GALE: A Nagy Testvér bölcsője az USA-ban

A GALE és testvérei

Az első – és második – ránézésre kissé bonyolult projektstruktúra mindegyik eleme ma még szinte elképzelhetetlennek tűnő célok megvalósítását tűzte ki maga elé. Több közös pontjukból az egyik legfontosabb, hogy a modulszerűen egymásra épülő, mégis egymást dinamikus módon kiegészítő fejlesztéseket egy igen fontos vízió köti össze, nevezetesen a mesterséges intelligencia kutatása: minden fejlesztés x-ik fázisa egy ilyen lehetséges „Terminátor-projekt” részének tűnik. Az IPTO (Information Processing Technology Office) feladata az információfeldolgozással kapcsolatos kutatás-fejlesztési programok finanszírozása és irányítása. A hivatal célja, hogy a kognitív pszichológia, a mesterségesintelligencia- és az agykutatás eredményeire támaszkodva a jelenlegi rendszereknél nagyságrendekkel bonyolultabb, tanulni, elemezni, rendszerezni és döntéshozásra valós időben képes alkalmazásokat fejlesszen ki hadászati célokra.

Ezek a rendszerek „tudatában lesznek önmaguknak”, azaz saját viselkedésükre is tudnak reflektálni, továbbá képesek lesznek következtetéseiket elmagyarázni és az emberek természetes nyelven megfogalmazott utasításait követni. Csak néhány program mutatóba: Kognitív Információfeldolgozó Architektúrák (ACIP); Tanulóalgoritmusok alkalmazása autonóm járművekben (LAGR;) Tanulni képes személyi asszisztens kifejlesztése (PAL), s a számunkra most legfontosabb, a Globális Autonóm Nyelvelemző (GALE), melynek célja olyan önálló rendszerek kifejlesztése, melyek nagy tömegű és többnyelvű információt nyelvészek közreműködése nélkül képesek feldolgozni és értelmezni, továbbá a kinyert megbízható információt a katonai döntéshozók és elemzők számára prezentálni.

A GALE

A Globális Autonóm Nyelvelemző (Global Autonomous Language Exploitation – GALE) 2005-ben elindított programja, mely gyakorlatilag a DARPA fordítói és szövegelemzői projektjeinek felgyorsítása, két korábbi projekt integrálása. Az egyik a TIDES (Translingual Information Detection, Extraction and Summarization), mely írott szövegek, a másik az EARS (Effective Affordable Reusable Speech-to-Text), mely hangzó anyagok, a beszéd elemzését és gépi fordítását kívánta megoldani. Mindkét programban könyvelhet már el sikereket a DARPA. A 9/11 eseményei után nemzetbiztonsági szempontból elindított Total Information Awareness Program (melyet 2003 májusában átneveztek, s attól kezdve: Terrorism Information Awareness Program) keretében az EARS segítségével már képesek voltak beszédet szöveggé alakítani, majd a TIDES fejlesztéseivel lefordítani azokat angolra, ám ezek az eredmények már messze nem elegendőek a jelenlegi célok megvalósítására.

Általában az egész projektre, de magára a DARPA fejlesztési céljaira is jellemző, hogy a már meglévő kutatási eredmények koordinálásával, integrálásával képes nagy eredményeket elérni; a szervezettség és az összehangolás a legtöbbször minőségi ugráshoz vezet. A GALE esetében is az történik, hogy a felkért cégek külön-külön elért sikeres fejlesztéseit versenyeztetik, illetve fuzionáltatják, s a végeredmény a várakozások szerint egy szinte tökéletes rendszer lenne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények