Nero PhotoShow Deluxe 4.5: Kép-es rá!

Szerkesztés

Képszerkesztés

A szoftver egyszerű felépítését tekintve meglepő, hogy mégis sokrétűen szerkeszthetjük a képeket és videókat (e funkciót az adott fájl helyi menüjéből hívhatjuk csak elő).


Elsőre szegényes...

Az Edit (szerkesztés) fül alatti Auto fix segédeszközzel a szoftver azokat a szín- és kontrasztbeállításokat alkalmazza, melyeket jónak lát (az eredmény általában egészen jó). Találhatunk még automata vörösszem-eltávolítást, kézi fény-kontraszt-szaturáció beállítást, vágást, forgatást is. Itt szerkeszthetjük a fájlinformációkat, tetszésindexet, a kulcsszavakat is, valamint a részletes EXIF-információkat is. Kényelmetlenség, hogy a kulcsszavakat (tageket) csak itt és csak minden képen egyenként állíthatjuk be. Szerencsére egész mappára is lehet alkalmazni taget, és akkor minden ott található kép megkapja a címkét.

A Touch up fül alatt festhetünk, rajzolhatunk, színezhetünk a képen, míg az ABC alatt szövegeket és animációkat adhatunk hozzá. Animációkat? Igen, ugyanis az elkészíthető diavetítések során nemcsak statikus, hanem dinamikus elemek is megjeleníthetőek a képeken.

A Clip Art (képek) fül alatt vektoros rajzokat (egy részük animált) adhatunk a képekre a pálmafákfól a parókákig szinte mindent.

A Playback (lejátszás) fül némileg tudathasadásos állapotban szerepelhet itt, hiszen logikailag sokkal inkább a Make menü tagja kellene hogy legyen. Lényegében a PhotoShow (fotóbemutató) itt készül, a Make menüben már csak a pontot tesszük fel az i-re.

A PhotoShow-t alkotó képek vagy videók kiválasztását követően a diasor lejátszási tulajdonságainak megszabásához építkezhetünk sablonokból vagy a saját ízlésünknek megfelelően mindent testre is szabhatunk. A sablonok (One Click Styles) lehetnek zenei stílusúak (country, pop, jazz, stb), vagy eseményhez kötöttek (házasság, kisgyerek, utazás). A sablonoknál csak a képkeretet, illetve a bevezető szöveget állíthatjuk be, a többit (a képek megjelenésének stílusa, stb.) mind automatikusan elvégzi a számítógép a sablonnak megfelelő stílusban. Érdekes sablon például az Old Film, melyben a képek barnás színezetet és a régi filmekre jellemző animált „hibákat” kapnak.


....pedig tud egy s mást.

Ha nem sablonokból szeretnénk építkezni, szinte mindent testre szabhatunk. Elsőként a vetítés alatt hallható zenét, melynek tárháza (tessék megkapaszkodni) több száz darabból áll! Ha ez nem elég, használhatunk saját dallamokat is, de a csend is megoldható...

Vannak még képkeretek is, melyekből körülbelül százat kapunk. Részletesen beállíthatjuk a kezdő szöveg (ezt képzeljük el: „Képek a hawaii vakációmról. Készítette: Kalandor". Sajnos csak elképzelhetjük...) paramétereit, de ez akár el is hagyható. A fotók megjelenése (beúszása) is több tucat módon és gyorsaságban képzelhető el, akár véletlenszerűen is. Természetesen effektezhetünk is, tehát a megjelenés után mondjuk elmosódhat, stb. egy kép. Képzeletünknek kevés dolog szabhat határt, azonban nem érdemes nagyon sok effektet használni, mert elvonhatják a figyelmet a képekről.

Mindegyik beállítási lehetőségre jellemző, hogy alkalmazhatjuk egy képre, az összesre vagy az aktuális ponttól mindre is. Videók esetében a Touch Up fülön kívül szinte minden használható, mint a képek esetében, pluszként egyszerű videóvágás is elérhető (rész kivágása csak).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Előzmények

  • Nero 7 Premium Reloaded

    A német Nero szoftvercsomagjába a jól ismert Burning ROM mellett vagy kéttucatnyi egyéb alkalmazást is belegyömöszöltek.