A Rosenberg házaspár ma kínai, s úgy hívják őket: Lan Lee és Jüe-fej Ko


Forrás: slate.com

A nemrég nagy port felvert, állítólag államilag vezérelt kínai crackertámadások után újabb nyugati vádak hangzanak el az ázsiai országgal kapcsolatban: most két mérnököt, az amerikai Lan Lee-t és a kínai Jüe-fej Kót (Yuefei Ge) tartóztatták le összeesküvés útján elkövetett ipari kémkedés miatt, mivel állítólag a mérnökök mikrochipek terveit lopták el két cégtől, a NetLogics Microsystemstől és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporationtől azzal a céllal, hogy eladják ezeket a kínai hadseregnek.

A még tavaly indult eljárásban eleinte csak adatlopásról szóltak a hírek, mivel a mérnökök állítólag egy általuk alapított vállalkozás keretében igyekeztek hasznosítani a megszerzett adatokat, ám a vizsgálat később a kínai katonai kormányzattal való kapcsolatokat derített fel – az adatok szerint a magáncégben alapítóként szerepelt a kínai kormány –, ezért szerdától a vádat ipari kémkedésre súlyosbították. A nyomozók állítása szerint a mérnökök átalakításokat végeztek, hogy a chipek alkalmasak legyenek a kínai kormányzat és hadsereg úgynevezett 863 programja igényeinek kielégítésére. Így végül is a jelenleg óvadék fejében szabadlábon védekező mérnököket kétrendbeli ipari kémkedéssel, kétrendbeli kereskedelmi titkok ellopásával és összeesküvéssel vádolják, melyekért akár 15 évi börtönt és félmillió dolláros büntetést is kiszabhatnak.

Talán nem véletlen, hogy Robert Mueller, az FBI igazgatója júliusban figyelmeztette az amerikai Kongresszust arra, hogy Kína fokozott kémtevékenységet folytat az Egyesült Államokban, mert dinamikusan fejlődő gazdaságuknak és hadseregüknek óriási szüksége van a legújabb technológiai eredményekre.

Eddig mindössze három embert ítéltek el az USA-ban az 1996-os ipari kémkedési törvény (Economic Espionage Act) – mely esetében különös súllyal esik latba az, hogy ha idegen kormányoknak juttatják el az információkat – alapján – s mindhárom elítélt a Szilícium-völgyben dolgozott.

Azóta történt

Előzmények