Új hozzászólás Aktív témák

  • hallador

    addikt

    válasz hdanesz #241015 üzenetére

    Szia
    Ez annyit, hogy fém alkatrészek vannak az órában. Nem tartalmaz műanyag alkatrészeket. Az az az óra főleg edzett acél rúgók vannak, és a horgonykerék is acél. Az az a hagyományos óraiparban használt anyagokat tartalmazza.

    Ennek a szerkezet típusnak három alapfajtája van. A C07.1xx tartalmaz műanyag alkatrészeket. Az az az óra mozgó alkatrészei talán a horgonyvilla műanyag. Ugye ennek van előnye is, meg hátránya is. Az előnye, hogy az órák ezen alkatrészei a legérzékenyebbek. A műanyag nem korrodál, nem kell neki olajozás, és olcsó is. Persze az órák nem ezen alkatrészeit szokás műanyagból készíteni, több szerkezet is tartalmaz műanyag alkatrészelet, pl az 5100 vagy a Seiko is alkalmazta sokáig. Sok 40 éve ketyeg.
    Az az szó sincs arról, hogy az egész szerkezet műanyag.
    A C07.1xx azonban ugyan elméletben javítható, na de cserélek, mert senki nem szórakozik vele, a szervizdíj ismeretlen. Illetve márkafüggő.

    A C07.6xx. Ez hagyományos fém alkatrészekből áll. Hátránya ha karbantartják akkor kevés van. Ugyanakkor az acél hátrány amiből ezeknek a szerkezeteknek a mozgó alkatrészei készülnek, olajozás kell neki, tud korrodálni jobban ki van téve a kopásnak, és a súrlódásnak. Cserébe sokkal jobban gyártható, mint a műanyag, vagy a szilicium. Gyakorlatilag a legelterjedtebb anyagok a mechanikus óragyártásban.
    A konkrét szerkezet C07.6xx szervizelhetőségéről a szerviz tud bármit mondani.
    Mivel a járástartalék magas, ebből adódóan a mozgó alkatrészek mérete hossza is nagyobb, az az az óra szerkezet is jobban kophat egy hagyományos, már a 70-es évek vége óta tökéletesített pl 2824-2-es ETA szerkezetnél. Ebből adódóan az C 07 szerkezetek szervizelésre kényesebbek lehetnek, mint a hagyományos 38 - 45 órás járástartalékkal rendelkező szerkezetek. Azokat is el kell vinni 3 - 5 évente szervizeltetni (minden évben ajánlott, de ez nagyon senki nem tartja be), addig ezeknél a szerkezeteknél ez a 3 - 5 év kötelező.
    Hagyományos órások nem annyira nyúlnak hozzá, hogy ennek az alkatrész hiány az oka, vagy a hogy a gyár csak szakszerviznek ad el, hát ezt nem tudom, a javítása ha javítják egyáltalán nem egy Seiko 4R, 6R árban van.

    A C07.8xx pedig felépítésre nagyon hasonló, de szilicium alkatrészeket tartalmaz. Ezek nehezebben előállíthatóak, de nem igényel olajozást, a korrózió nem hat rá, jobban bírja a mozgások által előidézett anyagfáradásokat. Ebből adódóan elméletben sokkal tartósabb, hosszú ideig pontosabb szerkezet állítható elő. Ennek az oka pedig, hogy a szilícium kisebb tömegű, kisebb a hőtágulása, nem mágnesezhető, ebből adódóan a súrlódása is kisebb az acélnál. Egyelőre svájci gyártók használhatják, a licencek miatt.
    A szervizelés költsége, na itt még nagyobb a homály, mint az első kettőnél. Amit azért 3 - 5 évente meg kell ejteni.

    [ Szerkesztve ]

    The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

Új hozzászólás Aktív témák