Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz sasa311 #320 üzenetére

    És abban hiszl, hogy a józan ész felülkerekedik? Vagy abban, hogy létezik józan ész... nem mindegy. Abban hiszel, hogy a lényeg az, amit megfoghatsz, vagy pedig abban, hogy anyagi dolgokkal minden megoldható? (pld a depresszió).... :U

    www.refujvaros.hu

  • cousin333

    addikt

    válasz sasa311 #320 üzenetére

    ''Persze, hogy teljesen más ma, hiszen jelentősen redukálódott mind a gazdasági, mind a politikai hatalmuk mióta az emberek logikusan próbálnak gondolkodni''

    Úgy gondolod, hogy az emberiség fejlődött szellemi téren? Valóban tapasztalható, hogy az eleve létező világból az ember egyre több mindent ért meg, és a tapasztalt törvényszerűségek alapján képes alakítani bizonyos dolgokat. Azonban amit te ''fejlődésként'', logikusabb gondolkodásként értékelsz, az a szememben jórészt csupán egy újabb Ádám-Éva vs. kígyó történet. Kezdetben az ember harmóniában élt a környezetével De azzal, hogy egyre több mindent fedezett fel, egyre egoistább, öntudatosabb lett. Ez azzal járt, hogy kezdte elhinni: ő a legfontosabb földi elem, aki önállóan, isten(ek) nélkül is nagyszerűen elvan. Pont, mint a bibliai történeteben, Istennek képzeli magát (''Olyan leszel, mint az Isten.''), és nem tetszik neki, hogy el kellene fogadnia egy nála nagyobb, felsőbb hatalmat. Ez pedig nem más, mint az önös érdekek előtérbe helyezése (''L'Oreal - mert megérdemlem!''). Úgy kezdtünk el gondolkodni, hogy minek Isten, én teljesen a magam ura vagyok. Ez pedig nyilvánvalóan együtt jár azzal, hogyha nem kell (=? nincs) Isten, akkor nem kellenek az ő papjai, és egyháza(i) sem. De legkevésbé az előírásai és törvényei (=? megkötései). Már csak azért sem, mert azok folyton emlékeztetik őket arra, hogy nem ők a legfőbb lények.
    Egy ''felvilágosult'' társaságban egyszer a résztvevők hangosan szidták Istent és az ő parancsait. Egy hívő is volt köztük, azt mondta: ''Valljátok be, sokkal könnyebb lenne hinni, ha nem lenne a 7. parancsolat (''Ne paráználkodj!''). Erre nagy csönd lett...).
    Holott mi az , amit ma tudunk? Megismertük a meglévő világot, kiismertük a törvényszerűségeit. Az igaz, hogy tudásunk finoman szólva is töredékes, de ez mellékes, nagylelkűen megelőlegezem azt, hogy egyszer mindent megismerünk világunkból. Sok mindenre képesek vagyunk és lehetünk (klónozás, világűr meghódítása, 200 éves várható életkor...), de akkor sem tudjuk áthágni a világ alapvető törvényszerűségei. Mindig lesznek korlátaink. Az sem véletlen, hogy az általad dicsért ''logikusság'' úttörői közül jó néhány ember mélyen vallásos volt, vagy istenhívő (pl. Newton, Heisenberg, még Einstein is valamelyest). Tették mindezt az új ismereteik birtokában. Én úgy élek meg egy új felfedezést, áttörést, mint Isten csodálatos világa újabb titkának megismerését, és nem mint Isten ''hatalmának'' az újabb csökkenését. Annál is inkább, mert az új ismeretek általában csak még több kérdőjelet szülnek.
    A folyamatok másik mozgatója az pontosan az a tény, hogy az egyház hatalma bizonyos korokban túlzott volt és nem szolgálta a hitéletet. Tulajdonképpen ezen eseteknél is az emberi önzést figyelhetjük meg (pl. minél több pénz gyűjtése -> búcsúcédulák). A kezdeti keresztény közösségek sokkal jobban megélték a hitet, ahogy - úgy vélem - a ma egyháza(i) is jó úton jár(nak). Persze a hívők száma között nagyságrendi eltérés van, ami lehetetlenné teszi az akkori egyházszervezet megtartását.

    ''Mondjuk a józan észben és a materialista világszemléletben, amiben nincs helye csodáknak, varázslatoknak és isteneknek?''

