Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #38383 üzenetére

    Igen ezen bizonyosan működne a dolog. A vicces majd az lesz, hogy az összes végpontot "beszintezték" 40dBmV fölé, aztán majd csodálkoznak, hogy nem megy 8 US csatorna.

    Én egyébként azt tartom valószínűnek, hogy nem lesz 8 US a belátható jövőben, hanem a 16/4-es modemeket fogják dobálni két bonding group között: 32/8 csatorna felosztva 2x16 + 2x4-re. UPC új CMTS-ei ha jól tudom már eleve 32/8-asak.

    Egyébként kicsit elsiklottunk felette, de tavaly novemberben kijött a DOCSIS 3.1 hivatalos végleges speckója ami elég brutális ugrás lesz. A verziószám tévesen azt sugallja, hogy ez csak finomhangolása a DOCSIS3-nak, pedig dehogyis. :)

    AZ új DCOSIS szabvány - végre - szakít a lassan 20 éves alapokkal és a fizikai réteget a nulláról építi újra: SC-QAM helyett OFDM moduláció lesz. És nézzenek oda: hát nem az ADSL-nél kitalált modulációs technikát vezetik be 15 év késéssel? :DDD Hát de. Úgy tűnik az összes modern telekom technológia OFDM modulációt használ (VDSL2, DOCSIS 3.1, LTE, Wi-Fi).

    Néhány érdekesség a DOCSIS 3.1-ből:

    - OFDM moduláció DS irányban, a felső frekvencia határ 1.2GHz
    - OFDMA moduláció US irányban, minimum US követelmény: 2x96MHz
    - magasabb modulcáiós rend: 1024QAM, 2048QAM és 4096QAM (15bites konstelláció, pont mint a DSL-nél)
    - a technológia közép távon 500MHz DS kapacitással számol ami 5Gbit/s-ot jelent
    - a feltöltési sebesség 200MHz-en megközelíti a 2Gbit/s-ot
    - hosszú távon a DOCSIS 3.1 alkalmas az összes jelenlegi TV-s technológia kiváltására, így a teljes 1.2GHz-es spektrum használatával képes a 10Gbit/s-os sebességre (egyetlen hatalmas IP alagút)
    - visszafelé kompatibilis

    Egészen érdekes lesz ez. :)

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák