1993. március 22.

Megjelenik a Pentium, az Intel első szuperskalár processzora. A chip 0,8 mikronos gyártástechnológiával készült, és 60, illetve 66 MHz-es változatban volt elérhető. Az első steppingek egy súlyos hibát tartalmaztak, amelynek folytán egyes lebegőpontos osztások hibás eredményt adtak. Ez az 1994-ben felfedezett bug az Intelnek a termékcseréknek és a megsemmisített készleteknek köszönhetően 475 millió dollárjába került.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • 1997. május 7.

    Megjelenik az Intel Pentium II processzor. A Klamath kódnéven fejlesztett chip az ún. Intel P6 mikroarchitektúrára épült, amely először a másfél évvel korábban piacra dobott Pentium Próban mutatkozott be. Az új CPU 0,35 mikronos csíkszélességgel készült, 7,5 millió tranzisztort tartalmazott, támogatta az MMX utasításkészletet, és egy Slot 1 foglalatba illeszkedő processzorkártyán került forgalomba – ezen ültek a külső, 512 kB méretű és a magórajel felével működő L2 cache memóriachipjei.

  • 1998. május 28.

    Megjelenik az Advanced Micro Devices (AMD) K6-2 processzora. A chip a világon elsőként támogatott olyan SIMD utasításokat (3DNow!), melyek kifejezetten a 3D-s megjelenítés gyorsítását szolgálták. Az első széria 9,3 millió tranzisztorból állt, 0,25 mikronos gyártástechnológiával készült, 266 és 333 MHz közötti frekvencián üzemelt, és Socket 7 foglalatot használt. A K6-2 az AMD által 1996-ban felvásárolt NexGen Nx686 architektúrájára épült, annak második generációja volt.

Előzmények

  • 2000. február 15.

    Az Intel a tavaszi fejlesztői fórumán bemutatja következő generációs processzorát, az új NetBurst mikroarchitektúrára épülő Willamette-et. Az első, 1,4 és 1,5 GHz-en futó – Socket 423 tokozást használó, 0,18 mikronos technológiával gyárott – chipek Pentium 4 néven novemberben kerültek piacra.

  • Atom néven jönnek a legkisebb Intel processzorok

    Az energiatakarékos újdonságokkal elsősorban mobil eszközökben és olcsó számítógépekben találkozhatnak majd a vásárlók.

  • Hibás az Intel Core 2 széria. Jó, de mennyire?

    Sokan egy újabb Pentium-bugról beszélnek. Sokan pedig indokolatlan pánikkeltésről.