Új hozzászólás Aktív témák

  • strogov

    senior tag

    válasz adamssss #25 üzenetére

    "ha mondjuk itthon kapna mindenki 200 000Ft-ot úgy, hogy nem kell érte semmit csinálni"

    Kényszer foglalkoztatással jelenleg pont ez a közmunka program. Megnézheted hányan "szabadultak" eddig ebből :( Semmivel sem csökkenti a depressziót, vagy az alkoholizmust ha fölösleges munkát csináltatsz valakivel. Sőt, az értelmetlenség, kilátástalanság miatt méginkább kiég.
    Aki egész nap dolgozik, estére teljesen kimerült, az nagyon nehezen keres majd olyan munkát ami ebből az állapotból kirángatná, mert fizikailag képtelen lesz rá. Nem tud elmenni interjúra mert napközben dolgozik. Nem tud felkészülni, mert estére hulla fáradt. Mindeközben a közmunka tartónak érdeke, hogy legyen aki neki olcsó munkát csinál, úgyhogy még akadályozza is a kilépést. Egy olyan spirál ami depresszióban, és nyomorban tart.

    Ha netalán létezne alapjövedelem akkor annak a "munkától" mentesnek kellene lennie ... de nem lesz ilyen soha. Eleve ha valamilyen alapjövedelmet bevezetnek, akkor annak fedeznie kellene a mindennapi életet, és még valamennyi "növekményt". Ha ez a feltétel nem teljesül maradéktalanul akkor az deklarálja, hogy aki erre hagyatkozik az bűnelkövető lesz, mivel kénytelen "kipótolni", hogy életben maradjon. Ez gazdasági képtelenség. A gazdaságot a túlfogyasztás mozgatja. Ha meghatározzuk mire adjuk az alapjövedelmet akkor stagnálás lesz ami magaalá temeti az egészet.
    Ráadásul az életcél egészen más mindenkinek. Az alapjövedelmet filozófusok, szociológusok promótálják akiknek az eszközigénye az étel, és a fedél. De nem mindenki szereti a magas filozófiát. Én szeretek programozni (sokmindent), mikrokontrollerekkel foglalkozni, de most 3d nyomtatok, és festek is. De ha valaki pl. downhill-t szereti akkor 1db (nem életveszélyes) gép többe van mint az összes eszközöm az összes hobbimhoz. De van aki pl. pilóta szeretne lenni. Lesz mindenkinek repülő aki azt akar? Vagy akkor mindenki filozófus, szociológus lesz? Esetleg focista, mert itt arra van a legnagyobb szükség?

Új hozzászólás Aktív témák