A PKI stabil, kiforrott technológia

A hazai infobiztonsági piac egyik ismert szaktekintélyének számító Noreg Kft. mai sajtótájékoztatóján a cég vezetői a PKI (Public Key Infrastructure – Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) alkalmazások hazai helyzetéről adtak tájékoztatást. A Noreg tapasztalatai szerint a PKI rendszert építő vállalatok száma az utóbbi néhány évben évente mintegy 20-25 százalékkal növekedett. A húzóágazat a törvényi szabályozásoknak és előírásoknak való megfelelés követelménye miatt a bank- és pénzügyi szektor, de egyre nagyobb az igény a telekommunikációs területen, illetve a nagyvállalati szektorban is.

A folyamatos növekedés oka, hogy az elektronikus ügyintézés elterjedésével párhuzamosan, az annak infrastrukturális hátterét biztosító PKI rendszertervezésre, alkalmazásfejlesztésre és tanácsadásra is van igény. A további terjedés kulcsa az egységes szabályozás és formátum, amelyet a MELASZ-READY, a szakma alapvető, elismert igazolása biztosít. A Noreg Kft. saját fejlesztésű eSign Toolkit fejlesztőkészlete a közelmúltban szerezte meg a tanúsítványt, amely igazolja, hogy a Noreg által bevezetett elektronikus aláírási alkalmazás a MELASZ által egységesített hazai elektronikus szabványrendszer számára is elfogadott megoldás.

Dr. Kőrös Zsolt a Noreg vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a jövő évben a kormányzati szektorban is várnak előrelépést a PKI alkalmazások területén. Ilyen megoldások lehetnek a különböző elektronikus ügyintézői rendszerek, elektronikus számlázás, elektronikus archiválás, elektronikus szavazás. Ezek a rendszerek már integráltan használják az olyan alapszolgáltatásokat, mint az elektronikus aláírás, a titkosítás, a hitelesítés és az időpecsét. Az Ügyfélkapu is biztonságosabb lehetne, ha PKI-t használnának a beléptetéskor – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Noreg Kft. több mint 6 éve foglalkozik teljes körű PKI infrastruktúrák tervezésével és kialakításával, így nagy tapasztalattal rendelkezik a hitelesítés szolgáltatás területén. A vállalat megfelelő infrastrukturális hátteret biztosít a törvényi előírások betartásához, és az ügyfelek már meglévő rendszerébe integrálja az egyedi fejlesztésű alkalmazásokat.

Azóta történt

Előzmények