Új hozzászólás Aktív témák

  • Spec

    őstag

    Több helyen is olvastam egy elégé urban legend szagú felvetést, miszerint lehetséges a core i5 processzorokban a hyperthreadinget bekapcsolni.
    Az a lényeg, hogy elviekben az Intel ugyanazt a lapkát, és gyártástechnológiát használja mindegyik procihoz, és gyakorlatilag csak i7-eket gyárt. Amik nem sikerülnek olyan jól (hibás cache, hibás mag, alacsonyabb órajelet bír, stb.), azokat árulják i5-ként, és i3-ként.
    Az i5 az végülis i7, csak kevesebb benne az L3 cache, és disabled benne a HT funkció. Azt olvastam, hogy a hibás hardver elemeket lézerrel kisütik a lapkáról, pl. a hibás cache-t is kiégetik. De a HT nem hardveres feature, ezért van ez az elmélet, hogy szoftveresen a microkódban van csak deaktiválva, amit elvileg vissza lehet kapcsolni.
    Ez alapján lenne egy i5 procija az embernek 4 maggal, 8 szállal, csak kevesebb cachel, mint egy i7, de azért a + 4 szál, biztos jelentene többlet teljesítményt még így is.
    Találtam egy YouTube videót, ahol egy fickó, egy i5 3570k procinak kapcsolta be a HT képességét egy Asrock lap UEFI beállításaiban. Nem világos, hogy ez alap funkció, vagy csak valami hackelt UEFI, mindenesetre, nem semmi mutatvány.
    Meg is zavarta vele a CPU-Z-t rendesen. Nem tudta eldönteni, hogy i5, vagy i7 proci van a gépben, mert a paraméterek alapján i5-nek látta, de a 4 mag, 8 szállal nem tudott mit kezdeni :)
    https://www.youtube.com/watch?v=cQOACBuf5_s
    Szerintetek lehetséges ilyen? Mármint bekapcsolni egy i5 prociban a HT-et. Azért nem lenne egy rossz dolog...

    "They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

Új hozzászólás Aktív témák