Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • slartibart

    csendes tag

    válasz dabadab #385 üzenetére

    Azért volt elengedhetetlen, mert szükség volt egy közös platformra, mivel a számítástechnika igen gyorsan terjedt, igen gyorsan fejlődött. Hogy csak egy példát mondajk, az oktatás és a megfelelő emberek képzése ezen a kissé monolitikus platformon sem tudja követni az igényeket, hát még ha heterogén lenne az operációs rendszerek és a processzorok piaca is, és minden fontos programból kapásból 3-4, vagy több verziót kellene készíteni.

    Úgy vélem, hogy mivel ezt előre nem lehetett szablyozni, ezért de facto alakultak ki a viszonyok, amik ezt az egységes platformot megteremtették, és kicsit lelassul a fejlődése ennek a területnek, és akkor jöhet a következő lépés. A következő lépés pedig az lesz, hogy egyre több helyen államilag, testületileg tendált szabályok és szabványok fognak egyre inkább dominálni.

    Említhetném a holland példát, ahol most meghirdették a nyílt szabványok, nyitott forráskódú rendszerek preferenciáját, és még csak nem is az a fontos ebben, hogy a programok nyitott forráskódúak lesznek, hanem pl. szabványos dokumentumformátumot fognak használni, az ODF-et, ami szerintem a legfontosabb lépés. Tehát úgy vélem, hogy a hegemóniának ki kellett alakulnia, iparilag ment végre a egyenplaftom, ha úgy tetszik "platformszabvány" kialakulása, mert a piacnak igénye volt erre, és most egy másik irányba kell, illetve kellene továbbfejlődni, első körben a dokumentumformátumok szabványosítása és nyitása felé.

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz dabadab #385 üzenetére

    Elengedhetetlen volt, abban az értelemben, mint a Sony a konzol piacon: mindkét cég ugyanazt tette: kihozott egy olyan terméket, aminél technikailag messze jobb megoldások léteztek, azonban a használókat és a fejlesztőket jobban kiszolgálta, mint azok. Emellé hatalmas mértékű marketinget árat rakott mögé. Eredmény: széleskörűen elterjesztette az adott technológiát, mindenki számára hozzáférhetővé tette, azonban ezzel tönkrevágott pár igéretes céget / fejlesztést, s behozott olyan dolgokat, amiket jobb lett volna kihagyni.
    Engem ez inkább konzolok terén érintette a Sonyval kapcsolatban, s akkor én se örültem neki, de utólag elnézve egyértelmű, hogy ez szükséges és előnyös lépés volt.

Új hozzászólás Aktív témák