A BSA APEH-kommandókat küld a cégekre


Titkos

A mai napon együttműködési megállapodást írt alá az APEH és a Business Software Alliance (BSA) nemzetközi jogvédő szervezet, így az adóhatóság a jövőben fel fog lépni az illegális szoftverhasználat és forgalmazás visszaszorítása érdekében. Ez a jogsértő tevékenység ugyanis – állítja az APEH – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente több milliárd forint eltitkolt jövedelemre tegyenek szert a feketegazdaság szereplői, ezáltal jelentős összegű adóbevételtől fosztva meg az államháztartást és több ezer bejelentett számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat. Az elkövetkezendő esztendőkben szeretnék elérni, hogy az IDC piackutató cég elemzése alapján vélelmezett magyarországi illegális szoftverhasználat a jelenlegi 42%-ról az Európai Uniós átlagra (35%) csökkenjen, ami 30 milliárd forintnyi többlet adóbevételt és közvetve 2500 munkahelyet generálhatna évente. Az adatok persze nem az üzleti szoftverek mérőszámai, ezeket a BSA sem ismeri, hanem az illegális magánhasználatot is tartalmazó (tudományosan) becsült értékek. Az APEH úgy gondolja, hogy a közös fellépést különösen indokolja, hogy az illegális szoftverhasználat nem csak a szoftveriparnak okoz jelentős veszteségeket, hanem az egész nemzetgazdaságnak is, hiszen ezek forgalmazása az adó- és járulékfizetés elkerülését eredményezi, továbbá az illegális szoftverkereskedelem miatt a pénzmozgások és kifizetések ellenőrizhetetlenné válnak. Figyelembe véve a számítógépek elterjedtségét Magyarországon, az illegális szoftverhasználat az egész nemzetgazdaságot érintő problémává nőtte ki magát – olvasható a közös nyilatkozatban.


Egyetértés

Az együttműködést az APEH részéről Dr. Szikora János elnök, a BSA részéről Georg Herrnleben, a BSA közép-kelet-európai igazgatója írta alá. Herrnleben szerint a mai megállapodás példaértékű is lehet más országok számára, mivel a térség országai közül a magyar adóhatósággal sikerült először az együttműködésnek szerződéses keretet biztosítani. (Az Unió országai közül eddig a spanyol és a görög adóhivatallal van hasonló partneri kapcsolatuk.) Az IT.news kérdésére, hogy a szerződés tartalma nyilvános-e, azt a választ kaptuk, hogy a hazai szokásjog alapján az ilyen iratok tartalmaznak titoktartási kikötéseket is, ezért az APEH honlapján nem lesz hozzáférhető a megállapodás eredeti szövege.

Az együttes fellépéstől az illegális szoftverhasználat csökkenését, ezzel egyidejűleg a jogtiszta szoftverek alkalmazásának elterjedését és az államháztartási bevételek növekedését várják. A vállalkozás tulajdonában lévő eszközök nyilvántartására vonatkozó rendelkezések betartása kötelező, amelyek megsértése szankciókat vonhat maga után. Az adóellenőröknek a jelenlegi jogszabályok alapján minden törvénytelenséget jelenteniük kell, így kötelességük az illegális szoftverhasználat ellen is büntetőeljárást kezdeményezni, bár az ellenőrzés gyakorlati módszereiről most még nem tudtak felvilágosítást adni.

Update: A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk figyemébe az Inforádió roppant izgalmas interjúját Magyar György ügyvéddel szóban és írásban. (Köszönet érte Drótszamárnak!).

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények