Menesztették az Acer vezérigazgatóját

Lemondott az Acer elnöke és vezérigazgatója – jelentette be ma váratlanul a tajvani számítógépgyártó. Gianfranco Lancit minden tisztségéből azonnali hatállyal felmentették, a vezérigazgatói és elnöki feladatokat az utódja kinevezéséig J. T. Vang (J. T. Wang), a több vállalatot tömörítő Acer-csoport első embere és az Acer Inc. igazgatótanácsának elnöke veszi át.

A hivatalos közlemény szerint a menesztés oka az volt, hogy Lanci másként képzelte el a vállalat jövőjét, mint az igazgatótanács tagjainak többsége, és a felek álláspontjai a hónapokon keresztül zajló megbeszélések során sem közeledtek egymáshoz. A vélemények eltértek – amint fogalmaznak – a „méretarányok, a növekedés, a felhasználói értékteremtés, a márkapozíció javítása, valamint a forráselosztás és a végrehajtás módszereinek” tekintetében.

A vállalat a döntés kapcsán hangsúlyozta, hogy az nem lesz kihatással a mindennapi üzletmenetére, az eddigi stratégiák végrehajtása zavartalanul folytatódik. „A személyi számítógép marad a fő üzleti tevékenységünk magja. Erős alapokat építettünk ki, és erre alapozva tovább terjeszkedünk, különösen a vállalati PC-k szegmensében. Ugyanakkor belépünk az új mobileszközök piacára, ahol körültekintő befektetésekkel kívánunk a legnagyobbak egyikévé válni” – idézi a közlemény J. T. Vangot.

Gianfranco Lanci
Gianfranco Lanci (fotó: IT café)

Az olasz Gianfranco Lanci 1997-ben került a tajvani PC-gyártóhoz, miután az felvásárolta a Texas Instruments notebooküzletágát, melynek Lanci az európai regionális vezére volt. Ezt követően gyorsan emelkedett a ranglétrán: országos ügyvezetőből néhány év alatt európai elnökké, majd 2005-ben az anyavállalat elnökévé (president) avanzsált. Közel három évvel ezelőtt, 2008 derekán léptették elő vezérigazgatóvá.

Lanci az európai, közel-keleti és afrikai piacokért felelős leányvállalat vezérigazgatója és elnöke is volt egyben, ettől a posztjától is megvált most. E pozíciót Walter Deppeler veszi át, aki eddig a vállalat alelnöke volt.

Az Acer az elmúlt években rendkívüli fejlődést mutatott: 2003 óta gyorsabban nőtt, mint bármelyik riválisa. Akkor a részesedése a globális PC-piacon 2,9 százalék volt, amely kevés volt ahhoz, hogy a legjobb öt közé kerüljön, ma a cég több mint 10 százalékos befolyással a második-harmadik helyen áll a PC-gyártók között. Az eddigi látványos növekedési ütem azonban a netbookok népszerűségének csökkenésével az elmúlt évben mérséklődött.

A vállalat éppen a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy 2011 első negyedévében a PC-eladásokból befolyó árbevétele alacsonyabb lesz a prognosztizáltnál, mivel Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a termékek iránti kereslet alulmúlja a várakozásokat. A forgalom a módosított előrejelzés szerint a negyedik negyedévhez képest 10 százalékkal csökken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények