Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz r3dsnake #54688 üzenetére

    Erre számítottam.

    Nos, kezdjük azzal az alapvetéssel, hogy míg a DSL technológiánál a szűk keresztmetszet (a telefon vonal) dedikált szakasz, addig koaxon (nem coaxon, de olyan sincs hogy optica) az előfizetők osztoznak a rendelkezésre álló kapacitáson.

    Mindkét technológiánál erősen véges a vissza irány (feltöltés), de ennek más az oka. DSL-nél alapvetően a hurok hossz, míg koaxnál az előfizetők száma (vagy másként a szegmens méret) a szűk keresztmetszet.

    Míg DSL-nél a VDSL2 bevezetésével a probléma jelentősen javulni látszik, addig koaxon a szegmens méretek nem csökkennek ilyen ütemben, sőt: az előfizetők számának nagy arányú növekedésével egyre terheltebbé válnak a szegmensek. Ráadásul míg előre (letöltési) irányban sokkal egyszerűbb további kapacitást betenni a rendszerbe, addig ugyanez felfelé irányban csak a szegmens méretek csökkentésével érhető el (drága, munka és időigényes).

    Hogy egyszerű példával szemléltessem: a jelenlegi rendszerben nem okozna különösebb problémát az összes VDSL2 képes végponton 5megabites feltöltést adni, míg ha minden koax előfizető hasonlót kapna, akkor komoly torlódásra lehetne számítani. Lehet, hogy ezek az 1-5megabitek DSL-en kevésnek tűnnek, de ez a kapacitás legalább állandóan a rendelkezésre áll, míg koaxon más a helyzet. Távolról sincs annyi tartalék a rendszerben, mint amilyennek kívülről látszik. A Telekom már elkövette a múltban azt a hibát, hogy túlvállalták magukat uplinkben koaxon, itt többen emlékszünk arra mennyire volt használhatatlan akkoriban a kábelnet mint szolgáltatás, nem sírom vissza.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák