhatnank. A nyakam ramernem tenni, hogy a forras megnyitasa utani 1-2 heten belul megerkezne az elso javitas, amit nem MS csinalt. Valamiert csak erolkodik a bongeszo fejlesztesevel... Nem tartom valoszinunek, hogy poenbol csinaljak. Es mivel profitorientalt ceg, ezert nem latok en sem raciot abban, hogy valaha is megnyitja a forrast.
    A Windows forrasarol meg annyit, hogy hirtelen rakerestem, es egesz veletlenul csupa torrent oldalt dobott ki. Microsoftos oldal az elso talalati oldalon nincs egy sem! Biztos legalisan van kint. ;]

  • MiZY

    tag

    válasz Loha #50 üzenetére

    Ez igy van! :) Bar en elsosorban nem a biztonsag miatt, hasznalok mast, hanem mert sokkal kenyelmesebb.

  • floatr

    veterán

    válasz Gregorius #33 üzenetére

    "a kikerült forrás semmin nem változtatott. Nem találtak tőle egy darabbal több hibát sem." -- erre próbáltam célozni azzal, h utólag, részben és évekkel később. Volt pár évük rá h mindenre rátaláljanak, meg a részleges forrással kitudja ki mennyire strapálta magát. Nyitott forrás esetén sok mazochista nekiesik önszántából is kódot nyálazni, és ha unit teszteket nem is hajt végre, de célzott blackboxot igen.

    "az FF3 végleges változatában nem a béta fázisban, hanem a kiadás napján került elő kritikus biztonsági probléma." -- sőt olyan is volt, amikor a patch egy másik hibát csinált, és másnap jött a következő patch. Ettől függetlenül a teljesen saját empírikus módszeremmel úgy láttam, hogy az ie jóval nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint a ff. Vess meg. Exploderrel már szívtam be hijack-et, és szimplább malware-eket, a durvábbak tudtommal koppantak a vírusirtón, míg a tüzessel eddig egy exploit jött volna be, de mint később kiderült, azt is ie-re írták, csak az irtón megakadt az is töltéskor.

    "Arra gondolok, hogy nincs hibátlan szoftver, és ha mégis, a statikus kódelemzők rendszerint rengeteg hamis-pozitív eredményt adnak." -- na így már világosabb mire gondoltál. Néha kódreviewnál beleszagolok néhány elemzővel viszonylag nagyobb rendszerekbe, és súlyos vagy közepesen súlyos hibaminták esetében nem emlékszem fals riasztásra, max warning jellegű pontokban volt inkább kukacoskodás a tevékenysége. Persze ez sem a Megoldás, de egy lehetőséggel több, mint a semmi.

    "Különösen egy frissen kiadott termék esetén, amelyiknek még nincs releváns előélete." -- a chrome-ra is elég sokan ráugrottak először -- hype-ból, viszont a firefox nem egy nap alatt tornázta fel magát. Egyébként a 7es előtti időszakban a ms elég sok időt adott a felhasználóknak, hogy összeszámolgassák a hibákat...

    "Apopó, e mentén a logika mentén miért nem használnak jóval többen Operát?" -- jó kérdés, én azt használok. A legtöbb ie felhasználó vszeg lusta/tudatlan, a ff felhasználóknál divat/tudatoskodás játszik, a chrome-nál csak a divatra tudok gondolni, az opera meg valahogy alulmarad

    "központosítottan menedzselhető update mechanizmus kell." -- pff a dolgon nem változtat, hogy a hivatkozott cikkben taglalt "tény" durvanagy csúsztatás, max a trollok etetésére jó

  • floatr

    veterán

    válasz Gregorius #37 üzenetére

    Ezt a .NET/Mono vonalat én sem vágom miért kellett idetolni, de ha megnézed, a projekt sokáig magánban vegzált pár fejlesztő kezében, miután végül a Novell mögé állt, és lezsírozta a dolgot a ms-al, hogy legyen lendülete, és megfelelő jogi háttere is a projektnek. Most nemtom hányan ülnek rajta, jó lenne egy kis összehasonlítás kontra ms .NET fejlesztő brigád, de annyi még az érdekes momentumokból, hogy a .NET tudtommal -- javíts ki ha tévednék -- windows-os hívásokban végződik mélyen alul, így ezt portolni finoman szólva sem egyszerű

  • FTeR

    addikt

    válasz floatr #54 üzenetére

    sztem úgy jött ide, h .net implementálása egyszerűbb dolog és többen (nagyobb költségvetéssl?) dolgoznak rajta az ms támogatásával, mégis nagyon le vannak maradva.
    utalva arra, h wine-nak esélye sincs.

