Új hozzászólás Aktív témák

  • kgymac

    őstag

    válasz Rick4 #21840 üzenetére

    Nem hinném, hogy hamarosan lenne. Főleg a grub ellenőrző összegei miatt sem nagyon várható. VM-hez osztottak meg korábban img-t, ami szerzői jogi problémák miatt ugyan eltávolításra került az oldalról, de annak paramétereiben a proxmox (kvm) által használt usb vid/pid volt, fix mac-cel és snumberrel, így csak speciálisan egy VM-hez volt jó.
    A grub ellenőrző összeg vizsgálata meg nem syno találmány, ha jól emlékszem már a win8 securebootja is védte az indító file-okat. Egy
    ideje már az újabb linux-ok is működnek secureboot opcióval, várható, hogy komolyabb védelmet fognak kapni linux alatt is az os indításában közreműködő file-ok. Ha el is készül majd, várhatóan mindenkinek fordítania kell majd magának img-t, mert a grub paraméter átírása valószínűleg már nem lesz járható út. Az extra kernel modulokról már nem is beszélve. Pl. a 918 esetén nincs sas vezérlő betöltés, nem is tölthető be az mpt2sas modul (lsi 9211-8i, mint a leggyakrabban alkalmazott vezérlő a maga 8 hdd-jével), mert pár dolgot belefordított a
    kernelbe a syno. A 3615-nél már vannak jelek a sas vezérlők működésére, de a mindkét forrásból fordított mtp2sas modulnak vannak hibái. Ennél szerencsére nem tudta (még) a kernelbe fordítani a sas támogatást a syno, de lehet, hogy előbb-utóbb beleteszi, lehetetlenné téve egyéb hw-k használatát.

    Viszont előbb-utóbb majd rá lesz kényszerítve az xpenos népség a használatára, mert biztonsági javítások már nem nagyon jönnek ki jelenleg xpenon működő dsm-ekhez. Vagy lehet átmenni más rendszerre.

Új hozzászólás Aktív témák