Újra lesz Hacktivity Budapesten

Tudd, hogy mi ellen kell védekezni!


Az informatikusok már egy jó ideje folyamatos versenyfutásban vannak a kibertérben megtelepült s a háttérben folyamatosan megújuló bűnszervezetekkel, akik a busás haszon reményében minden lehetséges módszerrel igyekeznek a pénzt érő adatokhoz, információkhoz hozzáférni. A rosszfiúkkal kénytelen-kelletlen együtt kell élni, ellenük igazából csak egyetlen dolog tud védelmet nyújtani: ha a védekezésnél egy lépéssel mindig a támadás előtt járunk. Kicsit bővebben: ismerjük meg a másik oldal gondolkodásmódját, legyünk tisztában a módszereikkel, találjuk ki a védekezés módját, szisztematikusan tartsuk be az alapvető szakmai szabályokat, s egy pillanatra se vegyük félvállról a láthatatlan ellenfelet!

Az idén már negyedszer megrendezendő kétnapos (szeptember 22–23.) Hacktivity IT-biztonsági konferencia fő célja nem is lehet más, mint az aktuális veszélyek felvázolása, a folyamatok bemutatása a várható fejlemények felvillantásával – és persze az optimális védelmi módszerek megismertetése. A négy szekció közül kettőben – ezek az Operációs rendszerek, alkalmazások biztonsága (Apple-, Microsoft-, FSF-előadásokkal) és a Biztonságos infrastruktúrák címmel szerepelnek a programban – a téma neves hazai kutatói, vezető szakemberei olyan aktuális témákat prezentálnak majd, amelyek megjósolhatóan felettébb hasznos ismeretekkel látják el a konferencia szakmai közönségét. Érdemes az IT-biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakembereknek is már most feljegyezni az időpontot, mert itt most CPE-pontokat is gyűjthetnek minősítésükhöz. Néhány előadáscím a két szekcióból: A Mozilla aktuális biztonsági kérdései, Windows Vista – az eddigi legerősebb védelem, Az Apple OS X biztonsági kérdései, Java security, Windowsos webes kliensek biztonsága, VoIP-hacking, Phishing és spam Magyarországon és a világban, Intelligens kártyák biztonsági kérdései, Az RFID technológia és a biztonság, Az IP-gerinchálózat biztonsági szempontjai, Tűzfalak az IPv6-nál. Az előadók ismert szakemberek: így például az infrastruktúrák részben pódiumra áll Dr. Berta István (Microsec), Krasznay Csaba (kancellar.hu), Schneider Henrik (tanácsadó), Szigeti Szabolcs (BME IK).


Amerikában és Európa egyes országaiban már évek óta rendeznek a Hacktivityhez hasonló számítástechnikai biztonsági konferenciákat, ahova nem csak a cégvezetők, hanem elsősorban az informatikához értő, elhivatott, a mindennapjaikban e területen szorgoskodó szakemberek és az oktatásban, informatikai képzésben részesülő tanulók jönnek el szakmai tájékozódás céljából. Tény, hogy egy-egy ilyen rendezvény olyan fórumot kínál a felhasználók által érzékelt, informatikához tartozó biztonsági, jogi, szociológiai problémák megvitatására, amelyet hagyományos keretek között nem mindig tudnak megoldani, éppen ezért ezek a meetingek minden országban egyedinek számítanak a többi – hasonló témájú – szakkonferencia között.

Programajánló

A budapesti rendezvény programjában is található több érdekes társadalmi, szociológiai, jogi, politikai kérdéseket taglaló előadás, amelyek a világháló legégetőbb problémáira koncentrálnak. Lesznek előadások az „Informatikai hadviselés és terrorizmus a világhálón” szekcióban az orosz–észt ellentét kapcsán egy lehetséges kiberháborúról, a kiberbűnözésről, a terrorizmus veszélyeiről és a CERT-Hungary szerepéről a magyar infrastruktúravédelemben.

Érdemes lesz annak is elmennie majd a XI. kerületi Budai Fonóba – tudniillik ez a különleges kulturális intézmény lesz a helyszíne 2007-ben a Hacktivitynek –, akit komolyabban érdekel a hálózati közösségek (webkettő, fájlcsere) aktualitásai, mert sok érdekességet tartogat számára ez a szekció. Kis Gergely (Budapesti Corvinus Egyetem) a fájlcsere jövőjéről, üzleti modellekről, trendekről tart előadást, Dallos Zsolt ügyvéd (ismert netszakértő) a DRM, a p2p és a torrent kapcsán a jogi szempontokat fogja elemezni, míg Bodó Balázs (BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, Média Oktatási és Kutató Központ kutatója) előadásának címe: A kultúripar felhekkelése – a szerzői jog titkos élete.


Legutóbb is nagy siker volt a Hacktivity

Újra lesz kerekasztal, illetve záróbeszélgetés a konferencia végén, melynek címe: Fikció vagy valóság az orwelli Nagy Testvér? Bizonyára lesz mit megbeszélni az internet és a személyes adatok védelme kapcsán. A szervezők szeretnék meghívni a beszélgetésre a Google, az iWiW és a Microsoft egy-egy szakértőjét, s az asztalhoz invitálnak néhány adatvédelemmel foglalkozó független kutatót is. A téma a tárolt személyes adatok sorsa, a jog sajátos szerepe, a tárolt adatok biztonsága, Európa és az USA gyakorlata az adatkezelés területén és hasonló, a személyes adatok védelméről szóló aktuális kérdések. A vita a tervek szerint egyórás, a közönség ezután kérdésekkel halmozhatná el a szereplőket.

A Hacktivityhez – szokásos módon – kiegészítő programok is kapcsolódnak. Lesznek például workshopok a hackelésről és a WLAN-hack trendekről, ahol a WLAN-antennák építése is terítékre kerül. Az IT.news újra meghirdeti a népszerű infobiztonsági vetélkedőjét, ahol idén is sok értékes díjat lehet majd nyerni. A konferencia felvezetéseként lapunk szeretné bemutatni az előadókat egy interjú keretében, hogy még közelebb hozzuk őket a rendezvényre ellátogató több száz fős szakértő hallgatósághoz.

Azóta történt

  • A kritikus informatikai rendszerek védelme

    Interjú Szekeres Balázzsal, a PTA CERT-Hungary Központ műszaki vezetőjével.

  • A root sem mindenható

    Béres László az SELinux biztonsági rendszert fogja bemutatni a Hacktivity konferencián. Interjú.

Előzmények