  • floatr

    veterán

    válasz FTeR #55 üzenetére

    "mégis nagyon le vannak maradva." -- mint említettem nem tudható -- legalábbis én nemtom -- h milyen erőforrásokat fektet bele a Novell, a ms láthatóan nagyon ráfeküdt a dologra. Valamint a core alatti résszel valamit kezdeniük kell, ami pont a wine-on látható hogy nem kis meló. Ezek fényében az a csoda h egyáltalán eddig eljutottak

    "utalva arra, h wine-nak esélye sincs." -- esküszöm nem vágom, de majdcsak elmondod egyszer h mit értesz ez alatt.

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz floatr #56 üzenetére

    Szerintem a .net vonalon továbbmozdulva arra gondolt, hogy ha a nyílt .netet nem tudják átportolni, akkor a visszafejtésen alapuló wine sose lesz 100%-osan kompatibilis a Win-el. Amiben persze igaza van, de szerintem ettől függetlenül nagyon is elől jár a wine és nagyon jól használható.

    Amúgy az a mondat, amitől előjött az egész .netes kérdéskör, ami ugyebár az volt, hogy "MS attol fel, ha megnyitja a bongeszoje forrasat, akkor lesznek olyanok, akik jobbat csinalnak, mint ok!", az elég megmosolygtató. Nagyon meglepne ha bármelyik böngészőfejlesztő cég ugrana az IE forrására, hogy majd abból lopjon ötleteket :)

  • Gregorius

    őstag

    válasz floatr #53 üzenetére

    a kikerült forrás semmin nem változtatott. Nem találtak tőle egy darabbal több hibát sem." -- erre próbáltam célozni azzal, h utólag, részben és évekkel később. Volt pár évük rá h mindenre rátaláljanak, meg a részleges forrással kitudja ki mennyire strapálta magát. Nyitott forrás esetén sok mazochista nekiesik önszántából is kódot nyálazni, és ha unit teszteket nem is hajt végre, de célzott blackboxot igen.
    Ha a részleges forrással ki tudja ki mennyire strapálta volna magát, akkor a teljes forrással ez miért lenne máshogy? Félreértés ne essék: részleges forrás esetünkben azt jelenti, hogy nem az egész Windows, hanem csak bizonyos komponensek forrása (de azok teljes forrása) került nyilvánosságra, tehát nem arról van szó, hogy nem tud vele mit kezdeni.

    [OFF]Ezt a .NET/Mono vonalat én sem vágom miért kellett idetolni, de ha megnézed, a projekt sokáig magánban vegzált pár fejlesztő kezében, miután végül a Novell mögé állt, és lezsírozta a dolgot a ms-al, hogy legyen lendülete, és megfelelő jogi háttere is a projektnek.
    A Mono-t a Ximian indította el még 2001-ben, amikor az első .NET csomag még nem is volt RTM, a Novell 2003-ban nyelte le a Ximiant, valahol a .NET 1.1 megjelenése környékén. Mindent összevetve olyan 1-1,5 év lemaradásban vannak MS-től. Bizonyos területeken már beérték, bizonyos területeken (pl. WPF, WCF) viszont még ennél is jóval nagyobb az elmaradás. Amit a Novell lezsírozott, az a jogi háttér. A technikai egyeztetés, specifikációk pontosítása, stb már jóval azelőtt működött.

    annyi még az érdekes momentumokból, hogy a .NET tudtommal -- javíts ki ha tévednék -- windows-os hívásokban végződik mélyen alul, így ezt portolni finoman szólva sem egyszerű
    Azt, hogy bizonyos részeket nehéz portolni, nem tagadom. A WinForms például elég nagyon alapoz az MS rendszerhívásokra. Mégis nagyjából készen van a Monoban. Ellentétben pl. a WCF-fel, aminek a legalján nagyjából csak a socket kezelés, tanúsítványkezelés, ssl, stb van rendszerhívásként, ami az oprendszerek 99%-ában ugyanazon logika mentén működik. Vagy ennyi év után még minding nincs compacting GC a monoban, ami kizárólag a memórián operál. Továbbá nem elhanyagolandó tény, hogy nem újrafeltalálni kell a kereket, hanem egy meglévő rendszert portolni. A mellékágakat, obsolete komponenseket egyszerűen kihagyják.[/OFF]

    Miért nem megy az OFF ha több bekezdést fog össze?

