A németeknek is elegük van az iTunesból


A Deutsche Telekom tulajdonában lévő Musicload, Európa legnagyobb online zeneboltja hangos tiltakozását fejezte ki a DRM, a digitális zenei anyagok jelenlegi titkosítási rendszere miatt.

A Musicload négy vásárlója közül három már panaszkodott a digitális jogkezelés létezése miatt, a legtöbb ügyfél nem érti az egész rendszert: ha megvesznek egy zenei anyagot, akkor miért nem használhatják úgy, ahogyan akarják. Ezek a panaszok természetesen arra vonatkoznak, hogy a DRM miatt a zenék lejátszhatósága korlátozott. A Musicload vezetői szerint az érvényben lévő rendszer bonyolulttá teszi a kereskedelmet, gátolja a fejlesztést, akadályozza a kiadók valódi versenyét és önként ad előnyt az illegális zeneletöltésnek, holott a tapasztalatok azt mutatják, hogy a minőségi, ám DRM-mentes zenekereskedelem akár az illegális zeneletöltéssel szemben is versenyképes lenne.

A Musicload támadása kifejtetten elsősorban az Apple iTunes zeneboltja ellen irányul. S habár Steve Jobs nagy visszhangot kiváltó nyílt levelében épp a DRM használata ellen emelt szót, az Apple gyakorlatában azóta sem történt változás, még mindig csak a saját lejátszóikkal meghallgatható zenéket kínálnak, pedig egyre szaporodik azon zenészek, előadók száma, akik helytelenítik ezt. Ráadásul időközben azok a most induló vállalkozások, akik ezt a kényelmetlen helyzetet el akarják kerülni, már úgy állapodnak meg a jogtulajdonosokkal, hogy DRM nélküli letöltést kínálnak, s minden jel arra mutat, hogy sikeres a kezdeményezésük.

A Musicload most hasonló lépéseken gondolkodik, s már tárgyalnak az EMI kiadóval, akik érdeklődnek a DRM nélküli zeneletöltés iránt, ám a lehetséges kockázatokat, a feltételezett jövedelemcsökkenést a zeneboltokra kívánják terhelni, ezért az egyeztetések igen vontatottan haladnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények