A Google Earth után nemsokára itt a profi Google Moon

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, illetve a mind szélesebb körben tevékenykedő IT-vállalat, a Google ma több projektre vonatkozó együttműködési szerződést írtak alá.


A NASA Ames Research Center igazgatója, Scott Hubbard ésa Google főnöke,Eric Schmidt az egyezmény aláírása után.
Forrás: www.nasa.gov

A kutatási és fejlesztési együttműködési szándékot már 2005 szeptemberében közzétette Eric Schmidt, a Google vezetője, ám egy évvel később mindkét cég vezetése beismerte, hogy akkori törekvésük sikertelen volt. A mai bejelentés viszont, úgy tűnik, már egy szilárd koncepció határozott képviseletét jelzi, s az úgynevezett Space Act Agreement keretei között megkezdődhet a tényleges munka.


A jelenlegi Google Moon...

A NASA kaliforniai Ames Kutatóközpontja – mely a csúcstechnológia fejlesztésére szakosodott, s egy kőhajításnyira fekszik a Google Mountain View-ban székelő bázisától – idén elsősorban a hőpajzsok technológiai fejlesztésére, az űrkutatás eredményeinek földi alkalmazásaira és az erdőtüzek megfigyelésére koncentrált.


...és a Google Mars

A közös munka egyik első lépese a NASA eredményeinek népszerűsítése és elérhetővé tétele az interneten keresztül. Michael Griffin, a NASA képviseletében elmondta, hogy nemsokára megjelenik a már létező két, a Google Earthhöz hasonló alkalmazás továbbfejlesztett változata, melyek a Hold és a Mars felszínének részletesebb, többek között 3D-s megjelenítésére lesznek képesek. Emellett tervezik egy valós időben zajló műholdképes időjárás-jelentési szolgáltatás elindítását, mely a Nemzetközi Űrállomás kapacitásait használja majd ki.

Azóta történt

Előzmények