    [ Szerkesztve ]

  • moonman

    titán

    válasz MiZY #51 üzenetére

    az, hogy te nem férsz hozzá, és a legépkézlábabb ötleted is a torrent, nem jelenti, hogy nem hozzáférhető. én is kérhetnék, csak nem tudok vele mit kezdeni.

  • floatr

    veterán

    válasz Gregorius #58 üzenetére

    [OFF]Így valószínű a fejlesztői erőforrás-probléma

    Szerk.: gyá, télleg, sikerült behatárolnod az offolós bugot :DDD
    [/OFF]

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz Cathfaern #57 üzenetére

    már feltűnt, h linuxosok általában furn értelmezik a sikert. az, h a wine-nak 15 év alatt sikerült eljutni az 1.0 egy olyan állapotába, ahol párezer megadott app és még párezer hekkelt megoldás (értsd, usernek nagoyn utána kell járani, h mi kell hozzá és komolyan a rendszerbe kell nyúlnia) képes futni, részemről nem azt jelzi, h egy projekt jól halad és szinkronban van azzal, amit másol.

    azért annyira nem lenne meglepő, mivel ie rakat olyan fícsört (pl group policy) tartalmaz, ami egyik másik böngésző sem támogat és nagyban akadályozza a vállalati terjedést.

  • FTeR

    addikt

    válasz Gregorius #58 üzenetére

    OFF: a rios fejlesztői arra hivatkoznak, h a szabvány csak egy sor offolását írja elő.
    tehát minden sortörést külön off-ba kell rakni. korábban ez nem ígyvolt.

    egyébként tipikus példája annak, amikor értelmetlenül követnek egy ajánlást.

  • floatr

    veterán

    válasz Cathfaern #57 üzenetére

    "akkor a visszafejtésen alapuló wine sose lesz 100%-osan kompatibilis a Win-el" -- az a gyanúm a wine-al kapcsolatban, hogy ott egy kicsit valahogy jobb a motiváció, tán többen is rámozdultak. Egyébként tudtommal nem a teljes kompatibilitás az elsődleges cél, inkább alkalmazásokat próbálnak "átsegíteni", vagy api-részeket, aminek a következménye a bővülő lefedettség.

    "Nagyon meglepne ha bármelyik böngészőfejlesztő cég ugrana az IE forrására, hogy majd abból lopjon ötleteket" -- :D

  • MiZY

    tag

    válasz Cathfaern #57 üzenetére

    En speciel nem bongeszot fejleszto cegre gondoltam, es egy szoval sem utaltam arra, hogy valaki IE forrasabol akarna otletet meriteni. Hibajavitas szintjen gondolkodj... Par lelkes programozo csodakra kepes. x)

    [ Szerkesztve ]

  • MiZY

    tag

    válasz floatr #63 üzenetére

    Attol fuggetlenul, hogy nem teljes a kompatibilitas (es lassuk be, hogy nem is lehet az), vannak alkalmazasok - szep szammal - amik szepen futnak. En mondjuk csak egesz kiveteles esetben elek ezzel a lehetoseggel, ha jatszani tamad kedvem, de mindenkeppen becsulendo, hogy van olyan csapat, aki szivugyenek tekinti ezt a teruletet. (Nem feltetlen jatekok temakorere gondolok.)
    Szal hajra! :C

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz FTeR #61 üzenetére

    Ha a 100%-os Win kompatibilitáshoz viszonyítjuk, akkor igazad van, szarul áll. Ha úgy nézem, hogy elég sok ismert program és játék elfut vele linux alatt is (3D már akkor is volt wine alatt, amikor virtualizációs szoftverek még csak álmodni se mertek 3D-ről), akkor viszont mondhatjuk, hogy jól áll.

    Szerintem azok a feature-ok pont olyanok, amit nem lehet "copy-paste-el" implementálni, az elv meg jelenleg is ismert, szóval azt nem kell lopni. De ebben lehet tévedek.

    [OFF] tagek:
    Jelenleg ha 2 entert nyomsz egymás után, akkor a következő részt új bekezdésbe teszi. A probléma, hogy bekezdésen át nem mehetne a BB kódok, mivel ha túlmehetnének, akkor előjönne az a régi bug, hogy ha nem zárod le a kódot, akkor a fél fórum dőlt vagy vastag betűs lesz. Régen nem nyitott új bekezdést két enter után automatikusan, ezért nem volt ez gond. Ennek a megoldásnak az oka pedig, hogy a hsz-ek, de főleg a logoutos/gamepodos írások átláthatóbbak legyenek.
    Ez áthidalható azzal, hogy minden részt OFF-ba beteszel külön, de megoldható úgy is, hogy az egész köré raksz egy [P']['/P] (azaz Bekezdés) taget

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz Cathfaern #66 üzenetére

    akkora sikerült lemásolni vmit, mikorra az eredeti gyártója már javában egy másik megoldásra áll át. de ahogy gondoljátok.

