Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gabcsika

    tag

    válasz neduddgi #184 üzenetére

    ''Igazából a mi három dimenziós terünkben nem lehet túllépni a fénysebességet''

    Ez nem így van. Ez így megfogalmazva nem igaz.

    De azt elképzelhetjük, mondjuk a szappanbuborék példájára...

    Rossz példa.

    A helyzet a következő:

    1. A fénysebesség átlépése nem sebesség-kérdés, hanem téridő-problematika. A fénysebességnél létezik nagyobb sebesség. Legalábbis anyagi közegben a fény fázissebessége lecsökken. Semmi akadálya annak, hogy részecskék e közegben a helyi anyagbeli fénysebességtõl gyorsabban haladjanak. Ha töltött részecskék haladnak gyorsabban, mint a helyi fénysebesség, akkor lép fel az ún. Cserenkov-féle sugárzás. Ez ez csak egy példa.

    Mondok másikat. Adott egy fényforrás. Pl. a Nap. a Nap korongjának két átellenes pontjáról induló két foton (melyek útjai azonosak, csak irányuk ellentétes, lévén a Nap két átellenes pontjáról indultak) egymáshoz képest 2c sebességgel halad!

    Stb.

    Tehát a fénysebesség nem határsebesség, ezt GYORSAN FELEJTSE EL MINDEN LAIKUS! A fénysebesség a legnagyobb hatÁSsebesség! Nem hatÁRsebesség!

    2.

    Ez valami Mézga Gézás hülyeség továbbélése úgy látom (Mézga Aladár a felfújható űrhajójával járt egy ilyen lapos korong-bolygón). (Áldott légy Romhányi! :D)
    Mert egy ilyen 3 dimenziósnak tartott (de nem annyi, hanem több) világban a mozgás egyértelmű jele nem attól lesz érdekes, hogy ''hányféle'' (a tér 3 irányába) tudok elmozdulni hanem, hogy egyáltalán EL TUDOK MOZDULNI! (Természetesen nem a biológiai mozgásra gondolok, hanem a koordinátákra, irányokra) És mivel el tudok mozdulni, az engem körülvevő világot is fel tudom térképezni (feltételezem a tudás meglétét, de ez most itt nem kérdés). Azaz a dimenzióugrásos marhaságokat gyorsan el kell felejteni, a 2 dimenziós emberkék (ha léteznének) tudnák magukról, hogy 2 dimenzióban élnek...

    Freedom, Nature, Love & Music

Új hozzászólás Aktív témák