Nero PhotoShow Deluxe 4.5: Kép-es rá!

Feldolgozás és megosztás

Make (képek feldolgozása)


Elégséges kínálat

A PhotoShow gyakorlatilag az előzőekben már megismert Playback során elkészített képek összefűzését jelenti, melyeket egyből be is mutat a képernyőn.

A Screen Saverrel saját képernyőkímélőt készíthetünk, mely szintén a Playback során összeállított PhotoShow-kra támaszkodik, bár befűzhetünk egyéb képeket is. Az elkészült képernyőkímélő azonnal bekerül a többi közé, és már használhatjuk is. Arra, hogy lementsük és elküldjük másnak, nincs lehetőség. Sajnálatos, hogy ha gépünkre más felhasználóként lépünk be, akkor ugyan megjelenik a PhotoShow a képernyőkímélők közt, azonban nem működik mindaddig, amíg az adott fiókban nem futtatjuk le a Screen Saver generálást a szoftverben.

Az Archive menüpont alatt biztonsági mentéseket készíthetünk a fotóinkból (a PhotoShow-kból nem) merevlemezre, vagy egyből optikai korongra is égetheti maga a Nero PhotoShow őket. Egyiknél sincs sok opció: előbbinél a hely megadása, utóbbinál pedig az írásnál megadható 3 sebességfokozatban merülnek ki lehetőségeink.

A Burn DVD/VCD fotók vagy elkészített PhotoShow-k optikai korongra írását teszi lehetővé. Ha DVD-t vagy Super Video CD-t (SVCD) írunk, akkor pontosan azt játszhatjuk le a korong által bárhol, amit mi a monitorunkon látunk (animációk, hangok, stb), de egyszerű Video CD-t is írhatunk, melyen azonban csak állóképek fognak látszani.

Használhatjuk a Dynamic Desktop szolgáltatásait is, mellyel lehetővé válik, hogy a Windows Asztal háttérképét választható időközönként a Nero PhotoShow cserélgesse a fotóinkból kiválasztottakra. A szolgáltatáshoz nem szükséges a szoftver futtatása.

Share (megosztás)

A Nero PhotoShow szoros összhangban működik a PhotoShow Circle nevű webes képmegosztó oldallal, melyhez a szoftver megvásárlásával mi is hozzáférést kapunk. Regisztrálni a photoshow.net oldalon tudunk. Felhasználónevet, jelszót és a Nero PhotoShow regisztrációs kulcsát kell megadni, majd be is léphetünk. A felkínált 4 sablonból kiválasztjuk a nekünk tetszőt, majd megadhatjuk, hogy milyen könyvtárban szeretnénk elérhetővé tenni a fotóinkat (http://www.photoshow.net/akármi), és készen is vagyunk.

A Share PhotoShows menüpontban – miután megadtuk a nevet és a jelszót a Nero PhotoShow-nak – az elkészített diavetítéseinket tölthetjük fel a PhotoShow Circle-be, ahol bárki (vagy csak a meghívottak) megtekinthetik azt dinamikus formában, animációként Flash playeren keresztül.

A feltöltésről e-mailt küldhetünk magunknak vagy ismerőseinknek (arra azonban figyelnünk kell, hogy az értesítés fennakadhat a spamszűrökön, ahogy a tesztgépen a Thunderbird esetében is ez történt). Viszont fekete pontot kell ismét adni a szoftvernek: magyar billentyűkiosztás esetén a @ karakter beütésekor a program a vágólap tartalmát üríti a mezőbe: így vagy átállítjuk egy alkalomra a billentyűzetet, vagy vágólapról másoljuk be a karaktert például egy szövegszerkesztőből, vagy az Alt + 64 billentyűkombinációt használjuk.

Az Upload PhotoShow Circle ugyanaz, mint az előző, csak a folyamat végén nem küld e-mailt.

Az Email Photos menüpont alatt küldhetünk ismerőseinknek fotókat magával a Nero PhotoShow programmal, vagy akár külső szoftver segítségével is. Utóbbi ugyan Email With Outlooknak van elnevezve, de képes volt Mozilla Thunderbirddel is képeket küldeni.

Az Export kétségtelenül hasznos szolgáltatásokat képes nyújtani. A Video alpont mpeg vagy avi videót készít PhotoShow-kból, azonban semmilyen beállítási lehetőséget nem ad. A renderelés elég sokáig tart, és 5 képnél is 24 MB-ra rúgott a végeredmény... Nem reprezentatív, de az elkészült videót egyedül a VLC Media Player adta vissza megfelelő minőségben, BSPlayer nem játszotta le, a Windows Media Player 9 pedig csak darabosan.

A Stand-Alone Application egy mappába készít fájlokat, mellyel az elkészített PhotoShow bármely Windowson lejátszható válik (tehát nem kell hozzá a Nero PhotoShow). Az előbb még 24 MB-os videó most 1,4 MB-nyi adathalmazban is megfért (kérésre azonnal tömörít is a program zip-be), mely ráadásul CD-re írva automatikusan el is indul. Ha a PhotoAlbum almenüt választjuk, akkor HTML-alapú fotógalériát (thumbnails) készíthetünk képeinkből, melyet például honlapunkon használhatunk fel.

Összegzés

Egyszerű és nagyszerű, egyklikkes program elsősorban a számítógéphez kevésbé értő felhasználóknak, azonban a kitűnő tudás mellett rengeteg apró és egy-két kapitális hiba is helyett kapott a szoftverben. Az egyes menüpontok nem a leglogikusabb helyen szerepelnek, de az összkép azért áttekinthető. Pluszpontot érdemel a szoftver, amiért tízezer képpel is meg tudott birkózni. A PhotoShow-k feltöltésénél előhívhatatlan @ karakter viszont meglehetősen nagy hiba, míg a többivel „együtt lehet élni”. A tesztelésbe bevont laikus személy meglepő könnyedséggel és érdeklődéssel használta a programot, és kérte is az uninstallálás mellőzését.

A szoftver erőforrásigénye viszonylag nagy: a merevlemezen 174 MB-ot foglal a telepítés után, és 80 MB RAM-ot eszik kevés képpel az adatbázisában. Ha fut, de hozzá sem nyúlunk, akkor is folyamatosan 15-25 százalék közötti mértékben kér magának a processzor erőforrásaiból egy S754 3000+ Venice (512 kbyte cache) használata esetén.

Apró, de érdekes figyelmesség, hogy a program a súgójában szereplő képernyőmentéseket valós időben, a mi képeinkből generálja, tehát például a képretusálási mező súgójánál az eszköztár alatt az általunk importált egyik kép jelenik meg.

Kalandor

A Nero PhotoShow Deluxe 4.5-öt a Nero hazai disztribútorától, a SVED Zrt.-től kaptuk tesztelésre. A termék ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 8990 forint. Próbaverziója letölthető a fejlesztő honlapjáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Előzmények

  • Nero 7 Premium Reloaded

    A német Nero szoftvercsomagjába a jól ismert Burning ROM mellett vagy kéttucatnyi egyéb alkalmazást is belegyömöszöltek.