Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz Dalai Láma #10250 üzenetére

    De Dawkinsnak is ez a személyes véleménye, hogy nincs Isten.
    Nem csak neki. Dawkins gyakorlatilag a tudományos élet egyik képviselője, aki az akadémiai élet és a kutatás helyett/mellett felvállalta azt a szerepet, hogy kiáll a laikus nagyközönség elé és tolmácsolja a tudományos közösség nézeteit. Nyilván, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hivatalosan bárminek vagy bárkinek a szóvivője lenne, továbbá az sem igaz, hogy harcos ateista lenne, ha jól tudom, egy könyvet írt, ami ezzel foglalkozik.

    Mindenesetre már várom, hogy elolvassam Az isteni téveszme című könyvét. Nem hiszem, hogy alapvetően megcáfolná Isten létét bármi is, ami a könyvben szerepel.
    Olvastam a könyvet. Több oldalról közelíti meg a kérdést. Az első, hogy felteszi, Isten létezését empirikus úton is érdemes vizsgálni, majd sorra veszi az Isten léte mellett szóló bizonyítékokat/érveket és tételesen cáfolja őket. Ez mondjuk valószínűleg nem fog meggyőzni téged :) . Más fejezetekben a vallások társadalmi hatásairól, az erkölcsi normáink kialakulásáról és hasonló témákról ír, amelyek szerintem egy vallásos embernek is elfogadhatóak lehetnek.

    Véleményem szerint a vallásnak nem is dolga, hogy magyarázatot adjon a világunk működésére. Erre a tudomány szolgál. A vallás az Isten és az emberek kapcsolatát hivatott "szabályozni", a hit kereteit meghatározni. Természetesen a világ a fizika törvényeinek keretein belül működik.
    A vallások pontosan azért alakultak ki, mert az embernek szüksége volt valamilyen magyarázatra, mert fogalma sem volt arról, hogy hogyan működik a körülötte lévő világ. Pont az a szomorú, hogy a mai modern világban továbbra is terjednek azok a nézetek, amelyek szerint a körülöttünk lévő fizikai világ kérdéseire a Bibliában kell keresni a választ. (Például ilyen nézet a kreacionizmus)

Új hozzászólás Aktív témák