  • Gregorius

    őstag

    válasz MiZY #64 üzenetére

    Pár lelkes programozónak nincs erőforrása egy komplett quality assurance folyamat végigvitelére a javítás után. Ugyanis egy hotfixben az tart a legtovább. Impact analysissel együtt. Vagy tényleg úgy gondolod, hogy pár lelkes programozó több ezer IE-re épülő alkalmazás zavartalan működését legalább részben ellenőrizni tudja?

    Jelenleg ha 2 entert nyomsz egymás után, akkor a következő részt új bekezdésbe teszi. A probléma, hogy bekezdésen át nem mehetne a BB kódok, mivel ha túlmehetnének, akkor előjönne az a régi bug, hogy ha nem zárod le a kódot, akkor a fél fórum dőlt vagy vastag betűs lesz. Régen nem nyitott új bekezdést két enter után automatikusan, ezért nem volt ez gond. Ennek a megoldásnak az oka pedig, hogy a hsz-ek, de főleg a logoutos/gamepodos írások átláthatóbbak legyenek.
    Ez áthidalható azzal, hogy minden részt OFF-ba beteszel külön

    Nem vehető rá a fórummotor, hogy ez utóbbit helyettem megcsinálja?

    [ Szerkesztve ]

  • MiZY

    tag

    válasz Gregorius #68 üzenetére

    Tobb ezer IEre epulo alkalmazas? Pontosan mire gondolsz? Webes alkalmazasok?

  • Gregorius

    őstag

    válasz MiZY #69 üzenetére

    Elsősorban. külső-belső céges rendszerek. Továbbá az alkalmazások igen nagy részének még a súgóját is az IE motor rendereli. Persze ezeket nem fogják egyenként végigtesztelni, hanem félig-meddig általános, automatizált tesztsorozatot futtatnak végig az eredményen, de pár lelkes programozónak ugyanúgy nincs erőforrása ennek a tesztcsomagnak a felépítésére és karbantartására.

  • MiZY

    tag

    válasz Gregorius #70 üzenetére

    Igy mar ertheto mire gondoltal, de ezt olvasva felmerult bennem a kovetkezo kerdes:

    Nem gondolod, hogy a bongeszoket kiszolgalo motorok (szandekosan nem IE motort irtam) hasznalhatosag szempontjabol erosen korlatoltak?

    Gondolok itt arra, hogy tul sokfele megoldasra nem lehet hasznalni, azon kivul amire kitalaltak. Pl. egy sugo megvalositasa (Delphiben) IE motorral, nem nagy kaland, es viszonylag a legalapabb HTML kodokkal megvalosithato.
    Masik reszrol meg sajat allitasom cafolom meg azzal, hogy par lelkes programozo nyilvan nem fogja megvaltani a vilagot, es nem fog megfelelo mennyisegu, minden reszletre kiterjedo adatsort osszeallitani, mivel az lehetetlen. De a par lelkes programozo nem is problemakat, hibakat keres, hanem azokat javit ki (pl. egy megfeleloen dokumentalt hibajelenseget). Szerintem van a ketto kozott kulonbseg. A problemat az emberek nagyon kis hanyada keresi csak. Gondolom az sem veletlen, hogy a legtobb programbol alpha, illetve beta verziok is megjelennek, amik jelzik a felhasznalok fele, hogy mar hasznalhato, de meg lehetnek benne kisebb-nagyobb hibak, amiket jelezhetnek a fejlesztok fele, ezzel is segitve a munkajukat.

  • Gregorius

    őstag

    válasz MiZY #71 üzenetére

    Nem gondolod, hogy a bongeszoket kiszolgalo motorok (szandekosan nem IE motort irtam) hasznalhatosag szempontjabol erosen korlatoltak?
    Nem gondolom. Azok végzik a munka nagyobbik részét. És van, aki egy egész böngészőt épít ezen motorokra (pl. Maxthon).

