Új hozzászólás Aktív témák

  • ram34

    tag

    Sziasztok.
    Kicsit hosszabb lesz a hozzászólás, mert az eddigi, főleg rossz tapasztalatomat szeretném leírni.
    Szereplők:
    Zyxel NAS326 – Firmware: 5.21
    Netis VF2780 – Gigabites router, UPnP képes
    2 db. Toshiba 3 Tb. HDD
    1 db. Seagate 8 Tb HDD. – Ezek mind bent vannak a NAS gyártó kompatibilitási listájában

    Problémák:
    1. Olvasási/írási sebesség: NAS to NAS, PC to NAS, NAS to PC: 8-18 Mbyte között (kábel CAT5e, 1,5 méter hosszú, gigabites hálózat mindenhol.
    Ez a jelenség az új Seagate HDD üzembe helyezésekor állt elő, illetve előtte frissítettem a firmware-t a NAS-on. (5.20 ról 5.21) A Seagate HDD jó, mert átraktam az asztali PC-be, ott rendesen ment a másolás. Régebben a 2 db. Toshibával jó volt ez a dolog, de azóta nem, illetve már a régi állapotban (csak Toshiba HDD) is lassú a dolog.
    2. Azóta a torrentezés is nehézkes, lassan tölt, van amikor hibával elszál. Régen természetesen ez is jó volt.
    3. A NAS 2 db. médialejátszót is kiszolgál, gond nélkül lehetett filmet, Bluray-t nézni, de azóta már a sima MKV is beszaggat, a Bluray meg már 2-3 fps-el megy. Katasztrófa.
    4. Egy csomó dolog a webgui felületen nem megy, nem aktív, nem jön be stb…mondanom se kell, hogy a frissítés és az új HDD óta.
    5. Zyxeldrive és Zcloud app androidra: Itt annyi, hogy nem is látják a NAS-t nemhogy a listát hoznák be, sőt amikor megvettem és legelőször üzembe helyeztem, akkor még az is működött, hogy telefonon tudtam elindítani 1-1- filmet.
    Régebben pl. torrent letöltés, filmnézés és másolás egyszerre sem okozott neki gondot.

    Ez csak egy példa: itt a fórumon olvasom egy hozzászólásban, hogy pl. a Zcloudhoz mi kell:
    - Telnet engedélyezve legyen (engedélyeztem, van)
    - A port forwarding-nál a telnet engedély a 23-as porton ( na itt már van elakadás, azt mondja, hogy a 23-as port már foglalt, ha átírom egy másikra, akkor inaktív lesz az alkalmaz gomb, egyéb esetben sem megy tovább)
    - Ennek ellenére sikeres a párosítás és a regisztráció a myzyxel clouddal, netes felületen látja is a NAS-t, de elég szerény az információ ami itt van. (Hő, RPM, HDD állapot)
    - Viszont persze a Zcloud app és a Zyxeldrive app se lát semmit. (Ja igen, a webdav engedélyezve van, amit írt, hogy ez kell az app-hoz.)
    Szóval szívesen vennék egy lépésről lépésre való leírást, segítséget, vagy hogy milyen cikket olvassak el stb..vagy hogy mivel kezdjem, mert eléggé el vagyok keseredve. Ja igen, ha lehet ne kelljen parancssorhoz folyamodni, mert egyrészt az se megy, meg nem vagyok ebben guru, pláne Linuxban nem.
    Ja igen, tudom, hogy Qnap és társaival talán nem lettek volna ilyen gondok, de azok azért jóval drágábbak mint ez és amikor vettem nem tudtam azokat venni, a Zyxelről meg azért nagyjából jót hallottam.

    Amit szeretnék elérni:
    1. elfogadható másolás 30-100 mbyte/s
    2. Torrentezés, megfelelő sebességű letöltés (olyan oldalról szedek ahol általában gyors a letöltés)
    3. akadásmentes lejátszás médialejátszón
    4. távoli elérés, főleg telefonon, az csak a hab lenne a tortán ha a képeket és filmeket meg is tudnám nézni rajta. (a web-es, ftp-s elérés annyira nem érdekel)

    Bocsánat a hosszúra sikeredett hozzászólásért.

Új hozzászólás Aktív témák