Lehozza nekünk a csillagokat a Google


A tervezett nagy kamera

A Google beszáll az egyik legnagyobb szabású csillagászati vállalkozásba, a Large Synoptic Survey Telescope Projectbe (kb.: nagy szinoptikus felmérő távcső projekt – LSST), melynek keretében 2013-ra egy hárommilliárd pixel felbontású kamerával egybeépített távcsövet építenek meg a chilei Cerro Pachon hegy csúcsán. A 8,4 méter átmérőjű tükrös teleszkóp képes lesz 30 terabájt(!) adatot összegyűjteni egy éjszaka alatt az égbolt objektumairól.

A Google az együttműködés keretében egy keresőmotort fejleszt a csillagászok számára, hogy az irtózatos mennyiségű adatot valós időben tudják kezelni, feldolgozni és elemezni, s a tudományos célok kiszolgálása mellett a tudósok és a szoftvermérnökök kidolgoznak egy olyan rendszert is, amely a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a közös munka eredményeit. A távcső és a fejlesztendő szoftver adottságai a tervek szerint biztosítják majd azt, hogy bármelyikünk az eddigiekhez képest elképzelhetetlen hűségben nézhesse meg egy szupernóva kitörését, vagy egy olyan, akár száz méter átmérőjű üstököst, amely a Föld közelében halad el. A projektben 19 nagy szervezet vesz részt, a Google mellett például Brookhaven Nemzeti Laboratórium, a Columbia Egyetem, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ, a Johns Hopkins Egyetem, a Stanford Egyetem, a Princeton Egyetem, a Pennsylvaniai Állami Egyetem, az Arizonai Egyetem, a Kaliforniai Egyetem stb.


William Coughran, a Google technikai alelnöke az egyezmény kapcsán elmondta, hogy vállalatának legfontosabb célja, hogy az információk minél nagyobb számú emberhez jussanak el, s az LSST eredményei az emberiség számára kiemelten fontos ismeretek közé tartoznak, ezért a Google elsőrendű kötelességének érzi, hogy ezeket az adatokat elérhetővé tegyék a mindenki számára.

És akkor jön a Google Earth, a Google Moon és a Google Mars után a Google Galaxy...

Azóta történt

Előzmények