Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SaGa59

    őstag

    válasz #41133696 #658 üzenetére

    Válasszuk szét a dolgokat, mert ez több kérdés.
    1: természetesen lehet rezerválni a DIR-600-as ip címét a dhcp-ben, de routernek nem szokás így IP-t adni, azokat kézzel fixre állítjuk mindig. Az elfogadott gyakorlat szerint a rouerek és úgy átlalában a hálózati eszközök vagy a subnet legalsó, vagy a legfelső részén vannak összegyűjtve, és ez a terület ki van zárva a DHCP felügyelete alól. Persze ha neked jó az, hogy valahol a közepén van a másik router és DHCP-s, nem tilos, csak nem megszokott.

    2: A DHCP szerveren, ahol rezerválni tudod az eszközöket, minden DHCP kliensnek meg kell jelennie, akkor is, ha másik router túloldalán vannak, mert a DHCP szervernek nyilván kell tartania, minek melyik címet osztotta és ehhez a MAC az egyetlen megfelelő adat. Viszont a routerek a DHCP Requestet nem engedik át magukon alapértelmezetten soha. Ehhez un DHCP Relay Agent, vagy UDP Helper beállítás kell rájuk. Ebben lehet megmondani, hogy ha érkezik egy DHCP Request (ami egy speciális UDP boradcast az adott subneten belül), melyik címre továbbítsák. Itt kell megadni a DHCP szerver címét. Ezt minden routerben be kell álltíani, ami nem azonos subnetben van a DHCP szerverrel.

    Megj: házi körülmények között jobb ha akárhány wifi routered van, a fő router kivételével mindet switchként használod. Ez esetben nem kell UDP helper. SOHO routerben még nem is láttam lehetőséget arra, hogy UDP helpert beállítsunk. Lehet, hogy van, de nem találtam sehol. Ha minden eszközöd routol is, akkor az elsődleges router LAN címeiből kell egy fix, nem DHCP-s címet beállítani a második WAN portjának, összedugni, a második router LAN oldalát egy másik subnetbe tenni, ezen is meghagyni a DHCP-t a LAN oldalra és nem lesz kavarodás.
    Pl:

    Elsődleges router, LAN oldali címe: 192.168.1.0
    DHCP scope: 192.168.1.100-150
    Másodlagos router WAN portja: 192.168.1.254
    A második WAN portja az első valamelyeik LAN portjába dugva.
    Másodlagos router LAN oldali címe: 192.168.2.1
    Másodlagos DHCP szerver scope: 192.168.2.100-150

    További routerek esetén hasonlóan, csak a WAN oldali címeik attól függenek, melyik előző router a szomszédja. Ha mindegyiknek az elsődleges, akkor az összesnek a 192.168.1.xxx tartományból kell cím, javasolt 254-től "lefelé" osztogatni, fixen, Nem DHCP-vel, hanem az eszközön kézzel beállítva.
    Ha sorban vannak egymás után dugdosva, akkor a harmadik WAN portjának a második LAN oldali ip tartmányából, a negyediknek a harmadikéból, stb...

    Ennél a felállásnál a "belső" eszközök címei és MAC-jei tényleg nem látszanak az elsődleges DHCP-jében, mert nem onnan kapják a címeket, hanem a másodlagostól, harmadlagostól, stb....

    A DHCPről annyit kell még tudni, hogy a bérletnek van lejárati ideje, ami konfigurálható. Úgy kell beállítani, hogy az eszközök két bekapcsolása közötti időnél hosszabb legyen, akkor nem fognak elmászni a címek, mert a DHCP szerver míg le nem jár a bérleti idő, vagy az eszköz maga nem kéri, hogy törölje a bérletet (release), fenntartja annak, aki korábban megkapta. Ami folyamatosan be van kapcsolva, csak hiba esetén kaphat másik címet ebben a felállásban. A bérleti idő néhány perctől több napig nyúlhat, az adott scope-ban minden eszközre egyforma. A kliens a lejárat előtt megkérdezni mindig a szervert, hogy tarthatja-e tovább a címet, ha igen, meghosszabbítja a bérletet a lease time értékével, majd annak lejárata előtt ismét kérdez. A windowsok a bérleti idő lejártának felénél kérnek frissítést, de ez kliensenként változhat.

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

Új hozzászólás Aktív témák