A bíróság bezáratná a YouTube-ot

Egy brazil bíróság úgy döntött, hogy a rendkívül népszerű videomegosztó oldal nem üzemelhet mindaddig, amíg egy helyi celeb szexvideóját el nem távolítják róla az üzemeltetők. A sztármodell és MTV-s műsorvezető Daniela Cicarelli – aki azzal tett szert nemzetközi hírnévre, hogy korábban a Real Madridban futballozó Ronaldo barátnője volt – az inkriminált felvételen jelenlegi párjával szeretkezik a tengerpart sekély vizében. A videó nagy siker volt, napokon át a legnézettebbnek számított a dél-amerikai országban.

A modellnek azonban a jelek szerint nem hiányzott a váratlan népszerűség, és barátjával, Renato Malzonival karöltve beperelte a Google tulajdonában lévő szájtot: 116 000 dollárt követelt minden olyan napért, amelyen a felvétel elérhető volt az oldalon. Ezt követően a videót eltávolította a YouTube, de a felhasználók időről időre ismét feltették annak egy másolatát.

Ez így ment hónapokon át, amikor Cicarelli decemberben újabb pert varrt a cég nyakába, amelyben már azt kérte a bíróságtól, hogy rendeljék el az oldal bezárását, ha az nem képes megakadályozni a felvétel ismételt felbukkanását. Az ügyet tárgyaló São Paulo-i legfelsőbb bíróság a héten aztán meg is hozta erről szóló határozatát.

A modell barátját képviselő ügyvéd, Rubens Decousseau az AP-nek elmondta, hogy a döntés értelmében a Google-nek meg kell teremteni annak a technikai lehetőségét, hogy a videó ne legyen újra és újra elérhető, legalább a brazil közönség számára. Szerinte a cég eddig nem tett mindent annak érdekében, hogy a törlések után ne lehessen más címek alatt ismételten feltölteni a felvételt.

A YouTube nem kommentálta a hírt, de a videó ma már nem található meg a szájton. Szakértők szerint ugyanakkor a brazil bíróság határozatának amúgy sem lehetne egykönnyen érvényt szerezni az Egyesült Államokban, ahol a cég működik. A novemberi akvizíciót követően egyébként a Google egy jelentős, ma 220 millió dollárt érő részvénycsomagot különített el a gyakori szerzőijog-sértések fedezésére.

Azóta történt

Előzmények