    És ez neked/nekik elég? Mert nekem nagyon kevés. A materialista világkép egyetlen lényeges és alapvető kérdésre sem tud válaszolni. Meg tudja mondani, hogy hogyan hat a gravitáció de azt nem, hogy miért (egy két ok-okozati viszonyt le tud vezetni, de egy ponton elfogy a tudománya). Nem tud arra sem válaszolni, hogy egyáltalán honnan származik maga az anyag (lásd anyagmegmaradás törvénye). Hogyan alakulhatott ki elképesztően komplex világunk pusztán a holt anyagból. Sőt, azt sem, hogy maga az ember egyáltalán miért töpreng el ezeken a kérdéseken. Nem tartod azt sem furcsának, hogy a mai sok ''logikusan gondolkodó'' embertársad, akivel sikerült meggyűlöltetni az egyházakat, miért keres mégis folyton transzcendens irányokat a babonától, szektáktól kezdve a Feng-Shui-n át a lélekvándorlásig (és akkor itt csak a nyugati embert néztem, akitől például az utóbbiak alapvetően messze állnak, és új dolgoknak számítanak).
    Egyszóval a materialista/ateista világképet alapvetően homokba dugott struccfejként látom. Amit látok és meg tudok magyarázni, az létezik. És mindez társul önnön tudásunk istenítésével (példa kicsiben: ''A nyugati ember kineveti a sámánokat, akik dobolással akarják elűzni a gonosz szellemeket, közben pedig dudálással próbálják szétoszlatni a közlekedési dugókat'').

    ''...mióta az emberek logikusan próbálnak gondolkodni (tisztelet a kivételnek).'' <-> micsoda flametopic

    Na vajon miért/ki miatt? ;]

    [Szerkesztve]

    "We spared no expense"

  • AnTomySm

    tag

    válasz sasa311 #332 üzenetére

    A föld lapos dologról jut eszembe, hogy egyszer hallottam egy jó gondolatot:
    Ézs 18,3. Föld kerekségének minden lakói és földnek lakosai meglássátok, mikor a hegyeken zászló emelkedik, és halgassatok, ha kürt szól!

    Most ebből csak arra akarok utalni, hogy ez az ige amely időszámításunk elött lett papírra vetve, kerek földről beszél. Holott ha jól tudom amikor európából elindultak hajón felfedezőutakra, akkor még laposnak vélték a földet.:) Azért ez érdekes :) Kinek mi a véleménye erről?

  • cousin333

    addikt

    válasz sasa311 #332 üzenetére

    Az első bekezdés második felével - sajnos - egyet kell értenem.

    Szerintem sikerült kilyukadnom, legfeljebb elsikkadtál felette. Azt mondtam, hogy nem tudunk mindenről mindent, de megelőlegeztem az is, hogy ez majd elmúlik (bár azt is írtam, hogy 1 válasz 10 kérdést generál). Ugyanakkor nem azt írtam, hogy a protonból és neutronból hogyan lett atom kérdése (ami, amennyire én tudom, már meg lett válaszolva) csak isteni csoda lehet, és mi nem válaszolhatjuk meg. Hanem azt, hogy: 1. Nem tudjuk, és nem is fogjuk tudni, hogy a proton és a neutron miért pont gy viselkedik, ahogy (na jó konkrétan ezt tudni fogjuk, de akármilyen mélyre ásunk kell lennie tudományosan gondolkodva egy vagy több alap építőelemnek, aminek a viselkedését megérthetjük, de meg már nem magyarázhatjuk), 2. Nem tudjuk, hogy a semmiből hogyan jöttek létre a protonok illetve azok építőelemei, azaz a semmiből az anyag (mert azt - megint csak tudományos alapon - nem lehet hinni, hogy az anyag öröktől fogva létezik).

    Azért a 7. parancsot hoztam fel, mert az általam hallott történetben az szerepelt, és valóban ezt tartom az ellenszenv egyik okának. :)

    ''Amit a vége felé felhozol, hogy sokan miért Fen-Shuiznak meg miért járnak lélekvándorló szektákba nem tudom. Nekem ilyen még meg se fordult a fejembe.''

    Ez már 1 (azaz egy) egész ember, nagy eredmény ez, valóban. Nem kételkedem abban, hogy te, esetleg még nem kevesen ezt a véleményt osztják, de mondjuk nézd meg, hogy globálisan hányan hisznek valamilyen ''földöntúli'' jelenségben és úgy viszonyíts.

    ''Én inkább úgy mondanám, hogy amit látok(vagy bármilyen módon érzékelek) azt megpróbálom megmagyarázni logikusan, a természet törvényei alapján. Ha sikerül nagy az öröm ha nem, akkor csak idő kérdése, hogy másnak sikerüljön.''

    Ez elég árulkodóra sikeredett kijelentés. A kulcsszó a természet törvényei alapján. Esetleg elmagyaráznád, hogy a természet törvényeit hogyan magyarázod meg tudományosan? Természetesen úgy gondoltam, hogy tetszőleges mélységig, hogy ne legyen kételyem. A hiányokra ott van a transzcendens világ, azaz számomra Isten. Nevezheted te ezt egyszerűsítésnek és a probléma megkerülésének, én viszont a probléma egyetlen értelmes és lehetséges (valamint tökéletes) megoldásának látom...

    "We spared no expense"

Új hozzászólás Aktív témák