Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz frescho #141 üzenetére

    a peltierek teljesítménye egyrészt ismert (lásd adatlapok), másrészt a fentebb linkelt kísérlet során gyakorlatban is igazolt.

    és igen, a mosógép kapcsán erről van szó. nyáron napkollektor + napelem, télen konzerv nap (pár éves keményfa) + tömegkályha + teg.

    én nem vagyok visszatáplálás-párti, az itthoni rendszert egy 25a ipari kapcsoló választja le fizikailag a hálózatról. húsvét óta 3x kellett rákapcsolni a notebook-tápot, mert lemerült az akksi. ahogy írtam az akksi + dc nem feltétlen drágább, mint a visszatáp + inverter. csak így van egy egy hetes szünetmentes tápom, úgy meg ugyanúgy beficcen az áramszünet, ha leszakad a vezeték vagy akármi.

    az előző kamatos számításom eleve nem jó, mert nem számoltam bele, hogy megmarad a tőke. ettől függetlenül az igazság a 10 év múlva érvényes energiaáraknál derül csak ki. én anno találtam egy grafikont az elektronok áráról 2000-2011 évekre, úgyhogy csak mosolygok magamban. sajnos azóta se leltem meg újra.

    az megint egy más kérdés, hogy manapság minden befektetés kockázattal jár, én nem tudnék olyat mondani, amibe nyugodt szívvel raknám a pénzem.

    és mindezektől függetlenül: egy (annyira) nem szennyező technológia nyilván drágább, mint egy szennyező. nem a napelem a drága, hanem most nem fizetjük ki a fosszilis + atom szennyezését (co2 + pár vicces izotóp + a rendszer előállítása, fenntartása).

    a napelem ára csupán az igazság.az mondhatni maga a csoda, hogyha versenyre képes a fosszilissel, ez nyilván vagy a jelenlegi rendszer elavultságára, vagy a brutális extraprofitra utal, amit lehúznak rólunk.

Új hozzászólás Aktív témák