Már lehet tanulni az elektronikus cégeljárást

A hitelesítésszolgáltató NetLock Kft. és a NetAcademia Oktatóközpont közös képzést indít, amelynek célja az ügyvédek, jogi képviselők elektronikus cégeljárásra történő felkészítése. Az elektronikus cégeljárási rendszer leegyszerűsíti az ügyintézést, gyorsítja és költségkímélővé teszi az ügyvédi irodák munkáját, viszont mind technológiai, mind pedig szakmai oldalról felkészültséget igényel a felhasználóktól. A decembertől elérhető tanfolyamot elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretnék megismerni a 2008. július 1-jétől kötelezővé váló elektronikus cégeljárás folyamatának részleteit, és akik számára fontos a gyors ügyintézés. Az egynapos e-cégeljárási tanfolyamon részt vevő ügyvédek részére a NetAcademia biztosítja a szakmai felkészítést, a NetLock Kft. pedig ezt kiegészítendő az elektronikus cégeljárásban való részvétel technikai feltételeit, azaz a minősített elektronikus aláírást, a chipkártyákat és az időbélyegzést.

„Az elektronikus cégeljárás gyakorlati alkalmazása egyáltalán nem kézenfekvő egy átlagos informatikai tudással rendelkező számítógép-használó számára. Ezért döntöttünk úgy a NetLockkal, hogy egyedi tanfolyamot indítunk az érintetteknek, vagyis potenciálisan mintegy tízezer ügyvédnek” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezető igazgatója.

A NetLock a tanfolyamon részt vevő ügyvédek, ügyvédi irodák és vállalati jogi képviselők számára egy speciális, minden szükséges elemet tartalmazó ún. Advocatus csomagot kínál. Ez a tanfolyam elvégzéséhez nem, de a későbbi elektronikus cégeljárásokhoz feltétlenül szükséges. A pakk tartalmaz egy minősített aláíró tanúsítványt a dokumentumok hitelesítéséhez, egy megszemélyesített intelligens chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, egy kártyaolvasót a chipkártya használatához, illetve egy aláírás- és időbélyeg-kezelő szoftvert a dokumentumok elektronikus aláírásához és meglétük hitelesítéséhez. A csomag a megrendeléstől számítva akár 10 munkanapon belül már használható, és olyan tanúsítvánnyal is választható, amely – az elektronikus cégeljárás mellett – közigazgatási és hatósági ügyintézés során is alkalmazható. A NetLock állítja, hogy a használatával már az első évben ötödére csökkenhetnek a cégeljárás költségei, a következő években pedig még nagyobb mértékű megtakarítás érhető el.

Azóta történt

Előzmények