Új hozzászólás Aktív témák

  • Lutum

    friss újonc

    Kedves mindenki! Szeretném én is megosztani tapasztalataimat az új V098 firmware-rel kapcsolatban. 65C745X2, sajnos nem tudom hogy mi volt az alap szoftware amire felment most a napokban az új update, egy a biztos h a novemberi vásárlás óta, egyszer sem volt frissítve (konkrétan még a nethez sem kapcsolódott a TV). Összeségében pozitívan értékelem a változásokat, noha hozzátenném hogy a tvt elsődlegesen konzol videójátékra használom (PS5, XBOX SIRIES S), és alkalomadtán az ismert streaming szolgáltatókon keresztül filmezésre, SD / kábeltévé tartalmat egyáltalán nem fogyasztok, ezért erről az aspektusról nem is fogok tudni nyilatkozni.

    Első körben legyen pár szó a local dimminget érintő változásokról. Végre megkapta a game mód is ezt a funckiót, így mostmár lehetőség van VRR és Dolby Vision game közben is használni, ami iszonyatosan nagy pluszt jelent. Alapjáraton megváltozott a HIGH beállítás erőssége a az előző fw-hez képest, szvsz kontrasztosabb képet kapunk egy minimális detail crush mellett. Ha valakinek ez nem lenne megfelelő, a régi HIGH setting kb az új fw-n MEDIUM/LOW settingel egyezik meg. Videójáték közben iszonyatosan nagyot dob az új local dimming, már-már valóban OLED közeli élményt nyújt.

    A motiont érintő változások már nem ennyire egyértelműen pozitívak. Teljesen kikapcsolt motion enhancements mellett minimális stuttering valóban tapasztalható pl Netflixen, de ez nagyjából orvosolható a judder redduction és motion blur csúszka 1es poziba való állítássával, minimális digital artifectinggel. Mintha a múltban ezek a képmozgást segítő funkciók (jud.red/motion blur) smoothabbak és érzékenyebbek lettek volna (ellenben több digitális zajt / artifactinget is okoztak a képen).

    Ehhez kapcsolódóan még, sajnos picivel több input lag-et tapasztalok a quality módban játszott 30fps-es gamekben( pl Cyberpunk ray tracing). Ellenben 60fps-es performance módban és 40fps VRR quality módban tolt játékok viszont 0 input lag, tökéletesen smooth és a local dimmingnek köszönhetően tökéletes képet nyújt végre. Ha valaki az abszolút legszebb és legkontrasztosabb élményt szeretné elérni játék közben, még tökéletesen élvezhető és alig észrevehető detail crsuh mellett az a következőket próbálja ki game mode-ban:

    60fps performance mód: a dynamic contrast: LOW, local dimming: HIGH, local contrast: HIGH, dynamic tone mapping: PRIORITIZE BRIGHTNESS.
    30fps quality mód: ugyanez csak dynamic contrast OFF, hogy az input lag minimális legyen, a többi beállítás nem okoz plusz késletetést.

    Ami a színeket illeti: dynamic colours off, colour temp -4, colour satturation 60.
    Összességében úgy vélem, hogy azok akik elsődlegesen gamelésre és HD tartalom fogyasztására használják TV-t mindenképpen jól járnak az új frissítéssel. Ha filmnézésnél túl erősnek, túl sok részletett elnyomónak érzed az új local dimming HIGH-t, két katt és visszalehet kapcsolni LOW-ra. Személy szerint jóval elégedettebb vagyok most a TV képével, mint update előtt.

    +1 : maga az op. rendszer jóval fluidabb lett.

Új hozzászólás Aktív témák