    De a par lelkes programozo nem is problemakat, hibakat keres, hanem azokat javit ki (pl. egy megfeleloen dokumentalt hibajelenseget). Szerintem van a ketto kozott kulonbseg.
    Nem választható szét a kettő. Egy hibajavításhoz minimum hozzátartozik, hogy végigköveted, hogy azzal, hogy azt a hibát kijavítod, hány másik helyen rontottad el az alkalmazást. A sajátodat. Aztán jöhet, hogy másét mennyire rontottad el. Az egész hibajavítási folyamatnak a legtriviálisabb, legrövidebb része az, hogy két extra sor kódot beleírsz a programba, ami orvosolja a hibát.

  • MiZY

    tag

    válasz Gregorius #72 üzenetére

    Nem gondolom. Azok végzik a munka nagyobbik részét. És van, aki egy egész böngészőt épít ezen motorokra (pl. Maxthon).

    Az altalad emlitett bongeszo IE motorra epul. Nem tartom tulsagosan valoszinunek, hogy MS talcan odaadta nekik a forrast. (De meg az is meglehet.) Onnantol meg, hogy includeoljak, nem tudnak vele tobbet csinalni, mint en vagy te, aki esetleg konyit valamicsket a programozashoz. En is irhatok IE alapokra egy Akarmilyen fantazianevvel ellatott bongeszot, tabositva, konyvjelzokkel, es tovabbi funkciokkal, nem fogom megkapni a bongeszo forrasat.
    Szoval akkor mi masra is lehet meg hasznalni egy bongeszot? Nem voltal eleg meggyozo a tobb ezer alkalmazas emlitesekor...

    A masik reszhez is szolnek par szot. En hibam, hogy lelkes programozot irtam, es ezert bocs megegyszer. A lelkes programozo en vagyok, viszonylag korlatolt keretek kozott irkalok programokat. Konkretan azokra gondoltam, akik kicsit elhivatottabbak, mint en, es a programozas szigorlaton nem sugobol irtak programot, hanem fejbol, meg akik napi kapcsolatban allnak a programozassal. Esetleg ez a munkajuk. (Szerencsetlen villanyszerelo munka utan feltehetoleg mibol probal profitalni, ha mashoz nem ert?) Nem mondom, hogy sok ilyen van, de nyilvan nem a semmibol van az open source-sokszinuseg! Es tekintsunk el a nagy multik/cegek projektjeitol.

    Elore is bocs, de sok kozos vonasod van Stinggel. Persze ez masra is elmondhato.

  • Gregorius

    őstag

    válasz MiZY #73 üzenetére

    Az altalad emlitett bongeszo IE motorra epul. Nem tartom tulsagosan valoszinunek, hogy MS talcan odaadta nekik a forrast. En is irhatok IE alapokra egy Akarmilyen fantazianevvel ellatott bongeszot, tabositva, konyvjelzokkel, es tovabbi funkciokkal, nem fogom megkapni a bongeszo forrasat.
    Ki beszélt itt forrásról? Komponensként felhasználták, mint annyian mások.

    Onnantol meg, hogy includeoljak, nem tudnak vele tobbet csinalni, mint en vagy te, aki esetleg konyit valamicsket a programozashoz
    Szoval akkor mi masra is lehet meg hasznalni egy bongeszot? Nem voltal eleg meggyozo a tobb ezer alkalmazas emlitesekor...
    A tabbed browsing kialakításától a kontext menükön túl a feed olvasásig és a különféle biztonsági beállításokig igen nagyon sok dolgot lehet egy ilyen motorban testreszabni, akár forráskód nélkül is. Mint ahogy azt te is írtad. De az, hogy írunk egy böngészőt a böngészőmotor köré, az csak a hegy csúcsa. Olyan vastagkliens alkalmazások is vannak, amik pl. IE motort használnak a saját jelentéseik renderelésére, a tradícionális asp.net-es megoldásokról nem is beszélve.
    Szerinted a világon nincs több ezer különböző böngészőben futó webalkalmazás? Figyelembe véve, hogy én személy szerint fejlesztőként hánnyal kerültem közeli kapcsolatba (a megrendelő kifejezetten úgy kéri, hogy egy sima böngészővel bárhonnan használható legyen az eredmény) és figyelembe véve, hogy rajtam kívül még hány fejlesztő van ezen a világon, akikhez közöm nincs a több ezer egy durva alsó becslés.

    Konkretan azokra gondoltam, akik kicsit elhivatottabbak, mint en, es a programozas szigorlaton nem sugobol irtak programot, hanem fejbol, meg akik napi kapcsolatban allnak a programozassal.
    A tesztelés és a QA továbbra sem programozói feladat. Az egy teljesen más szakterület.

    P.S. Sting az én ízlésemnek időnként túlságosan radikális.

Új hozzászólás Aktív témák